Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Kaj višji dobiček Cinkarne Celje pomeni za njeno delnico

piše:Matej Šimnic    17.11.2016
Cinkarna Celje je presenetila z dobrimi rezultati, ki so močno presegli naše napovedi in načrte uprave.

Cinkarna Celje objava rezultatov 3Q

Cinkarna Celje je tudi v tretjem letošnjem četrtletju presenetila z dobrimi rezultati, ki so močno presegli naše napovedi in tudi načrte uprave. V prvih devetih mesecih je celjski metalurg sicer zabeležil 1,2-odstotni upad prihodkov, ki so znašali 131,8 milijona evrov. Toda padec je bil predvsem na račun slabega prvega četrtletja, medtem ko od polletja dalje prodaja vidno okreva. Na globalnih trgih se je presežna ponudba titanovega dioksida namreč zmanjšala in v zadnjih mesecih celo prevesila v primanjkljaj. Številni veliki proizvajalci so tako imeli še bolj trdno podlago za višanje cen, to pa je zelo pozitivno vplivalo na marže in ustvarjeni dobiček Cinkarne Celje.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) se je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem zvišal za 25 odstotkov, devetmesečni čisti dobiček pa je bil pri 9,4 milijona evrov za kar 55 odstotkov višji kot v enakem lanskem obdobju in je za 37 odstotkov presegel tistega, ki so ga v družbi ustvarili v celotnem letu 2015.

Glede na komentarje uprave Cinkarne Celje in tudi večjih konkurentov so zaloge belega pigmenta na zelo nizkih ravneh, kljub trenutno povišanim ravnem cen pa se pojavlja bojazen o pomanjkanju. Posledično lahko pričakujemo, da se bodo pozitivni trendi v segmentu titanovega dioksida nadaljevali tudi v prihodnje.

Medtem ko bo Cinkarna podrobnejše plane za naslednje leto razkrila v naslednjem mesecu, pa so že v četrtletnih rezultatih razkrili, da ustavljajo proizvodnjo titancinkove pločevine. Presežna ponudba je tudi v tem letu neugodno vplivala na cene proizvodov, dokončna odločitev pa je sprožila tudi prekinitev sodelovanja z največjim kupcem, ki se prav tako umika s tega segmenta. Posledično se bodo skupni prihodki Cinkarne Celje znižali za okoli 20 milijonov evrov. Vendar pa to ne bi smelo bistveno vplivati na dobiček, medtem ko bi se lahko kazalci dobičkonosnosti celo izboljšali.

Izboljšana situacija na trgih in posledično boljše poslovanje Cinkarne Celje upravičujeta višjo ciljno ceno, vendar pa ostaja ta naložbena priložnost tudi precej tvegana in špekulativna. Vlagatelji se bi morali dobro zavedati posameznih tveganj, predvsem zaradi manjše likvidnosti delnice.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE


Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si