Navodila za uporabo aplikacije e-Trading

Prijava in nastavitve

Prva možnost je preko spletne strani www.alta.si. Desno zgoraj na spletni strani kliknete PRIJAVA in izberete e-Trading. Odpre se vam prijavna stran v e-Trading, kjer z vpisom uporabniškega imena in gesla vstopite v aplikacijo.


 

Ustvarite si bližnjico: Bližnjico ustvarite tako, da najprej poiščete prijavno stran v aplikacijo. Nato v orodni vrstici brskalnika poiščete možnost Zaznamki ali angleško Favorites. Izberete Dodaj stran med zaznamke / Add to favorites /Add to favorites bar / Bookmark, če želite, da se vam bližnjica prikaže takoj, ko odprete brskalnik. Na ta način ustvarite bližnjico do prijave v spletno aplikacijo e-Trading.

Bližnjica bo ves čas odprta v vašem brskalniku. 

 


 

 

Prva možnost je preko spletne strani www.alta.si. Desno zgoraj na spletni strani kliknete PRIJAVA in izberete e-Trading. Odpre se vam prijavna stran v e-Trading, kjer z vpisom uporabniškega imena in gesla vstopite v aplikacijo.
 

Dostop na tablicah in pametnih telefonih si ustvarite tako, da v trgovini Google Play ali Apple App Store poiščete mobilno aplikacijo ALTA App in si jo naložite na telefon ali tablico. V aplikacijo se prijavite z dodeljenim uporabniškim imenom in geslom. Podrobnejše informacijo o aplikaciji so na voljo na naslednji povezavi:ALTA mobilna aplikacija.
 

Za pomoč pri nalaganju aplikacije se lahko obrnete tudi na naše borzne posrednike.

Ime in priimek Naziv Telefonska številka
Saša Mohorko borzna posrednica 01 3 200 397
Sandra Bulajič borzna posrednica 01 3 200 381
Urška Jenčič vodja klasičnega trgovanja 01 3 200 398
Janez Kožuh (med 16:00 in 22:00) borzni posrednik 01 3 200 333

Če želite, da si računalnik pred vstopom v aplikacijo zapolni geslo, ob prijavi označite Zapomni si. Ob naslednji prijavi se bo geslo avtomatsko vpisalo. Pri tem vas želimo opozoriti, da ste kot uporabnik odgovorni za varovanje svojih vstopnih podatkov in jih ne posredujte v uporabo ali v vpogled tretjim osebam. V primeru izgube ali odtujitve vstopnih podatkov nas nemudoma obvestite in poskrbeli bomo za njihovo spremembo. Varujte tudi dostop do svojega računalnika in ga na puščajte nenadzorovanega z aktivnim oknom z e- Tradingom.

Varnost je zagotovljena z dodeljenimi uporabniškimi podatki, ki jih morate skrbno hraniti. Prav tako varujte tudi dostop do svojega računalnika in ga na puščajte nenadzorovanega z aktivnim oknom e-Trading. Varujte tudi dostop do svojega računalnika z antivirusno programsko opremo, po končani uporabi e-Tradinga pa se iz aplikacije vedno odjavite (klik na ODJAVA).


 

V primeru uporabe uporabniških podatkov s strani nepooblaščene osebe le-ta ne more izvršiti nakazila prostih denarnih sredstev na drug transakcijski ali trgovalni račun, saj lahko v skladu Zakonom o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma nakažemo denarna sredstva le na transakcijski račun imetnika trgovalnega računa.

Dostop z uporabo certifikatov in digitalnih potrdil onemogoča uporabo aplikacije na napravah, ki teh potrdil nimajo nameščenih. Z uporabo uporabniškega imena in gesla aplikacija e-Trading omogoča dostop na različnih napravah, kar vam omogoča večjo prilagodljivost in posledično pravočasno informacijo o stanju vašega portfelja, trgovanja na Ljubljanski borzi in oddaje naročil.

Uporabniško ime se zaklene v primeru trikratnega napačnega vnosa gesla, ki se z uporabniškim imenom ne ujema. Aplikacija tako poskrbi za varnost pred vdorom s strani nepooblaščenih oseb.

V primeru, da se vam izpiše obvestilo, da se je uporabniško ime zaklenilo, nam pišite na etrading@alta.si ali nas pokličite na spodnje telefonske številke in borzni posrednik vam bo odklenil vaše uporabniško ime.
 

