Leto 2017 je naslovnice polnilo z naslovi o rekordnih vrednostih, vendar pa je dolar precej odškrtnil donose Evropejcev. Donosi so bili najbolj impresivni v tehnološki panogi, vsekakor pa se ne morejo pritoževati niti vlagatelji, ki so investirali v delnice podjetij iz finančne industrije, surovinskega sektorja, potrošniškega sektorja in industrije. Je pa tudi res, da je bila ena od največjih napak v lanskem letu, če so vlagatelji čakali na priložnosti preko korekcij. Teh namreč praktično ni bilo in za nami je leto neverjetno stabilne rasti brez pretresov. Lepe donose je sicer nekoliko zasenčila kriptoevforija, pri čemer pa tako eksponentne rasti kot na tem področju doslej še nismo videli. 

Na trgu se pri kriptovalutah pojavljajo tako skeptiki kot tudi zagovorniki. A dejstvo je, da nihče ne zna izračunati, koliko so kriptovalute dejansko sploh vredne. Posledično lahko spremljamo idealno situacijo za napihovanje balonov, razpon pričakovanj pa je praktično neomejen. Na kratki rok je torej možno vse. 


Brezplačno prenestite celotno investicijsko strategijo za 2018 in krajšo posodobitev staregije.  

CELOTNA INVESTICIJSKA STRATEGIJA 2018  POSODOBITEV STRATEGIJE APRIL 2018 

In kaj lahko pričakujemo v 2018? Na trgu že dolgo nismo videli pravega strahu, volatilnost pa je izredno nizka. To je lahko nevarno, saj se takšna pomirjenost vlagatelje v lahko hitro sprevrže v strah, še posebej ker ne moremo govoriti o poceni vrednotenjih. Na drugi strani pa je dejstvo, da lahko upravičeno pričakujemo nadaljevanje lepih gospodarskih rasti in posledični rasti dobičkov, celo pospešenih v ZDA zaradi davčne reforme. Obenem je na trgu vsekakor ponovno prisotna želja po tveganju, pozitiven moment, ki ga vidimo na večini svetovnih trgov, pa je podprt tudi s precejšnjimi neto prilivi v sklade. Večina modelov tako kaže na nadaljevanje dobrih donosov na delniških trgih, čeprav se počasi bližamo točki, ko pozitivni donosi ne bodo več tako gotovi.

V trenutnih razmerah se logično več pričakuje od cikličnih panog, pri čemer si še naprej največ obetamo od tehnološke panoge, kjer se nahaja največ tem, ki bodo krojile spremembe v prihodnjih letih. Na eni strani vidimo prenos na oblačne storitve in vse večji poudarek varnosti, na drugi strani pa »argumented reality«. Napoveduje pa se tudi rast povpraševanja po računalnikih in tablicah, vrednotenje panoge strojne opreme pa je celo nizko oziroma podpovprečno. 

Optimisti smo lahko tudi za slovenski delniški trg, kjer lahko govorimo o spodbudnem makroekonomskem okolju in rasti dobičkov, a obenem tudi o relativno nizkem vrednotenju, saj  multiplikator kapitala znaša le 10x, dividendna donosnost pa znaša visokih 5 odstotkov.

Mesečni Navigator

Vaš smerokaz po najpomembnejših finančnih dogodkih.

Za sprejemanje preudarnih naložbenih odločitev je nujno razumevanje dogajanja na finančnih trgih in pravilno odzivanje nanj. 

Želim prejemati Mesečni Navigator

V zadnjih letih smo se že kar navadili, da dogajanje na borzah krojijo tudi politični dogodki in pretresi, kot sta bila Brexit in izvolitev Donalda Trumpa. Tudi letos se nam obeta nekaj volitev. Marca bomo spremljali predsedniške volitve v Rusiji  in italijanske volitve. Obenem se nam med drugim obetajo tudi volitve v Mehiki, Brazilijo in pa seveda tudi Sloveniji. Je pa tudi res, da je preteklost pokazala, da se trgi niso bistveno odzivali na ta tveganja. Podobno pričakujemo za letos. Delavne bodo letos tudi centralne banke, pri čemer pa so vlagatelji v svoja pričakovanja že vgradili dva dviga obrestne mere v ZDA. FED sicer načrtuje tri dvige. Evropska centralna banka pa bo sledila z zamikom in se v 2018 ne pričakuje nobenih dvigov obrestnih mer. Lahko bi rekli, da se v 2018 ne pričakuje restriktivne monetarne politike, le zmanjšano ohlapnost. 


Razmere šibkejšega dolarja so idealno okolje za hitrorastoče trge. Pričakujemo, da bodo kljub napovedanim dvigom obrestne v ZDA takšne razmere ostale tekom celotnega leta. Poleg dolarja na trge v razvoju močneje vplivajo tudi cene surovin, kjer je zaznati pozitivno dinamiko, ter rast obsega mednarodne trgovine, kjer so tudi napovedi za 2018 spodbudne. Nekateri od trgov v razvoju, ki surovine uvažajo,  sicer občutijo negativne učinke višjih cen surovin, vendar pa to v tem trenutku ne predstavlja tveganja, saj je globalna likvidnost še vedno visoka. Znotraj trgov v razvoju sicer v 2018 stavimo predvsem na Kitajsko. 


Zaradi ugodne gospodarske slike se krepi tudi povpraševanje po nafti. Nivo zalog lepo upada, članice naftnega kartela OPEC se tokrat precej dobro držijo omejitev kvot, dogovor o zmanjšani proizvodnji pa so že podaljšale do konca letošnjega leta. Vendar pa pri tem ne smemo zanemariti vpliva nafte iz skrilavca, ki vse bolj predstavlja mejno ponudbo. Ob večjih poskokih cene nafte zna tako porasti ponudba kar bi ponovno porušilo ravnotežje med ponudbo in povpraševanjem. 

Ne spreglejte