Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Finančni načrt

posoda alta

Vaš mesečni proračun je kot posoda polna vode in lukenj. Če ne pazimo, nam denar počasi odteče, nas pa preseneti suša. Ste kdaj pomislili, koliko vas stane tista nedolžna kavica, ki si jo privoščite med premorom, zavojček cigaret ali katera od drugih navad oziroma razvad. Vsakodnevni strošek naših razvad običajno sicer ni velik, a ko začnemo seštevati račune nemalokrat pridemo do zneska, ki bi nam zagotovo prišel prav pri uresničitvi naših večjih načrtov in ciljev.

Toda za dosego naših večjih ciljev se nam ni nujno potrebno v celoti odpovedati našim navadam. V današnjem svetu, ko je velika večina s klikom informacij dostopna na miško, je prihranke možno najti na praktično vsakem koraku. Privarčujete lahko s spremembo paketa ali ponudnika mobilne telefonije, z združitvijo naročnine za internet, mobilno televizijo in fiksno telefonijo, z zamenjavo banke, združitvijo zavarovanj, zamenjavo ponudnika električne energije in plina, znižanjem temperature v stanovanju, zapiranjem vode med umivanjem zob, itd. Tudi, ko se odpravljamo po večjih nakupih ne škodi, če pred nakupom na spletu preverimo, ali je možno želeni izdelek dobiti po ugodnejši ceni. Nobena od teh stvari na naš vsakdan ne bi imela vpliva, a konec meseca utegne v denarnici ostati kakšen evro več kot običajno.

Kaj storiti s prihranki?

različni cilji alta

In kaj lahko storimo z denarjem, ki smo ga privarčevali z nekaj preprostimi ukrepi? Lahko se odločimo in takoj napademo trgovine. Toda s tem bi vse skupaj izgubilo svoj pomen in ponovno bi bili ujeti v začaranem krogu, ko se prebijamo iz meseca v mesec. Varčevanje pravi smisel dobi šele, ko si postavimo cilje, ki jih želimo doseči s privarčevanim denarjem. Naj si bo to nakup stanovanja, novega avtomobila, sanjske počitnice ali pa želimo prihranke dati na stran za bolj varen in ugoden pokoj.

Vsekakor je priporočljivo, da si pri zastavi ciljev vzamemo čas in dobro premislimo, kaj si v resnici želimo. Ko si postavljamo finančni načrt oziroma določamo cilje, si lahko pomagamo tudi z naslednjimi priporočili:

KONKRETEN: postavite si jasen cilj, kaj želite doseči s privarčevanim denarjem. Namesto varčevanja za nov avtomobil, si izberite točno določen model avtomobila z jasno določenim zneskom, ki ga morate privarčevati.
 
MERLJIV: določite točen znesek, ki ga boste namenili za uresničitev vašega finančnega cilja in se tega zneska držite. Še najlažje se boste tega držali z rednimi mesečnimi vplačili. Številni položnice plačujemo s trajnikom in ni razloga, da se ne bi na podoben način držali tudi pri varčevanju.
 
URESNIČLJIV: Nerealno je načrtovati, da boste privarčevali 200 evrov mesečno, če pa vaši prihodki dovoljujejo zgolj 50 evrov mesečnega prihranka. Upoštevajte torej svoje resnične možnosti.
 
REALEN: naj vas pot do zastavljenega cilja ne omejuje. Zastavite si ambiciozen cilj, a zavedajte se, da smo vseeno samo ljudje in bomo mesečni prihranek včasih porabili tudi za kakšen priboljšek.
 
