Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Uprava Gorenja napoveduje rast prihodkov in dobička

piše:Tina Orzan    14.03.2016
V Gorenju za letos napovedujejo rast prihodkov, 7,6 milijona evrov čistega dobička in 24-odstotno rast dobička iz poslovanja.

gorenje alta

Skupina Gorenje je v lanskem letu ustvarila 1,26 milijarde evrov prihodkov, kar je 2,3 odstotka manj kot v letu 2014, vendar pa okoli 34 milijonov evrov nad našimi pričakovanji. V Vzhodni Evropi so se prihodki znižali za štiri odstotke, v Zahodni Evropi pa so prihodki upadli za 0,6 odstotka. Na drugi strani so v Skupini Gorenje na trgih izven Evrope zabeležili 1,4-odstotno rast. Prihodki v poslovnem segmentu Dom, ki predstavlja 86,2 odstotka prodaje, so se znižali nekoliko manj, in sicer za 1,7 odstotka.

Uprava Gorenja je za letošnje leto napovedala lepo 4,6-odstotno rast prihodkov, 7,6 milijona evrov čistega dobička in 24-odstotno rast dobička iz poslovanja. Glede na ekonomske razmere, predvsem v Vzhodni Evropi, pa čaka podjetje še eno težavno leto.

Poslovanje Skupine Gorenje v letu 2015 je bilo sicer zaznamovano z negativnimi učinki krepitve valutnega razmerja ameriškega dolarja glede na evro in negativnimi učinki krize v Rusiji. Velja tudi omeniti, da je nivo celotnih prihodkov reševala postavka drugi poslovni prihodki in sprememba vrednosti zalog, medtem ko so se poslovni stroški rahlo zvišali. Posledično je Gorenje zabeležilo čisto izgubo v višini osem milijonov evrov, medtem ko so v letu 2014 izkazovali 1,2 milijona evrov čistega dobička. Doseženi rezultat je v skladu z našimi znižanimi pričakovanji (izguba v višini 7,8 milijona evrov), a torej ponovno pod napovedmi uprave iz začetka leta 2015, kakor tudi našimi nižjimi ocenami, podanimi v začetku leta 2015. Neto finančni dolg je konec obravnavanega obdobja znašal 330,4 milijona evrov in je bil na ravni lanskoletnega. Kazalnik neto dolg na EBITDA posledično znaša 4,1, kar ni najbolj udobna raven.

Nova analiza Gorenja je trenutno v pripravi in bo na voljo v naslednjih dneh. Analize objavljamo v spletni aplikaciji e-Trading, ki je na voljo našim strankam brezplačno.

PRIPOROČILO:

Zaključni tečaj (11.03.2016) 4,32 EUR
Ciljna cena (analiza 09.11.2015) 4,0 EUR
Priporočilo (analiza 09.11.2015) PRODAJ
Dividendni donos 1,4 % bruto
Donos v 2016 - 6,1 %

Razkritje:
Avtorica komentarja je zaposlena v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtorica pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtorica ni lastnica omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE


Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si