Ime in priimek Naziv Telefonska tevilka
Saša Mohorko borzna posrednica 01 3 200 397
Sandra Bulajič borzna posrednica 01 3 200 381
Urška Jenčič vodja klasičnega trgovanja 01 3 200 398
Janez Kožuh (med 16:00 in 22:00) borzni posrednik 01 3 200 333

 

Če ste pozabili uporabniške podatke – to je uporabniško ime in geslo za vstop v aplikacijo - na prijavni strani kliknete Ste pozabili geslo?

Prikaže se vam obvestilo, kjer je navedeno, kam je potrebno poklicati oz. poslati elektronsko sporočilo, da pridobite manjkajoče podatke za prijavo.
 

 

Geslo spremenite v zavihku Nastavitve – MENJAVA GESLA. Najprej vpišete staro geslo in nato dvakrat novo ter kliknete POTRDI. S tem je vaše geslo spremenjeno in ga lahko uporabite ob naslednji prijavi v aplikacijo e-Trading.

 

Z borznim posrednikom lahko stopite v stik preko kontaktnega obrazca.

Dosegljivi smo tudi na spodnjih telefonskih številkah ali na elektronskem naslovu etrading@alta.si.​

Ime in priimek Naziv Telefonska tevilka
Saša Mohorko borzna posrednica 01 3 200 397
Sandra Bulajič borzna posrednica 01 3 200 381
Urška Jenčič vodja klasičnega trgovanja 01 3 200 398
Janez Kožuh (med 16:00 in 22:00) borzni posrednik 01 3 200 333

Portfelj

Ogled gibanja vrednosti portfelja je možen v zavihku MOJ PORTFELJ in nato GIBANJE PORTFELJA. Aplikacija omogoča izbor dolžine obdobja ter prikaz gibanja portfelja v grafu in tudi prikaz vrednosti v tabeli.

Ko ste izbrali želeni dan, se vam s klikom na tipko Enter ali Tabulator (na računalniški tipkovnici) izpiše stanje portfelja na izbrani dan.

 

Aplikacija vam omogoča tudi pregled portfelja v tortni obliki.

Pregled transakcij v portfelju je mogoč preko zavihka MOJ PORTFELJ in nato TRANSAKCIJE. Pregled omogoča določitev želenega časovnega obdobja kot tudi pregled transakcij po izbranem vrednostnem papirju. Slednja opcija omogoča hiter pregled vseh nakupnih in prodajnih transakcij na izbranem vrednostnem papirju.

Na zavihku MOJ PORTFELJ in nato PORTFELJ v polje Datum vpišete dan, za katerega vas zanima stanje vrednosti naložb in denarnih sredstev v vašem portfelju.

 

Ko ste izbrali želeni dan, se vam s klikom na tipko Enter ali Tabulator (na računalniški tipkovnici) izpiše stanje portfelja na izbrani dan.

e-Trading prikazuje informativne nakupne cene za vse nakupe finančnih instrumentov, ki so bili izvedeni po 19. 3. 2010. Informativne nakupne cene so na voljo tudi za finančne instrumente, ki so bili izvršeni pred tem datumov preko borznih hiš Poteza in Publikum. V kolikor nakupna cena ni vpisana ali ni pravilna, lahko podatek pridobite pri borznem posredniku.

Pregled obračunov, potrdil o dividendah, letnih transakcijah in drugih dokumentov je mogoč preko zavihka MOJ PORTFELJ in DOKUMENTI. Pregled omogoča določitev želenega časovnega obdobja kot tudi pregled obračunov glede na tip dokumenta. Za ogled PDF datotek potrebujete Adobe Reader. Več o namestitvi programa si preberite tukaj.

 

Nakazilo evrov na vaš transakcijski račun lahko naročite preko zavihka Zahtevki desno zgoraj. Izberete možnost NOVO NAROČILO – DVIG EUR. Vpišete želeno količino in kliknete ODDAJ.

 

Menjavo valut na vašem trgovalnem računu lahko naročite preko zavihka Zahtevki desno zgoraj. Izberete možnost NOVO NAROČILO – MENJAVA. Pri naročilu menjave valut je potrebno pazljivo izbrati oznako valute in vpisati količino izbrane valute, ki jo želite zamenjati. Zahtevek potrdite s klikom na gumb ODDAJ. V polje OPOMBA lahko vpišete tudi vaš komentar, v kolikor bi nam želeli sporočiti kakšno posebnost v zvezi 

 

Navodila za nakazilo se vam prikažejo tudi, če v zavihki MOJ PORTFELJ in nato PORTFELJ ob tabeli denarno stanje kliknete ikono NAKAZILO. Prikažejo se navodila za nakazilo sredstev na vaš trgovalni račun.