ČASOVNO OPREDELJEN: postavite si točen čas začetka poti in postavite datum, ko boste cilj dosegli. To vam bo močno koristilo pri kasnejšem izbiranju primerno donosnega načina varčevanja.

kalkulator alta

Pri postavljanju ciljev je v veliko pomoč tudi investicijski kalkulator, s katerim si lahko izračunate, koliko sredstev bi z rednimi mesečnimi vplačili v vzajemne sklade lahko privarčevali v določenem obdobju. Četudi boste ugotovili, da lahko mesečno privarčujete le 25 evrov, ni potrebno obupati. Znan rek pravi, »zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača«. To še toliko bolj drži pri finančnih načrtih. Če bi v vzajemne sklade mesečno vložili 25 evrov, bi ob upoštevanju 7-odstotnega letnega donosa, v desetih letih privarčevali nekaj manj kot 4.300 evrov, v 35 letih pa skoraj 43.000 evrov. To pa je že znesek, ki bi vam omogočil, da v pokoju 20 let prejemate dodatnih 326 evrov mesečne pokojnine. Če pa bi ob enakih predpostavkah v vzajemne sklade že ob rojstvu začel vplačevati po 15 evrov, bi imel pri 65 letih oziroma ob odhodu v pokoj privarčevanih že skoraj 213.000 evrov. Od tega zneska bi skupno v sklade vplačal 11.700 evrov, razlika do 213.000 evrov pa predstavlja ustvarjeni donos. S tako visokimi prihranki bi lahko posameznik v pokoju 20 let prejemal dodatnih 1.623 evrov pokojnine.

svetovanje altaNASVET: Preden si postavite vaš finančni načrt, priporočamo pogovor s svetovalcem. Na ALTI se lahko kadarkoli oglasite na brezplačno svetovanje, naši finančni strokovnjaki pa so med najboljšimi v Sloveniji. Pokličite in vprašajte ter se naročite na informativni posvet. Na voljo vam je brezplačna telefonska številka 080 10 60, lahko pa nam tudi pišete na elektronski naslov skladi@alta.si.

 

SPOZNAJTE NALOŽBENE MOŽNOSTI V ALTI

ALTA VARČEVALNI NAČRT

Finančni načrt oziroma Varčevalni načrt ALTA je prijazna, preprosta in donosna odlika varčevanja v skladih s postopnimi mesečnimi vplačili. Dolgoročno mesečno varčevanje je eno izmed najmanj tveganih načinov plemenitenja sredstev, nalaganje v delniške oziroma mešane sklade pa ena izmed najbolj donosnih oblik plemenitenja premoženja. Varčujte za stanovanje, zaslužen dopust, za lepšo starost ali pa olajšajte otroku pot do osamosvojitve.

NALOŽBA V ALTA SKLADE

Naložba v sklade je primerna za vse, ki želite dolgoročno plemenititi svoja sredstva. Je odlična dolgoročna rešitev za uresničitev vaših ciljev. Omogoča vam uravnavanje tveganja in sodelovanje pri potencialno višjih donosih.

Vlaganje v ALTINE sklade ima kup prednosti:

  • raznolikost skladov! 20 privlačnih skladov, ki vlagajo tudi v najbolj oddaljene kraje: Istanbul, Seul, Tokio, Peking, združenih v ALTA Krovni sklad, vam omogoča oblikovanje varnega in donosnega portfelja.
  • neomejen prenos med skladi! Neomejeno, hitro in preprosto prehajanje med vsemi ALTA skladi ter prilagajanje portfelja svojim potrebam, želenemu donosu in razmeram na trgu.
  • kadarkoli do sredstev! Privarčevana sredstva si lahko izplačate delno ali v celoti. Kadarkoli, brez izstopnih stroškov.

NALOŽBENI PAKETI ALTA

ALTA naložbeni paketi omogočajo varčevanje za različne želje. Skupaj s svetovalcem boste izbrali pravega zase. Naložbo lahko seveda tudi podarite (npr. partnerju, otroku ... )!

ZAUPAJTE NAM SVOJE CILJE

zaupanje alta

Tako, kot svoj avtomobil peljemo k mehaniku, se je tudi glede financ pametno posvetovati s strokovnjakom. Pridite na pogovor k ALTA svetovalcem: izvedeli boste več o varčevanju v skladih ter katere naložbe so prave za vas. Brezplačno in brez obveznosti!

ŽELITE PRISTOPITI K SKLADOM?

PRISTOP