Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Delničarjem Petrola se obetajo visoke dividende

piše:Sašo Stanovnik    11.03.2016
Čisti dobiček Skupine Petrol se je lani zvišal za solidnih 7,7 odstotka, delničarji pa lahko tudi letos pričakujejo visoke dividende.

petrol alta

Skupina Petrol je lansko leto zaključila z 90,5 milijona evrov dobička iz poslovanja in 65,5 milijona evrov čistega dobička. Čisti dobiček je bil tako nad našimi pričakovanji, v primerjavi z letom 2014 pa se je zvišal za solidnih 7,7 odstotka. Pri tem pa je potrebno poudariti, da je dobiček iz poslovanja v letu 2014 upadel, šibko pa je bilo tudi zadnje četrtletje preteklega leta. Količinska prodaja proizvodov iz nafte se je lani zvišala za šest odstotkov na 2,86 milijona ton. Obenem so se zvišali tudi prihodki od prodaje dopolnilnega asortimenta, ki so znašali 486,6 milijona evrov, kar pa je bilo pod našimi pričakovanji. Na drugi strani so se prihodki iz energetskega segmenta zvišali za 32 odstotkov, in sicer na 700 milijonov evrov. Ta segment zdaj predstavlja 18 odstotkov vseh prihodkov. Potrebno pa je omeniti, da so prihodki iz osrednje dejavnosti logično upadli zaradi nižjih cen nafte in s tem tudi pogonskih goriv. Bolj pomemben kazalec je posledično bruto dobiček, ki se je zvišal za 8,4 milijona evrov na 348 milijonov evrov.

Glede na stabilnost poslovanja, ustvarjeni dobiček, cilje glede obsega zadolževanja in pretekle dividende lahko delničarji letos pričakujejo solidno dividendo. Če bi se ponovil razplet lanske skupščine, ko so v Petrolu delničarjem izplačali okoli 40 odstotkov dobička, bi bruto dividenda za delnico znašala okoli 12,7 evrov. To bi predstavljalo soliden 4,7- odstotni bruto dividendni donos. V primeru, da bi v Petrolu letos izplačali enako dividendo kot lani, pa bi dividendni donos znašal 4,3 odstotka.

Naša nova investicijska raziskava je v izdelavi, vendar ne pričakujemo bistvenih sprememb v primerjavi s preteklimi analizami. Tudi napovedi za 2016 do 2019 kažejo na lepo in zelo stabilno rast dobička, kar je zelo pozitivno. Petrol namreč za letošnje leto napoveduje 68,8 milijona evrov dobička, do leta 2019 pa naj bi se dobiček povzpel na 79 milijonov evrov. Poslovanje oziroma dinamika poslovanja je tako bolj ali manj v skladu s pričakovanji in našim modelom. Pri tem je potrebno opozoriti, da je eden od pomembnih dejavnikov, ki vpliva na dobičkonosnost in tveganost, uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov, kjer pa se zaenkrat ni še nič spremenilo.

Nova analiza Petrola je trenutno v pripravi in bo na voljo v naslednjih dneh. Analize objavljamo v spletni aplikaciji e-Trading, ki je na voljo našim strankam brezplačno.

PRIPOROČILO:

Zaključni tečaj (10.03.2016) 274,80 EUR
Ciljna cena (analiza 29.10.2015) 339 EUR
Priporočilo (analiza 29.10.2015) KUPI
Dividendni donos 4,3 % bruto
Donos v 2016 7,4 %

Razkritje:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.
Avtor je lastnik delnic Petrola.
ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE


Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si