Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Kljub bolehnim valutam Krka s 158 milijoni evrov dobička

piše:Sašo Stanovnik    03.03.2016
V Krki letos pričakujejo poslovanje na nivoju prejšnjega leta oziroma celo višje marže iz poslovanja.

krka alta

Za Krko je brez dvoma zahtevno leto, ki pa ga je novomeška družba uspešno prebrodila in zaključila s 158 milijoni evrov čistega dobička. Uprava Krke za letošnje leto napoveduje 1,21 milijarde evrov prihodkov in 160 milijonov evrov dobička. V Krki letos torej pričakujejo poslovanje na nivoju prejšnjega leta oziroma celo višje marže iz poslovanja, pri tem pa velja omeniti, da so težavne razmere v poslovnem okolju za novomeško skupino (npr. v Rusiji) nespremenjene. Te napovedi so sicer višje, kot smo jih sami pričakovali.

Na podlagi objavljenih rezultatov in pojasnil bomo v prihodnjih tednih obnovili svojo investicijsko raziskavo z novim vrednotenjem delnice. Glede na zelo zdravo bilanco stanja, višino dividende v prejšnjem letu (2,5 evra na delnico) in dividendno politiko, ki govori o deležu izplačila dobička v obliki dividend do nivoja 50 odstotkov dobička, bi lahko pričakovali dividendo okoli 2,4 evra bruto za delnico. Glede na konferenčni klic in pojasnila Krke pa celo ponovitev izplačila 2,5 EUR na delnico. Dividenda okoli omenjene višine bi implicirala zelo lepo 4-odstotno dividendno donosnost. Vendar pa je potrebno najprej počakati na predlog uprave in nato še pomembneje na odločitev delničarjev na prihodnji skupščini.

Skupina Krka je v lanskem letu sicer ustvarila 1,165 milijarde evrov prihodkov, kar je 2,3 odstotka manj kot v 2014 in pod našimi pričakovanji. Res pa je, da je volumen prodaje zrasel za dobre 3 odstotke. Pregled prodaje po regijah obenem pokaže, da je glavni izvor slabših prihodkov in dobička iz poslovanja predvsem Vzhodna Evropa, znotraj tega pa predvsem Rusija, Ukrajina in Kazahstan. Težave na teh trgih so bodisi povezane z ekonomsko-politično situacijo v državah bodisi z močnim padcem vrednosti lokalne valute. Prodaja v Rusiji je v lokalni valuti denimo zrasla za 6,5 odstotka, v evrih pa je žal Krka zabeležila visok 20-odstotni padec. Na drugi strani je Krka zabeležila 22-odstotno rast prodaje na zahodnoevropskih trgih in 4-odstotno rast na trgih centralne Evrope. Tudi na domačem trgu je Krka zabeležila rast. Dobiček je znašal 158,2 milijona evrov, kar je zelo blizu naših lastnih napovedi in napovedi uprave. Dobiček je torej upadel za 4,8 odstotka glede na leto 2014, je pa v obeh letih dobiček pod precejšnjim vplivom sprostitve rezervacij, tečajnih razlik in tudi sprememb v efektivni davčni stopnji. Slednja je bila namreč lani precej višja kot v letu 2014. Skratka, rezultati so v okviru pričakovanj in razmer na trgih, predvsem, če upoštevamo, da Krka v Rusiji ustvari okoli petino celotne prodaje.

Nova analiza Krke bo na voljo v spletni aplikaciji e-Trading, ki je strankam ALTA Invest na voljo brezplačno.

PRIPOROČILO:

Zaključni tečaj (03.03.2016) 61 EUR
Ciljna cena (analiza 20.11.2015) 70 EUR
Priporočilo (analiza 20.11.2015) KUPI
Dividendni donos 4,1 % bruto
Donos v 2016 - 6,4 %

Razkritje:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor je lastnik delnic Krke.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

 

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE


Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si