Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Telekom načrtuje visoke naložbe in 34 milijonov evrov čistega dobička

piše:Sašo Stanovnik    11.03.2016
»Špekulacije glede višine letošnje dividende Telekoma Slovenije so različne, verjamemo pa, da bo dividendni donos ostal nadpovprečen,« ocenjuje Sašo Stanovnik.

telekom slovenije alta

Uprava Telekoma Slovenije za letošnje leto napoveduje 198 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) in 34 milijonov evrov čistega dobička. Naložbe so načrtovane na zelo visokem nivoju, in sicer kar 156 milijonov evrov, medtem ko so se v zadnjih letih (brez upoštevanja plačila za frekvence) gibale okoli 110 milijonov evrov.

Za prihodnost vrednosti delnice Telekoma Slovenije je sicer ključno, kako uspešno bodo v družbi cenovne pritiske v osnovnem segmentu kompenzirali z drugimi storitvami (npr. IT storitvami) in z optimizacijo stroškov. Ob tem velja omeniti, da se je število zaposlenih v lanskem letu glede na konec leta 2014 precej zmanjšalo. Obenem je že nekaj časa jasno, da se višina lanskoletne dividende ne more ponoviti. Špekulacije so različne, treba pa bo počakati na predlog uprave in predvsem odločitev delničarjev, ki so v preteklosti na skupščini ponavadi izglasovali še višje dividende. Verjamemo pa, da bo dividendni donos ostal nadpovprečen.

V Telekomu Slovenije so včeraj objavili rezultate za leto 2015, ki pa so neprimerljivi s tistimi iz leta 2014, saj je lani prišlo do precej sprememb v sestavi skupine. V Telekomu so namreč prodali svoj delež v Gibtelecomu, ki posledično seveda v lanskem letu ni več prispeval k dobičku družbe. Obenem zadnjih 5 mesecev leta tudi operacije v Makedoniji niso več del konsolidiranih rezultatov.

Skupina Telekom Slovenije je tako lani ustvarila 747 milijona evrov prihodkov kar je 2,3 odstotka manj kot leto poprej. Pri tem je treba poudariti, da so prihodki upadli zaradi navedene spremembe v skupini (ni več Makedonije), Telekom pa je na drugi strani zabeležil lepo rast prihodkov iz IT storitev. Ustvarjeni EBITDA je znašal dobrih 200 milijonov evrov, kar je bilo nad napovedmi uprave in rahlo pod našimi pričakovanji. Poročani čisti dobiček skupine je znašal 68,1 milijona evrov, toda od tega je 30,4 milijona evrov povezanih z opcijsko pogodbo glede dezinvesticije operacij v Makedoniji. Dejanski čisti dobiček Skupine Telekom Slovenije je torej lani znašal okoli 37,7 milijona evrov. Konec lanskega leta je imel nacionalni telekomunikacijski operater 699 milijonov evrov kapitala, finančni dolg skupine pa je znašal 376 milijonov evrov in tako za le 1,9-krat presegal ustvarjeni EBITDA.

Nova analiza Telekoma Slovenije je trenutno v pripravi in bo na voljo v naslednjih dneh. Analize objavljamo v spletni aplikaciji e-Trading, ki je na voljo našim strankam brezplačno.

PRIPOROČILO:

Zaključni tečaj (10.03.2016) 77 EUR
Ciljna cena (analiza 29.10.2015) 105 EUR
Priporočilo (analiza 29.10.2015) KUPI
Dividendni donos 13 % bruto
Donos v 2016 5,5 %

Razkritje:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.
Avtor ni lastnik delnic Telekoma Slovenije.
ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE


Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si