Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.
Varčevalnica
Upravljanje
 
Trgovanje
 
Korporativne finance
 
Akademija
 
Recepcija
 
Kontakt
ENGLISH
VSTOP ZA UPORABNIKE
 
ISKALNIK

Nakup delnic

nakup delnic alta

Z nakupom delnice kupujete lastništvo v podjetju po vašem izboru. Kot lastnik imate nato določene pravice kot so na primer prejem dividend, če se izdajatelj odloči za njihovo izplačilo. Prav tako lahko kasneje delnice prodate in v primeru ugodnega gibanja cene ustvarite dobiček. Poglejmo si, kako poteka nakup delnic.

Izbira borznega posrednika

Borzni posredniki se razlikujejo v pogojih in tudi nivoju storitve, ki jo nudijo. Tako morate prvo izvesti primerjavo med njimi in se odločiti kateri od njih vam bo ponudilo za vas najboljšo storitev. Splošno gledano obstajajo nizkocenovni borzni posredniki in borzni posredniki, ki nudijo celostno storitev. Prvi pa nudijo osnovnejšo storitev v obliki dostopa do finančnih trgov brez dodatne podpore, slednji pa vam nudijo višjo raven storitve v obliki dodatne podpore in investicijskih predlogov. V ALTI Invest denimo našim strankam redno pošiljamo naše analize s priporočili za nakup oziroma prodajo delnic, komentarje o dogajanju na borzah, vseskozi pa je strankam na voljo tudi izkušena ekipa strokovnjakov.

  1. Odprtje računa pri borznem posredniku

    Ko se odločite za borznega posrednika po vaši meri, stopite v stik z njim. Navadno boste morali izpolniti dokumentacijo za odprtje novega trgovalnega računa, ki bo vsebovala vaše osebne podatke, dosedanje izkušnje in nagnjenost k tveganju. Prav tako mora borzni posrednik vaše posle poročati davčnemu uradu in tako boste morali pri pristopu navesti tudi vašo davčno številko.

  2. Nakazilo sredstev na vaš trgovalni račun

    Pri odprtju računa vam bo vaš borzni posrednik posredoval inštrukcije za nakazilo sredstev s katerimi boste lahko izvedli svoj prvi nakup delnic. Nakazilo izvedete pri svoji banki (elektronsko ali v živo) ali na ostalih za to pooblaščenih mestih (npr. Pošta Slovenije).

  3. Nakup delnice na vašem trgovalnem računu

    Potem, ko borzni posrednik vaše nakazilo uspešno poknjiži na vaš trgovalni račun, ste pripravljeni za oddajo prvega naročila za nakup delnic. Večina borznih posrednikov pri tem nudi možnost elektronske ali telefonske oddaje naročila. Elektronska oddaja naročila je navadno na voljo preko elektronske trgovalne platforme, ki jo dandanes nudi večina borznih posrednikov, ali preko posebne elektronske pošte namenjene le oddaji naročil. Pri telefonski oddaji naročil pa vas na drugi strani sprejme borzni posrednik, ki sprejme vaše naročilo in ga odda na borzo. Pri nakupu delnice lahko izbirate med tržnim naročilom (po ceni, ki je takrat na voljo na trgu) ali limitiranim naročilom (izberete najvišjo ceno, ki ste jo še pripravljeni plačati za delnico). V primeru prvega tipa naročila bo vaše naročilo izvršeno v najkrajšem možnem času in takoj boste lahko prejeli povratno informacijo o ceni izvršitve. Pri limitiranem naročilu pa mora cena na borzi ustrezati vašemu pogoju in do izvršitve lahko pride tudi več dni ali tednov po vaši oddaji naročila.

uspešen nakup delnic alta

Čestitamo! Z izvršitvijo naročila za nakup delnice ste sedaj uspešno postali lastnik izbranega podjetja.

Analitski kotiček

Preverite ciljne cene delnic največjih slovenskih borznih družb in priporočila naših strokovnjakov.
PREVERITE

 

DO 50 % UGODNEJŠE TRGOVANJE

e-Trading - spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji.
PREVERITE

Članki naših strokovnjakov

Preberite si kaj o aktualnih temah na trgih pravijo naši strokovnjaki.
PREBERITE VEČ

 

Kontakti

Saša Mohorko, borzna posrednica
01 3 200 397

Sandra Bulajić, borzna posrednica
01 3 200 381

Urška Jenčič, vodja klasičnega trgovanja
01 3 200 398

Oddaja naročil po 16:00 (Janez Kožuh)
01 3 200 333

Oddaja po e-pošti:
orders@alta.si