Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Ali še imam vrednostne papirje slovenskih izdajateljev?

Vpišite svoje podatke in informacijo vam bomo posredovali na vaš e-naslov. Poizvedba bo vrnila podatke o tem ali ste imetnik vrednostnih papirjev, ki so izdani in vpisani v registru KDD, pri čemer se le-ti lahko nahajajo na trgovalnem računu pri borznoposredniški družbi, na registrskem računu pri KDD ali na obeh.
   
     (podrobno)

 

Zamislite si, da sežete v notranji žep jakne, ki je nekaj časa niste nosili. Poleg zmečkanih rokavic vas preseneti še bankovec za 50 evrov, na katerega ste popolnoma pozabili. Vsi poznamo ta zadovoljni občutek, ko se zavemo, da imamo na razpolago še malo več. Zelo verjetno vas bo ta občutek tudi letos obiskal. Slovenci smo se z delnicami nekoliko pobližje spoznali v času lastninskega preoblikovanja podjetij, ko smo v zameno za certifikate dobili delnice podjetij. Te delnice smo državljani dobili deponirane na tako imenovanem registrskem računu pri Klirinško depotni družbi (KDD).

Toda registrski računi se s koncem letošnjega leta nepreklicno ukinjajo. Če posameznik do konca leta svojih delnic ne bo prenesel na trgovalni račun, bodo te delnice končane na računu pristojnega sodišča. Napovedana ukinitev registrskih računov je marsikoga presenetila. A hkrati tudi spodbudila, da je preveril, koliko delnic ima morda še na registrskem računu in koliko so te vredne.

Vsi, ki imajo svoje delnice še vedno na registrskem računu, se bodo morali odločiti, kaj bodo s temi delnicami naredili. Svojim delnicam se lahko odpovedo in jih prenesejo na tako imenovani smetarski račun, vendar to pomeni, da se jim bodo nepreklicno odpovedali, za to pa v nobenem primeru ne bodo dobili nikakršnega nadomestila. Svoje delnice lahko prenesejo na trgovalni račun in tako poskrbijo za svoje premoženje. V primeru, da ne bodo storili ničesar, pa bodo njihove delnice prenesene na račun pristojnega sodišča. S slednjo opcijo bodo povezani tudi določeni stroški, saj bo prenos delnic na sodni račun brezplačen v le določenih primerih.

Če torej ne želite, da se vaša pravkar odkrita sredstva »poslovijo« skupaj z vašim registrskim računom, boste potrebovali trgovalni račun. Zakaj ga potrebujete, kako ga lahko odprete in kaj za odprtje trgovalnega računa potrebujete, je podrobneje opisano na tej povezavi.

 

Kdaj odpreti trgovalni račun in nanj prenesti delnice?

Vsekakor je za posameznika, ki ne želi izgubiti svojih delnic, smiselno, da čim prej uredi prenos delnic iz registrskega računa na trgovalni račun. Pričakovati je, da bodo številni Slovenci to urejali šele tik pred zdajci. Posledično bodo konec leta vrste pred borznoposredniškimi hišami dolge. V ALTI smo na to že pripravljeni, že vrsto let pa sodelujemo tudi s Pošto Slovenije in Banko Koper, kjer bo prav tako možno urediti prenos delnic iz registrskega računa na trgovalni račun. Prav tako imamo zelo široko razvejano mrežo odvisnih borznoposredniških zastopnikov (Argonos, PFCI,…). Seznam vseh naših odvisnih borznoposredniških zastopnikov si lahko pogledate na tej povezavi.

V letošnjem letu lahko pričakujemo porast števila trgovalnih računov, saj jih bodo odprli vsi, ki ne želijo izgubiti sredstev na registrskem računu. Ta bodo na trgovalnem računu na voljo za prodajo ali nadaljnjo investicijo. V primeru, da je njihova vrednost višja in posameznik nima veliko izkušenj z vrednostnimi papirji, pa priporočamo pogovor s finančnim strokovnjakom.

 

Zakaj trgovalni račun pri ALTI?

V ALTI s trgovalnim računom dobite še mnogo več, kot le dostop do praktično vseh pomembnejših svetovnih borz. Vse naše stranke imajo namreč dostop do investicijske strategije, ki jo naši analitiki mesečno revidirajo. Našim strankam so brezplačno dostopne tudi analize najvidnejših slovenskih borznih podjetij, torej Krke, Zavarovalnice Triglav, Petrola, Luke Koper, Save Re, Telekoma Slovenije, Gorenja in številnih drugih. Naše stranke, ki imajo v lasti delnice podjetij, ki jih pokrivajo naši analitiki, obveščamo tudi o četrtletnih, polletnih, devetmesečnih in letnih rezultatih, sklicih skupščin in predlaganih oziroma sprejetih dividendah.

Pripravljamo pa tudi dividendno košarico, v katero so vključene delnice svetovnih podjetij, ki izplačujejo stabilne in nadpovprečno visoke dividende, ter portfelj stabilnih podjetij. Dodatno našim strankam po elektronski pošti pošiljamo tudi dnevno trgovalno idejo in Jutranji Navigator, ki vključuje dnevni pregled dogajanja na svetovnih borzah.

best broker 2015 ALTA

 

Že tretjič zapored najboljša borzna hiša v Sloveniji

ALTA Invest je po izboru ugledne britanske finančne publikacije EMEA Finance že tretje leto zapored postala najboljša borznoposredniška družba v Sloveniji, drugo leto zapored pa je prejela tudi naziv najboljšega upravljavca premoženja v Sloveniji. ALTA Invest je največja slovenska borznoposredniška družba z vodilnim položajem na Ljubljanski borzi. Skupno smo v letu 2015 za naše stranke posredovali pri kar 158.000 borznih poslih v skupni vrednosti 2,8 milijarde evrov.

