Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Rast dobro zasidrana v Luki Koper

piše:Matej Justin    01.03.2016
Za Luko Koper je zagotovo eno izmed najbolj uspešnih let doslej, delničarji pa lahko letos pričakujejo soliden dividendni donos.

luka koper alta

Upravljavec koprskega pristanišča je namreč lani uspel prihodke zvišati za visokih 13 odstotkov. Za visoko rast prihodkov je bil zaslužen predvsem 12 odstotkov večji pretovor kontejnerjev. K uspehu je obenem prispeval tudi za 12 odstotkov večji pretovor vozil ter 8-odstotna rast pretovora sipkih in razsutih tovorov.

Šibko točko so predstavljali predvsem generalni tovori, katerih pretovor je upadel že drugo leto zapored, in sicer za 10 odstotkov. Tudi zadnje četrtletje lanskega leta je postreglo z lepimi rastmi prihodkov in pretovora, saj je rast znašala 11 oziroma 3 odstotke. Višji pretovor se je poznal tudi na poslovnih rezultatih, saj se je dobiček iz poslovanja zvišal za 27 odstotkov, na skoraj 42 milijonov evrov, čisti dobiček pa je zrasel za 12 odstotkov in znašal 32,5 milijona evrov. V kolikor Luka Koper lani ne bi odpisala vrednosti naložbe v slovaško družbo Trade Trans Invest v višini 4,3 milijona evrov, bi čisti dobiček znašal 37,4 milijona evrov.

Izjemno dobro poslovno leto je zasenčilo predvsem kritično stanje na železniškem omrežju proti koncu leta, zaradi česar se je del tovora že preusmeril v druga pristanišča. Kako močan bo ta vpliv na samo poslovanje Luke Koper, bomo videli v poslovnih rezultatih za prvo četrtletje letošnjega leta. Pri tem pa velja omeniti, da so konec lanskega leta v Luki Koper napovedali nadaljevanje rasti tudi v letošnjem letu. Napovedana je namreč 4-odstotna rast pretovora in 8-odstotna rast prihodkov, dobiček pa naj bi znašal 37,8 milijona evrov. Lani je Luka Koper izplačala 0,94 evra bruto dividende za delnico. Glede na lanski dobiček bi se lahko taka dividenda ponovila tudi letos, vendar je na drugi strani treba razumeti, da naj bi se povišale investicije v pristanišče. Pričakujemo le soliden dividendni donos.

Vrednotenja zaenkrat nismo posodobili, saj je Luka Koper objavila le kratek pregled rezultatov za leto 2015 brez podrobnosti glede posameznih postavk v izkazu uspeha in bilanci stanja. Po objavi letnega poročila bomo vrednotenje posodobili.

PRIPOROČILO:

Zaključni tečaj (29.02.2016) 21,00 EUR
Ciljna cena (analiza 29.02.2016) 37,00 EUR
Priporočilo (analiza 29.02.2016) KUPI
Dividendni donos 4,4 % bruto
Donos v 2016 - 8,7 %

Razkritje:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE


Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si