Podrobnješa navodila za nakazilo sredstev so na voljo na naslednji povezavi: Nakazilo sredstev

Nakup in prodaja finančnih instrumentov

Za oddajo nakupnega naročila potrebujete na računu prosta denarna sredstva. Nakupno naročilo lahko oddate le za znesek prostih sredstev.

Do naročila za nakup lahko pridete na več načinov.

 

Preko zavihka PORTFELJ v primeru, da kupujete vrednostni papir, ki ga že imate v portfelju. Nakupno naročilo se vam prikaže s klikom na ikono KUPI ob posameznem vrednostnem papirju.

 

Druga možnost je preko tečajnic za Ljubljansko borzo ali seznamov tujih vrednostnih papirjev.
 

 • Ljubljanska borza

 

 • Tuji vrednostni papriji 

Tretja možnost je s klikom na ikono NOVO NAROČILO, kjer morate sami izbrati vrednostni papir. To storite s klikom na ikono Povečevalno steklo.


V nakupnem naročilu je potrebno vpisati količino, tip naročila, kjer imate na voljo dve možnosti, in sicer tržno ali limitirano. V primeru limitiranega naročila je v obrazec naročila potrebno vpisati tudi tečaj oz. ceno, po kateri bi želeli kupiti finančni instrument. V kolikor želite oddati naročilo s preudarkom za Ljubljansko borzo, lahko to storite le z oddajo naročila preko telefona neposredno borznemu posredniku ali po elektronski pošti. Če želite, da naročilo velja več dni, je potrebno vpisati datum zapadlosti.
 


Kadar oddajate naročilo, ko je borza že zaprta, je obvezno potrebno vnesti datum zapadlosti za naslednji dan oz. dlje, če želite, da naročilo velja več dni. V nasprotnem primeru bo naročilo zapadlo, saj je trgovanje za tekoči dan že zaključeno.

 

Če finančni instrument kotira na Ljubljanski borzi, odprite zavihek TRGOVANJE LJSE. V podstraneh V ŽIVO, AVK. DELNICE, OBVEZNICE in SI ENTER poiščite želeni instrument in kliknite gumb KUPI. Finančni instrument lahko poiščete tudi z vpisom oznake delnice v prostor POIŠČI FI.

V primeru nakupa tujega finančnega instrumenta lahko poiščete papir v zavihku TRGOVANJE TUJINA in nato TUJI VP. Na tej strani imamo narejen izbor najpogosteje izbranih tujih podjetij.

V kolikor v tem zavihku finančni instrument ni na voljo, ga poiščite z ikono Povečevalno steklo v obrazcu za NOVO NAROČILO. Finančni instrument lahko poiščete po oznaki, nazivu oz. imenu podjetja ali ISIN oznaki. Za lažji izbor želenega finančnega instrumenta smo pripravili tudi filter po tipu finančnega instrumenta. Ko najdete želeni finančni instrument, kliknete z miško na njegovo oznako.

 

V nakupnem ali prodajnem naročilu za iskanje finančnega instrumenta kliknite na ikono Povečevalno steklo. Finančni instrument lahko poiščete preko trgovalne oznake, naziva podjetja ali ISIN oznake. Če poznate ime podjetje, le-tega vpišite v polje NAZIV. Prikažejo se vam vsi finančni instrumenti, ki v nazivu podjetja vsebujejo vpisani naziv. Pri TIP-u finančnega instrumenta lahko vidite, kdaj gre za delnice, obveznice ali druge tipe finančnih instrumentov. Običajno so trgovalne oznake za delnice tujih podjetij sestavljene iz dveh besed, pri čemer se druga beseda nanaša na trg, na katerem delnice kotirajo.
 

Če finančnega instrumenta ne najdete, je možno, da v naši bazi še ni vpisan. To pomeni, da z njim še nismo trgovali. V tem primeru stopite v stik z našimi borznimi posredniki preko Kontaktnega obrazca in jih vprašate, kako lahko oddate naročilo v tem primeru. Pišete nam lahko tudi na etrading@alta.si ali nas pokličete na spodnje telefonske številke.

Ime in priimek Naziv Telefonska tevilka
Saša Mohorko borzna posrednica 01 3 200 397
Sandra Bulajič borzna posrednica 01 3 200 381
Urška Jenčič vodja klasičnega trgovanja 01 3 200 398
Janez Kožuh (med 16:00 in 22:00) borzni posrednik 01 3 200 333

 

Naročila s pogojem S PREUDARKOM preko aplikacije e-Trading ni možno oddati. Naročilo s preudarkom lahko oddate le neposredno borznemu posredniku preko telefona ali elektronskega naslova etrading@alta.si.

