Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Intereuropa uspešno zaključila težko leto

piše:Matej Justin    04.03.2016
Intereuropa je kljub vsem težavam lani že tretje leto zapored zaključila z dobičkom.

intereuropa alta

Intereuropa je v letu 2015 ustvarila za 4 odstotke manj čistih prihodkov kot leto prej. Za upad prihodkov koncerna je bil kriv predvsem 6,2-milijonski upad prihodkov v ukrajinski družbi. Pred začetkom rusko-ukrajinskega spora je ukrajinska hčerinska družba Intereurope veljala za zelo uspešno. Nižji prihodki so se odrazili tudi v slabšem poslovnem rezultatu, saj je dobiček iz poslovanja pred odpisi in amortizacijo (EBITDA) upadel za 4 odstotke na 11,3 milijona evrov, medtem ko se je dobiček iz poslovanja znižal za 6 odstotkov na 4,7 milijona evrov. Zaradi močnega padca vrednosti ukrajinske valute so v Intereuropi zabeležili še 0,5 milijona evra izgube iz naslova tečajnih razlik. Toda kljub temu je Intereuropi leto uspelo zaključiti s čistim dobičkom v višini 0,8 milijona evrov. Koprski logist je tako kljub vsem težavam že tretje leto zapored ustvaril dobiček.

Najpomembnejša država za Intereuropo še naprej ostaja Slovenija, kjer ustvarijo 41 odstotkov prihodkov. Hkrati je to tudi ena od redkih držav, kjer so zabeležili rast prihodkov. Na domačem trgu se jim je tako prodaja okrepila za tri odstotke. Od ostalih držav so v Intereuropi prodajo uspeli povečati le še v BiH in Nemčiji, kjer so se jim prihodki zvišali za 12 oziroma 13 odstotkov. Podjetje se še naprej osredotoča na zniževanje finančnega dolga. V 2015 so tako finančni dolg znižali iz 103,1 milijona evrov na 97,7 milijona evrov. Z nižjim dolgom se jim nižajo tudi izdatki za obresti, ki so se v letu 2015 znižali za 420.000 evrov.

Za leto 2016 uprava Intereurope pričakuje rast na vseh področjih. Prihodki naj bi se zvišali na 137,1 milijona evrov, EBITDA pa za 16 odstotkov na 13,1 milijona evrov.

Investicijska raziskava z novim vrednotenjem je v izdelavi. Velja pa omeniti, da je bilo 1. marca objavljeno obvestilo o ustavitvi prodajnega postopka večinskega deleža v družbi, saj se konzorcij lastnikov s potencialnim kupcem ni mogel dogovoriti o ključnih pogojih prodaje.

PRIPOROČILO:

Zaključni tečaj (03.03.2016) 0,5 EUR
Ciljna cena (analiza 19.11.2015) 0,70 EUR
Priporočilo (analiza 19.11.2015) DRŽI
Dividendni donos /
Donos v 2016 - 5,7 %

Nova analiza Intereurope bo pripravljena v naslednjih tednih. Analiza bo dosegljiva v spletni aplikaciji e-Trading, ki je strankam ALTA Invest na voljo brezplačno.

Razkritje:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE


Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si