Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Delničarjem Save Re se obetajo visoke dividende

piše:Matej Šimnic    11.03.2016
Lansko leto so v drugi največji zavarovalni skupini na Balkanu zaključili z več kot 33 milijoni evrov čistega dobička.

pozavarovalnica sava alta

Skupina Sava Re je minulo leto zaključila s 33,4 milijona evrov čistega dobička, kar je devet odstotkov več kot leta 2014 in nad načrti uprave. Donosnost na kapital je dosegla 12 odstotkov, s tem pa so v pozavarovalnici tudi presegli planiranih 11 odstotkov.

Zaradi združevanja Zavarovalnice Maribor in Zavarovalnice Tilia in še naprej šibkih razmer na pozavarovalnem trgu so načrti uprave za letošnje leto previdni, vendar vseeno v skladu z našimi pričakovanji. Sava Re naj bi tako leto 2016 končala s praktično enakim nivojem premij in dobička kot v 2015. Uprava je tudi napovedala, da bo nadaljevala z vzpostavljeno politiko odkupa lastnih delnic in izplačila dividend. V primeru, da bi v največji slovenski pozavarovalnici letos izplačali 30 odstotkov lanskega dobička, bi delničarji prejeli 0,6 evra bruto dividende za delnico. Glede na trenutni borzni tečaj to implicira na približno 4-odstotni bruto dividendni donos. Novo analizo bomo pripravili po objavi podrobnih rezultatov, trenutno pa ne vidimo razloga za spremembo preteklega nakupnega priporočila.

Skupina Sava Re je leto 2015 sicer končala s 486,3 milijona evrov premij, kar je 3,9 odstotka več kot v letu 2014. Povečanje je predvsem posledica rasti pozavarovalnih premij na azijskih trgih. Medtem ko je na ravni Skupine rast presegla pričakovanja, pa so posamezni segmenti beležili nizko rast oziroma upad premij. Razlog je predvsem neugodno okolje na Zahodnem Balkanu in zasičenost zavarovalnega trga v Sloveniji. Neto škode so v lanskem letu znašale 273,1 milijon evrov in so bile v primerjavi s predhodnim letom višje za 6,2 odstotka. Do povečanja škod je prišlo predvsem na račun pozavarovanja. Višje škode so bile delno posledica oblikovanih rezervacij za potencialne škode zaradi eksplozije v pristanišču Tianjin na Kitajskem, negativen vpliv pa so imele tudi tečajne razlike, ki jih pozavarovalnica sicer nevtralizira na naložbenem delu.

Kljub dodatnim stroškom v zvezi s Solventnostjo II in združevanjem Zavarovalnice Maribor ter Zavarovalnice Tilia so se obratovalni stroški lani zvišale le za dober odstotek, stroškovni količnik pa je upadel na 32,5 odstotka. Toda zaradi višjih škod se je kombinirani količnik kljub temu zvišal za 0,4 odstotne točke, in sicer na 95,9 odstotka. Nizke obrestne mere na obvezniškem trgu so neugodno vplivale na donosnost naložbenega portfelja, ki se je znižala iz treh na 2,7 odstotka. Vseeno pa je donos naložb v letu 2015 znašal skoraj 27 milijonov evrov, k čemur so 3,4 milijona evrov prispevale tudi spremembe valutnih tečajev.

Nova analiza Pozavarovalnice Sava je trenutno v pripravi in bo na voljo v naslednjih dneh. Analize objavljamo v spletni aplikaciji e-Trading, ki je na voljo našim strankam brezplačno.

PRIPOROČILO:

Zaključni tečaj (11.03.2016) 13,70 EUR
Ciljna cena (analiza 20.11.2015) 17,80 EUR
Priporočilo (analiza 20.11.2015) KUPI
Dividendni donos 4,0 % bruto
Donos v 2016 5,6 %

Razkritje:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE


Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si