»Že ob ustanovitvi ALTE smo se odločili, da bomo naše stranke vedno postavili na prvo mesto. ALTI zaupa že okoli 60.000 domačih in tujih vlagateljev. Med temi so poleg številnih malih vlagateljev tudi priznane domače in tuje banke, zavarovalnice, pokojninske družbe, domače in tuje družbe za upravljanje in drugi institucionalni vlagatelji, ki zahtevajo najboljšo možno storitev. ALTA Invest je tako danes ena izmed finančno najbolj trdnih slovenskih finančnih institucij z zelo visoko bonitetno oceno,” pravi predsednik upravnega odbora ALTE Invest in izvršni direktor ALTA Skupine Aleš Škerlak.

 

slovenske delnice

SLOVENSKE DELNICE

Preverite, katera slovenska podjetja imajo priporočilo KUPI, DRŽI ali PRODAJ. Preberite več>>

dividendna košarica

DIVIDENDNA KOŠARICA

Naj vaš denar dela namesto vas. Preberite več >>

Za dodatne informacije pokličite naše investicijske svetovalce:

 
Bojana Korošec   01 320 04 62 bojana.korosec@alta.si
Tamara Trelc   01 320 03 74 tamara.trelc@alta.si
Matej Berčan   01 320 03 53 matej.bercan@alta.si
Dejan Kilar   01 320 03 69 dejan.kilar@alta.si
Luka Kmetec   01 320 03 59 luka.kmetec@alta.si

OMEJITEV ODGOVORNOSTI

V okviru te spletne strani, za izdelavo katere je odgovorna družba ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., je na uporabniku prijazen in funkcionalen način predstavljen pojem registrskih računov, odprtih pri Centralni klirinško depotni družbi (KDD), postopek njihove ukinitve ter možnosti po ukinitvi registrskih računov. Vsebina spletne strani je informativne narave, ki je pripravljena izključno z namenom obveščanja in seznanjanja z ukinitvijo registrskih računov ter predstavitvijo možnosti po ukinitvi registrskih računov. Vsebina te spletne strani je pripravljena na podlagi trenutno veljavnega Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih (Uradni list RS, št. 75/2015; ZNVP-1).

Vsebina te spletne strani je namenjena širšemu krogu oseb, zato ne upošteva izkušenj, finančnih zmožnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v finančne instrumente, ki bi lahko ob nespremenjenih ostalih okoliščinah bistveno vplivali na vsebino te spletne strani. Naložbe v finančne instrumente so povezane s tveganjem, zato je seznanitev z vsemi oblikami tveganja pri naložbah v finančne instrumente pogoj za oblikovanje ustrezne naložbene odločitve. Pred odločitvijo za vlaganje v finančne instrumente se posvetujte s strokovnjakom družbe ALTA Invest d.d. Vsebina te spletne strani ne predstavlja ponudbe za sklenitev pogodbe z družbo ALTA Invest d.d.

Družba ALTA Invest d.d. ne odgovarja za nobeno vrsto škode ali izgube, ki bi nastala z uporabo informacij, vsebovanih na tej spletni strani. ALTA Invest d.d. in osebe, ki delajo za to družbo na podlagi pogodbe o zaposlitvi ali kako drugače, ne prevzemajo odgovornosti posledice dejanj ali opustitev, opravljenih na podlagi vsebine te spletne strani. Družba ALTA Invest d.d. ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe, niti ne odgovarja za motnje pri delovanju te spletne strani. Družba ALTA Invest d.d. si pridržuje pravico kadarkoli in v kateremkoli obsegu spremeniti, dodati ali odstraniti pričujočo vsebino. Vsebina in podobe te spletne strani so predmet avtorske zaščite in drugih oblik intelektualne lastnine. Vsebine, objavljene na tej spletni strani, se lahko uporablja izključno v nekomercialne namene. Prepovedano je razmnoževanje, spreminjanje ali kakršnokoli drugačno razširjanje vsebine, objavljene na tej spletni strani, razen v primeru pisnega soglasja družbe ALTA Invest d.d.

Vsebina tega spletne strani je tržno sporočilo po drugem odstavku 212. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (Uradni list RS, št. 67/2007 s spremembami; ZTFI) in ne izpolnjuje pogojev, ki veljajo za investicijske raziskave, niti ni investicijsko svetovanje, pri čemer je za njegovo izdelavo in posredovanje odgovorna družba ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana, ki opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev, Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana. Ostale informacije o storitvah družbe ALTA Invest d.d., Splošni pogoji poslovanja, Cenik storitev ALTA Invest d.d., razkritja in ostale informacije so dostopne na spletni strani družbe ALTA Invest d.d.. ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana je vpisana pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, MŠ: 3710432000, ID za DDV: SI89931181, Osnovni kapital: 2.031.803,00 EUR.