Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Prihodki Cinkarne Celje nad pričakovanji

piše:Matej Šimnic    03.03.2016
Če bo Cinkarna za izplačilo dividend letos namenila celotni bilančni dobiček, bi lahko vlagatelji prejeli do okoli 4,2 evra bruto dividend za delnico.

cinkarna celje alta

Tudi v zadnjem delu leta 2015 se je Cinkarna Celje soočala s težkimi razmerami v panogi oziroma pritiski na cene ključnega proizvoda – titanovega dioksida. Kljub temu je celjski metalurg uspel povečati prodajo, ki je v lanskem letu znašala 169,1 milijona evrov. Za rast je bila ključna prodaja na tujih trgih, kjer Cinkarna ustvari kar 87 odstotkov prihodkov. Višja prodaja, ki je presegla naša pričakovanja, je bila dosežena predvsem na račun nižjih cen, s čimer se je celjsko podjetje borilo proti nižji gospodarski rasti svetovnega gospodarstva, padajoči industrijski proizvodnji na Kitajskem in geopolitičnim vplivom zaradi krize na Bližnjem Vzhodu in v Ukrajini.

Toda vse to se je odrazilo na nižjih maržah. Profitna marža se je tako iz lanskih 8,7 odstotka spustila na 4 odstotke. Dobiček pa je tako znašal 6,8 milijona evrov oziroma skoraj 8,4 evra za delnico. Če bo Cinkarna za izplačilo dividend letos namenila celotni bilančni dobiček, bi lahko vlagatelji prejeli do okoli 4,2 evra bruto dividend za delnico. Pri tem velja omeniti, da se podjetje financira iz lastnih virov, saj v letu 2015 ni najemalo bančnih kreditov, nivoji zalog dokončanih proizvodov pa so relativno stabilni. Cinkarna Celje je tako s tega vidika dobro pripravljena na še naprej trajajoče otežene razmere v panogi.

Uprava Cinkarne Celje ostaja previdna glede poslovanja tekom letošnjega leta. Pričakujejo, da bodo nadaljevali z največjo dovoljeno proizvodnjo titanovega dioksida in posledično poizkušali doseči prodajo v višini 162,4 milijona evrov in 8,3 milijona evrov dobička. Proizvodna količina ključnega proizvoda naj bi se sicer povečala za 2 odstotka, kar pa bi lahko izničilo pričakovano znižanje prodajnih cen. Ključno za dosego zastavljenega plana bo gospodarska rast in razmere v panogi, ki se glede na komentarje večjih konkurentov vseeno nekoliko izboljšujejo. Cinkarna bo tekom leta skušala rešiti nekatera ekološka vprašanja, največje tveganje za dolgoročno ceno delnice pa še naprej ostajajo omejene kapacitete odlagališč.

Natančnejše vrednotenje delnice Cinkarne Celje bo pripravljeno v naslednjih tednih, v tem trenutku pa lahko rečemo samo to, da se ključna tveganja tekom zadnjega četrtletja niso bistveno spremenila. Ker je Alpen.si januarja prodal del svojih delnic Cinkarne in s tem znižal izpostavljenost sklada pod 10 odstotkov, bi se prodajni pritiski na delnico utegnili nekoliko znižati, vendar pa se na prodajni strani v zadnjem času pojavljajo tudi nekateri drugi večji vlagatelji, ki so bili del konzorcija ob zadnji neuspešni prodaji Cinkarne Celje.

Nova analiza Cinkarne Celje bo na voljo v spletni aplikaciji e-Trading, ki je strankam ALTA Invest na voljo brezplačno.

PRIPOROČILO:

Zaključni tečaj (03.03.2016) 73,50 EUR
Ciljna cena (analiza 05.11.2015) 120 EUR
Priporočilo (analiza 05.11.2015) DRŽI
Dividendni donos 11,6 % bruto
Donos v 2016 - 3,3 %

Razkritje:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE


Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si