Analitski kotiček

Kje se na borzah odpirajo priložnosti

Prvo četrtletje je za nami in z delniškimi donosi so vlagatelji lahko zagotovo zadovoljni. Optimizem na svetovnih borzah so potrjevali tudi podatki o stanju posameznih svetovnih gospodarstev, med vlagatelji in analitiki pa so se oblikovala tudi zelo visoka pričakovanja za rast dobičkov svetovnih korporacij tako v letošnjem letu, kot tudi v letu 2018.

»Čeprav bi oba podatka lahko brali tudi kot znak pregretosti trgov, se zdi, da še nismo na tej točki. Zato se zna trenutni bikovski trend na borzah še nadaljevati. Tudi dvigi obrestne mere ameriške centralne banke sami po sebi še ne pomenijo negativne novice za gibanje delnic. V aprilu bi sicer še vedno svetovali nekoliko več previdnosti. V Evropi se namreč bližajo francoske predsedniške volitve, pričakuje pa se tudi nekoliko več volatilnosti zaradi objav rezultatov prvega četrtletja. Vendar pa menimo, da bo v naslednjih mesecih na borzah kljub temu prevladoval bikovski trend,« v aprilski investicijski strategiji piše Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine ALTA.

Brezplačno prenesite investicijsko strategijo 2017

 

»Med posameznimi regijami preferiramo trge v razvoju, sledi Evropa in nato ZDA. Kar se tiče posameznih panog, več priložnosti še vedno vidimo v cikličnih panogah oziroma bolj natančno v finančni industriji. Ponovno pa izpostavljamo tudi panogo nafta in plin, ki je v začetku letošnjega leta doživela korekcijo. To mnenje temelji na pričakovanjih, da bo cena nafte konec leta zaključila na višjih nivojih od trenutnih,« še pravi Stanovnik in dodaja, da je v zadnji investicijski strategiji zvišan tudi razpon za ceno zlata.

»Na domačem trgu je za nami morda na prvi pogled neprepričljivo leto 2016 z 2-odstotnim donosom indeksa SBI TOP. Toda pogled v drobovje osrednjega indeksa Ljubljanske borze pokaže bistveno boljšo sliko. Dividendni donosi so bili namreč tudi v lanskem letu nadpovprečni, skupni donos indeksa pa je pomembneje znižala predvsem delnica Krke, ki ima v indeksu tudi največjo utež. Zaenkrat podane napovedi glede rasti dobičkov tudi v letu 2017 so spodbudne in celo rahlo nad našimi pričakovanji, obenem pa še naprej podpirajo dividendno zgodbo. V tej luči in ob upoštevanju relativnih kazalcev vrednotenja vidimo, da je pred nami še eno pozitivno leto za SBI TOP z lepimi dividendnimi donosi. Med top 3 delnice uvrščamo Luko KoperPetrol in Cinkarno Celje, ki so za letošnje leto objavile smele napovedi,« še dodaja Stanovnik.

V analitskem kotičku so predstavljena priporočila KUPI, DRŽI, PRODAJ največjih slovenskih borznih družb. Analitski oddelek izdela investicijske raziskave ključnih slovenskih podjetij s ciljnimi cenami ob vsaki objavi poslovnih rezultatov. Le-te so na voljo strankam družbe ALTA Invest preko spletne aplikacije e-Trading.

Podjetje Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Cinkarna Celje KUPI 230,00 13.9.2017
Gorenje DRŽI 6,8 25.08.2017
Intereuropa DRŽI 1,90 01.09.2017
Krka KUPI 64,0 17.08.2017
Luka Koper KUPI 38,0 30.08.2017
Petrol DRŽI 399,0 25.08.2017
Pozavarovalnica Sava KUPI 20,0 28.08.2017
Telekom Slovenije KUPI 96,0 17.08.2017
Zavarovalnica Triglav KUPI 30,7 28.08.2017

Pregled slovenskih delnic pošiljamo kvartalno tudi po elektronski pošti vsem strankam, naročenim na Mesečni Navigator. Le-ta je del ALTA Navigatorja, ki vsebuje celovito trgovalno podporo za stranke ALTE. Več o trgovalni podpori in priporočilih si preberite TUKAJ.

Naši analitiki in upravljavci redno pišejo tudi komentarje o dogajanju na Ljubljanski borzi in svetovnih finančnih trgih. Njihovi komentarji so brezplačno dostopni v rubriki Strokovni vpogled.

Sodelujemo tudi z najvidnejšimi slovenskimi izdajatelji in organiziramo spletne predstavitve (ang. webcast), kjer lahko vlagatelji in zainteresirana javnost neposredno preko svojih računalnikov spremljajo predstavitve ob objavah poslovnih rezultatov ali drugih priložnostih.