Ime in priimek Naziv Telefonska tevilka
Saša Mohorko borzna posrednica 01 3 200 397
Sandra Bulajič borzna posrednica 01 3 200 381
Urška Jenčič vodja klasičnega trgovanja 01 3 200 398
Janez Kožuh (med 16:00 in 22:00) borzni posrednik 01 3 200 333

 

Naročila s pogojem STOP-LOSS ni mogoče oddati niti preko aplikacije e-Trading niti neposredno borznemu posredniku preko telefona ali elektronske pošte. Ljubljanska borza in izvršilni partnerji na tujih borzah, s katerimi sodelujemo, takšnih tipov naročil ne sprejemajo.
 

V kolikor vas zanima trgovanje z oddaji STOP-LOSS naročili, z vzvodom, izvedenimi finančnimi instrumenti ali valutami, nas kontaktirajte na naslov tradeport@alta.si.

Prodajno naročilo najlažje oddate, če izhajate iz zavihka PORTFELJ. Kliknete ikono PRODAJ in odpre se vam obrazec za vnos naročila. Vpisati je potrebno količino delnic za prodajo, izbrati limitirano ali tržno naročilo ter veljavnost. Naročilo oddate z gumbom PRODAJ.

Naročilo prekličete tako, da najprej poiščete zavihek NAROČILA, ki se nahajajo v meniju MOJ PORTFELJ, TRGOVANJE LJSE ali TRGOVANJE TUJINA. Naročilo, ki ga želite preklicati, poiščete v seznamu aktivnih ali dnevnih naročil.

 

Ko najdete pravo naročilo, ga odprete in kliknete ikono PREKLIČI. Naročilo je preklicano, ko je njegov status PREKLICANO.

Naročilo spremenite tako, da najprej prekličete naročilo, ki ga želite spremeniti, in nato oddate novo naročilo. Naročilo prekličete tako, da najprej poiščete zavihek NAROČILA, ki se nahajajo v zavihku MOJ PORTFELJ, TRGOVANJE LJSE ali TRGOVANJE TUJINA. Naročilo, ki ga želite preklicati, poiščete v seznamu aktivnih ali dnevnih naročil. Ko najdete pravo naročilo, ga odprete in kliknete ikono PREKLIČI. Naročilo je preklicano, ko je njegov status PREKLICANO.

Ko je naročilo preklicano (status naročila PREKLICANO), lahko oddate novo naročilo preko ikone Novo naročilo ali preko klika KUPI oz. PRODAJ pri izbranem vrednostnem papirju.

Pregled naročil je možen v zavihku MOJ PORTFELJ in nato NAROČILA. Aplikacija omogoča pregled naročil z vpisom oznake delnice (filter naročil). Prva stran prikazuje vsa dnevna naročila – torej naročila, ki ste jih vnesli na tekoči dan. S klikom na AKTIVNA naročila dobite seznam vseh naročil, ki so trenutno aktivna – torej na trgu. ARHIV vam omogoča pregled preteklih naročil.

Do pregleda naročil lahko dostopate tudi iz zavihkov TRGOVANJE LJSE in TRGOVANJE TUJINA.

Aplikacija e-Trading omogoča oddajo nakupnih naročil le za znesek prostih denarnih sredstev (tuja valuta je preračunan v evre po srednjem tečaju Banke Slovenije). V kolikor v naročilo vnesete preveliko količino za nakup finančnih instrumentov in se vam prikaže opozorilo, da oddaja naročila ni možna zaradi prenizkega denarnega stanja, zmanjšajte količino, dokler oddaja ne bo možna.


Aplikacija tekoče preverja in primerja razpoložljivo denarno stanje s količino potrebnih denarnih sredstev, ki bi bila potrebna za izvršitev nakupnega naročila. Aplikacija avtomatsko zavrne naročilo ne glede na to, za koliko je znesek naročila večji od prostih denarnih sredstev na trgovalnem računu, bodisi za 1 cent bodisi za več 100 EUR.
 

Če potrebujete pomoč pri preračunu števila delnic, kontaktirajte borznega posrednika po telefonu ali elektronski pošti etrading@alta.si.

