Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Za Zavarovalnico Triglav eno izmed najbolj uspešnih let doslej

piše:Matej Šimnic    04.03.2016
Delničarji Zavarovalnice Triglav si lahko tudi letos obetajo nadpovprečno visoko dividendo.

zavarovalnica triglav alta

Za Zavarovalnico Triglav je zagotovo eno izmed najbolj uspešnih let doslej. V največji slovenski zavarovalnici so namreč uspeli povečati tako premije kot tudi dobiček, delničarji pa si lahko tudi letos obetajo nadpovprečno visoko dividendo. Glede na objavljene prve informacije o poslovanju v lanskem letu in načrte za leto 2016 ocenjujemo, da je poslovanje Zavarovalnice Triglav stabilno, delnica pa ob trenutnih nivojih dobičkonosnosti in ceni ostaja še naprej zanimiva za nakup.

Zavarovalnica Triglav je tudi v zadnjem četrtletju leta 2015 uspešno nadaljevala trende iz prvega dela leta. Skupina je tako zbrala 919,1 milijona evrov bruto premij, kar je 3,4 odstotke več kot v letu 2014 in 4 odstotke nad načrti. Kljub temu je bil znesek premij v skladu z našimi pričakovanji, rast pa je bila predvsem posledica prevzema Skupne pokojninske zavarovalnice in zapoznelega učinka odprodaje zavarovalnice na Češkem. Z vidika škod je bilo leto izjemno uspešno, saj praktično ni bilo večjih škod, povezanih s katastrofalnimi dogodki. Neto škode so bile tako precej nižje od naših pričakovanj, v primerjavi s predhodnim letom pa so se znižale za dobre štiri odstotke. Kosmati obratovalni stroški so ostali na ravneh leta 2014, kombinirani količnik, ki kaže na dobičkonosnost zavarovalne dejavnosti, pa se je izboljšal iz 96,3 na 92,8 odstotka.

Ugodno okolje je prispevalo k 4-odstotni rasti dobička, ki je lani dosegel rekordnih 88,8 milijona evrov oziroma okoli 3,9 evrov na delnico. Če se bodo delničarji oziroma uprava tudi letos odločili za izplačilo izredne dividende, bi lahko bruto dividenda na delnico presegla lanskih 2,5 evra.

Visok dobiček je prispeval k rasti kapitala, ki je konec leta dosegel 704 milijone evrov. Z vidika delničarjev Zavarovalnice Triglav je knjigovodska vrednost delnice znašala okoli 30,5 evra, donosnost na kapital pa 12,9 odstotka. Uprava je konec lanskega razkrila, da bo tudi v letu 2016 na osrednjem mestu dobičkonosnost, vendar pri napovedih ostajajo previdni. Želijo namreč doseči bruto premije v višini 900 milijonov evrov in od 80 do 90 milijonov evrov dobička pred davki, kar je 10 do 20 odstotkov manj kot lani.

Nova analiza Zavarovalnice Triglav bo pripravljena po objavi letnega poročila. Analiza bo dosegljiva v spletni aplikaciji e-Trading, ki je na voljo našim strankam brezplačno.

PRIPOROČILO:

Zaključni tečaj (03.03.2016) 24,50 EUR
Ciljna cena (analiza 20.11.2015) 28 EUR
Priporočilo (analiza 20.11.2015) KUPI
Dividendni donos 10,2 % bruto
Donos v 2016 4,3 %

Razkritje:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE


Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si