V izteku pomladi se je na borzah nadaljeval pozitiven sentiment vlagateljev, ki mu je pospešek dal tudi val zelo dobrih četrtletnih rezultatov. Objave rezultatov za prve tri mesece letošnjega leta so namreč potrdile, da bo letošnje leto odlično z vidika rasti dobičkov, posledično pa se bodo ob upoštevanju nespremenjenih tečajev znižala tudi vrednotenja.

Izboljšan sentiment se med drugim kaže tudi v primerjavi gibanja med osnovnimi delniškimi indeksi z večjimi borznimi podjetji in delniškimi indeksi z manjšimi podjetji, ki pa so običajno tudi bolj dinamična, a hkrati tudi bolj tvegana. Indeksi manjših podjetij namreč ponovno  nadpovprečno pridobivajo, ar kaže na optimizem vlagateljev. Podobno velja tudi za tehnološke delnice, ki so se z vso močjo vrnile v ospredje glede rasti.


Brezplačno prenestite  investicijsko strategijo.  

 PRENOS INVESTICIJSKE STRATEGIJE 

 

Novice glede trgovinskih vojn so sicer še vedno zaskrbljujoče. Vsekakor trend ni vzpodbuden, a ponovno zaenkrat to ni povsem prekinilo optimizma vlagateljev, ki upajo na pomiritev ter da so težave zgolj posledica nepredvidljive Trumpove taktike.

Več oblakov pa se zgrinja nad trgi v razvoju. Poleg vse močnejšega dolarja, kar znova preseneča večino analitikov, se pojavljajo tudi skrbi glede Turčije (predvsem vpliva Erdogana na neodvisnost centralne banke) ter Argentine (ponovne finančne težave). Zaradi teh tveganj je tudi vnaprej vprašljivo, ali bi bili lahko trgi v razvoju kljub nižjim vrednotenjem perspektivnejši od razvitih trgov. Po našem mnenju ne.

»Spomladi se je ponovno vzpostavil pozitiven bikovski trend in po našem mnenju bomo letos še enkrat dosegli vsaj prejšnje vrhove. Makroekonomske številke so namreč še naprej dobre, tekom celotnega leta pa se pričakuje lepa rast dobičkov, kar bi lahko poganjalo delniško rast. Posledično bi torej dodajali v ciklične panoge, pri čemer še vedno največ priložnosti vidimo v tehnološki panogi. Tu je namreč največ zgodb o rasti povpraševanja po posameznih izdelkih in storitvah, bilance podjetij pa so izredno zdrave,« pravi Stanovnik.

Mesečni Navigator

Vaš smerokaz po najpomembnejših finančnih dogodkih.

Za sprejemanje preudarnih naložbenih odločitev je nujno razumevanje dogajanja na finančnih trgih in pravilno odzivanje nanj. 

Želim prejemati Mesečni Navigator

»Kar se tiče svetovnega nogometnega prvenstva, pa različne statistike ne kažejo vpliva na gibanje trgov, kvečjemu na posamezne delnice. Zna pa dogodek ukrasti pozornost marsikaterega vlagatelja,« še pravi Stanovnik.

V TOP IZBORU v majski posodobitvi investicijske strategije so se nekoliko zamenjale preference znotraj cikličnih panog. V TOP IZBORU še med drugim vedno ostajajo delnice Appla (KUPI: APPL US), Microna (KUPI: MU US), Alibabe (KUPI: BABA US) ter družbe Alphabet (KUPI: GOOGL US). Priporočamo pa unovčitev dobičkov pri delnici Thalesa (HO FP) in zamenjavo za medijskega giganta Comcast (KUPI: CMCSA US), kjer trenutno šibkost delnice vidimo kot priložnost, podjetju pa naj bi obenem koristilo tudi svetovno nogometno prvenstvo. Na novo pa smo v izbor uvrstili delnico Unicredita (KUPI: UCG IM), kjer gre za posamično špekulacijo zaradi nižjega vrednotenja.

Ocenjujemo, da je na podlagi aktualne Investicijske strategije ALTA DINAMIČNA naložbena kombinacija pravi izbor za večino vlagateljev, saj je slednja panožno naravnana, s čemer se vlagatelji v večji meri izpostavijo sektorjema tehnologije in potrošnih dobrin. Jedro te košarice sestavljajo vzajemni skladi ALTA GOODS, ALTA TECH in ALTA BOND, kjer je trenutno vstopna točka za vlagatelje z daljšim naložbenim horizontom ustrezna.

Ne spreglejte