 

Ime in priimek Naziv Telefonska tevilka
Saša Mohorko borzna posrednica 01 3 200 397
Sandra Bulajič borzna posrednica 01 3 200 381
Urška Jenčič vodja klasičnega trgovanja 01 3 200 398
Janez Kožuh (med 16:00 in 22:00) borzni posrednik 01 3 200 333

V kolikor kliknete na ikono Povečevalno steklo pri iskalniku finančnega instrumenta v formi Naročilo in vpišete naziv podjetja, se vam prikažejo vsi finančni instrumenti, ki v imenu vsebujejo iskalni niz. Pri izbiri pravega finančnega instrumenta si najlažje pomagate z izbiro pravega TIP-a finančnega instrumenta (delnice, obveznice, certifikati itn.) in trga, na katerem bi želeli kupiti omenjeni finančni instrument. Trg lahko razberete iz oznake finančnega instrumenta, ki je sestavljen iz dveh besed. Druga beseda v oznaki finančnega instrumenta označuje trg, na katerem finančni instrument kotira.
 

V kolikor obstaja dilema, ali ste izbrali pravi finančni instrument, kontaktirajte borznega posrednika po telefonu ali elektronski pošti etrading@alta.si.

Ime in priimek Naziv Telefonska tevilka
Saša Mohorko borzna posrednica 01 3 200 397
Sandra Bulajič borzna posrednica 01 3 200 381
Urška Jenčič vodja klasičnega trgovanja 01 3 200 398
Janez Kožuh (med 16:00 in 22:00) borzni posrednik 01 3 200 333

Uporabite lahko tudi Kontaktni obrazec.

Obvestila in naložbena priporočila

ALTA OBVESTILA so na voljo na vseh straneh e-Tradinga na spodnjem desnem delu strani. V ALTA OBVESTILA vpisujemo novice, povezane s trgovanjem na borzah (spremembe pravil trgovanja, katere borze so zaprte v času praznikov ipd.), ter novice, povezane z novostmi glede trgovalne podpore in novih storitvah družbe. S klikom na ikono VEČ se vam prikaže zadnjih 12 objavljenih ALTA OBVESTILA.

Trgovalno podporo si lahko ogledate na vseh podstraneh e-Tradinga. Na spodnjem delu strani sta objavljena Mesečni in Jutranji Navigator.

Celotna trgovalna podpora ALTA NAVIGATOR je dostopna pod istoimenskim zavihkom.

Na voljo so:

 • SLOVENIJA: investicijske raziskave najpomembnejših slovenskih bluechipov, podatki o dividendah in druge objave 
 • DIVIDENDNA KOŠARICA: trenutni izbor podjetij z visoko dividendno donosnostjo
 • PORTFELJ STABILNIH PODJETIJ: izbor podjetij z zdravim poslovanjem, uspešno poslovno zgodbo in visokim potencialom rasti cene delnice
 • MESEČNI NAVIGATOR: komentar aktualnih borznih zgodb, investicijska strategija in pregled investiranja po vzoru Warrena Buffeta
   

 

Priporočila za slovenska podjetja so na voljo pod zavihkom ALTA NAVIGATOR in nato podstran SLOVENIJA. Objavljene so investicijske raziskave ključnih slovenskih podjetij z objavo priporočila KUPI, DRŽI, PRODAJ in ciljno ceno. Na voljo so tudi podatki o izplačilu dividend slovenskih podjetij ter druga občasna priporočila na temo slovenskih podjetij.

Na prejemanja ALTA Navigatorja po elektronski pošti se prijavite TUKAJ. Najprej vpišete elektronski naslov, obkljukate želene vsebine in strinjanje s pogoji storitve ter kliknete POŠLJI.

 

Za pomoč pri odprtju e-Trading računa se lahko obrnete tudi na naše borzne posrednike:

Ime in priimek Naziv Telefonska številka
Saša Mohorko borzna posrednica 01 3 200 397
Sandra Bulajič borzna posrednica 01 3 200 381
Urška Jenčič vodja klasičnega trgovanja 01 3 200 398
Janez Kožuh (med 16:00 in 22:00) borzni posrednik 01 3 200 333

 

e-Trading

Brezplačna spletna aplikacija za trgovanje z vrednostnimi papirji. Vstop za uporabnike. 

Prijava

e-Trading RAČUN

 • Do 50 % cenejše trgovanje kot preko klasičnih poti (začetna provizija 0,55 %, minimalna 6 €). 
 • Z uporabo računalnika, tablice ali mobilnega telefona kjerkoli in kadarkoli do vašega portfelja in oddaje naročil.
 • Namenjen vsem, ki želite samostojen pristop k trgovanju z vrednostnimi papirji in neposreden vpogled v dogajanje na Ljubljanski ter na svetovnih borzah. 

DIVIDENDNA KOŠARICA

Izbor podjetij z visoko dividendno donosnostjo.

Preverite