Poletna slika gibanja trgov je nekako minila v znamenju treh tem, ki so značilne za letošnjo leto:

Prvič; Trump povzroča veliko novic, špekulacij in ugibanj, predvsem z vidika trgovinskih vojn. Ob retoriki ameriškega predsednika vlagatelji nikdar ne morejo biti povsem sproščeni v svojem optimizmu, na drugi strani pa je vsem jasno, da so besedni dvoboji eno, končni dogovor pa drugo. Večina tako še naprej pričakuje ugoden razplet trgovinskih pogajanj.

Drugič; omenjene dvome in skrbi do neke mere vedno pomiri vsaka sezona rezultatov. Ti namreč vlagatelje spomnijo, da je slika trgov z vidika makroekonomije in dobičkov pravzaprav izredno ugodna. Rast dobičkov tudi znižuje sicer visoka vrednotenja.


Brezplačno prenestite  investicijsko strategijo.  

 PRENOS INVESTICIJSKE STRATEGIJE 

 

Tretjič; medtem ko kljub posameznim korekcijam ameriški delniški indeksi rastejo, temu pa svoj prispevek dodaja še močnejši dolar, je slika evropskih delniških indeksov manj prepričljiva, posamezni trgi v razvoju pa so letos doživeli že precejšnji padec.

Posledično je zaenkrat letošnje leto torej težko soditi ali je bilo z vidika donosov uspešno ali neuspešno. Veliko je namreč odvisno od regijske in panožne izpostavljenosti. Letos najboljše donose upravičeno dostavlja tehnološka panoga, sledi pa ji farmacija.

Tudi mnenja strategov so tako mešana. Na eni strani se zdijo temelji rasti v ZDA še najbolj prepričljivi. Toda vprašanje je, ali se lahko stanje še dodatno izboljša. Gibanje na borzah je namreč vedno bolj kot od trenutnega stanja odvisno od ocen glede prihodnje dinamike gospodarske rasti in dobičkov.

Mesečni Navigator

Vaš smerokaz po najpomembnejših finančnih dogodkih.

Za sprejemanje preudarnih naložbenih odločitev je nujno razumevanje dogajanja na finančnih trgih in pravilno odzivanje nanj. 

Želim prejemati Mesečni Navigator

Zaradi bolj prepričljive letošnje rasti v ZDA so sicer ameriški indeksi v primerjavi z ostalimi relativno dražji, kot v začetku leta. Toda razlika je precej manjša, kot bi lahko sodili zgolj iz gibanja tečajev, saj so bile obenem tudi rasti poslovanja ameriških podjetij višje kot smo jih denimo videli pri evropskih podjetjih. Med strategi imamo tako kamp pesimistov, kamp optimistov in kamp strategov, ki pričakujejo, da bodo delniški trgi izven ZDA nadoknadili zaostanek.

Dokler se ne začnejo razpletati trgovinski spori in kazati znaki novih dogovorov, smo še vedno pesimistični za trge v razvoju. A obenem ohranjamo optimizem za razvite borze in gibanje trgov na splošno, saj bi morali po bolj volatilnem septembru, konec leta spet prevladati podatki o rasti dobičkov. Pri tem v ALTA investicijski strategiji še naprej najbolj stavimo na tehnološko panogo, ki je več kot upravičila naša dosedanja pričakovanja. Vse bolj pa se ogrevamo tudi za zdravstvo, ki po več letih zanemarjanja končno dobiva moment. Skratka, septembra naj bodo vlagatelji še previdni, konec leta pa bi moral biti glede na trenutne podatke že spet dober.

Ne spreglejte