Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

trgovanje svet alta

Trgovalni račun

Vsak vlagatelj, ki se želi podati na borzo in kupiti delnice Krke, Telekoma Slovenije, Petrola, Googla, Appla, Volkswagna ali katere druge družbe, potrebuje trgovalni račun. Na tem ima namreč shranjene delnice in druge vrednostne papirje, preko njega pa sklepa tudi posle. V času lastninjena smo Slovenci certifikate zamenjali za delnice, ki so bile v prvem koraku deponirane na tako imenovanem registrskem računu pri Klirinško depotni družbi (KDD). Toda vsak, ki je želel s temi delnicami trgovati na Ljubljanski borzi ali neorganiziranem trgu, jih je moral najprej prenesti na trgovalni račun, ki ga je pred tem odprl pri katerem od borznih članov.

trgovalni račun alta

Prav možnost trgovanja je tudi ključna razlika med registrskim in trgovalnim računom. Registrski račun si lahko namreč predstavljamo kot neke vrste shrambo, kjer imamo delnice zgolj shranjene. Na drugi strani pa je trgovalni račun v praksi morda nekoliko bolj podoben kombinaciji bančnega računa in sefa. Na trgovalnem računu imamo namreč delnice hkrati varno shranjene, hkrati pa lahko preko trgovalnega računa kadarkoli te delnice prodamo ali pa kupimo nove.

Vlagatelji, ki se torej svojim delnicam ne bi želeli brezplačno odpovedati ali pa jih prenesti na račun sodišča, bodo morali odpreti trgovalni račun. Tega bodo morali odpreti tudi, če bodo delnice želeli prodati. Postopek odpiranja trgovalnega računa je popolnoma enostaven in je podoben odprtju bančnega računa. Vsak posameznik, ki bi želel odpreti trgovalni račun, mora imeti s seboj veljaven osebni dokument, potrdilo o davčni številki in osebni bančni račun. Na ALTI Invest lahko trgovalni račun odprete vsak delovni dan med 9. in 17. uro. Trgovalni račun lahko odprete tudi preko katerega od naših odvisnih borznoposredniških zastopnikov širom Slovenije, med drugim tudi v Banki Koper ali v izbranih poslovalnicah Pošte Slovenije.

KDD bo registrske račune fizičnih oseb zaprl do 1. januarja 2017, registrske račune pravnih oseb pa že tri mesece prej. Do tedaj bo moral torej vsak vlagatelj, ki imajo delnice še na registrskem računu, odpreti trgovalni račun in nanj prenesti svoje vrednostne papirje. Če posameznik tega ne bo storil, bodo njegovi vrednostni papirji preneseni na račun pristojnega sodišča. Ta prenos bo brezplačen le v primeru, da se s prenesenimi vrednostnimi papirji doslej ni trgovalo na organiziranem trgu (borzi), njihova skupna vrednost znaša manj kot 100 evrov, imetniki teh vrednostnih papirjev pa niso prejeli nikakršnega izplačila iz naslova lastništva (na primer dividende). Posameznik se lahko tudi odloči, da bo delnice prenesel na tako imenovani račun za opuščene vrednostne papirje, vendar pa v zameno za to ne bo dobil nobene denarne odpravnine, prav tako pa bo s tem izgubil tudi vse pravice do teh delnic.

svetovanje alta

V ALTI vam ponujamo možnost klasičnega trgovalnega računa, kjer naročila oddajate preko telefona, izpiske pa prejemate po pošti. Na voljo pa vam je tudi elektronska aplikacija (e-Trading), preko katere lahko z uporabo računalnika, tablice ali mobilnega telefona kjerkoli in kadarkoli dostopate do stanja vašega portfelja in oddajate naročila. Z e-Trading računom si lahko obenem zagotovite tudi do 50 odstotkov cenejše trgovanje kot preko klasičnih poti, namenjen pa je vsem, ki si želijo samostojen pristop k trgovanju z vrednostnimi papirji in neposreden vpogled v dogajanje na Ljubljanski borzi.

ALTA Invest je največja slovenska borznoposredniška družba z vodilnim položajem na Ljubljanski borzi. ALTI Invest zaupa več deset tisoč vlagateljev, s skupno več kot dvema milijardama evrov premoženja. Preko ALTE Invest lahko vlagatelji dostopajo do praktično vseh borz na svetu, obenem pa imajo naše stranke brezplačen dostop do širokega nabora različnih naložbenih poročil, ki jih vsakodnevno pripravljajo naši strokovnjaki.

Zadnje analize najvidnejših slovenskih borznih podjetij, si lahko ogledate v spletni aplikaciji e-Trading, investicijska strategija za svetovne borzne trge pa je dostopna tudi v našem analitskem kotičku.

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE

DIVIDENDNA KOŠARICA

Izbor podjetij z visoko dividendno donosnostjo.
PREVERITE

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

Članki naših strokovnjakov

Preberite si kaj o aktualnih temah na trgih pravijo naši strokovnjaki.
PREBERITE VEČ

 

Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si