Investicijska strategija 2017

Leto 2017 v znamenju energetike in financ

Leto 2016 se je na delniških trgih zaključilo pozitivno, vlagatelji pa so z doseženimi donosi lahko ponovno zadovoljni. Osrednji ameriški indeks je namreč v letu 2016 zabeležil 9,5-odstotni donos, nemški DAX 6,9-odstotni donos, osrednji indeks trgov v razvoju MSCI EM pa je pridobil 8,6 odstotka. Tudi donosi obvezniških indeksov so bili pozitivni in dobri. Vseeno pa pot skozi minulo leto ni bila lahka, velik del ustvarjenih donosov pa se je pravzaprav ustvaril v kratkih obdobjih po Brexit referendumu in Trumpovi predsedniški zmagi. To sta bili tudi največji presenečenji lanskega leta.

Naše napovedi glede 2016 so se večinoma uresničile. Valutni križ EUR/USD se je, kot smo predvidevali, večino leta gibal znotraj napovedanega razpona med 1,05 in 1,15 dolarja za evro, nafta pa je tekom leta dosegla dno in se nato močno odbila nad mejo 50 dolarjev za sodček. Istočasno je konec leta tudi nemški DAX dosegel naš cilj, S&P500 pa ga je celo presegel, a smo tudi po tem ostali optimistični glede nadaljnje rasti osrednjega ameriškega indeksa. Že v začetnih mesecih lanskega leta smo postali tudi bolj optimistični za trge v razvoju, ki imajo za seboj pozitivno leto.

Brezplačno prenesite investicijsko strategijo 2017

 

»V prvi polovici leta 2017 se bodo vlagatelji po svetu verjetno spraševali zlasti, ali se bo inflacija končno zvišala in ali se bo na trg vrnil splošni ekonomski optimizem. Če bo do tega prišlo, lahko zaradi rotacije denarja iz obveznic v delnice pričakujemo zlasti nadaljevanje rasti delniških indeksov. Med posameznimi panogami izpostavljamo predvsem energetiko in finance. Prva bi morala biti zanimiva zaradi izboljšanih rezultatov, saj so se cene energentov od začetka leta 2016 že precej zvišale. Obenem pa pričakujemo tudi nadaljnjo rast cen nafte na nivoje okoli 60 dolarjev za sodček, kar bi imelo še dodaten pozitiven vpliv na poslovanje naftnih podjetij. Zaradi bolj ugodnega okolja, namreč višjih obrestnih mer in večjega gospodarskega optimizma, bi morala biti zanimiva tudi finančna panoga. Seveda se bodo tekom letošnjega leta pojavile še druge naložbene priložnosti, vendar pa bo v letu 2017 po naših ocenah najbolj pomembno, ali bodo vlagatelji pravilno pozicionirani v posameznih panogah in delnicah,« ocenjuje Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine ALTA.

 

»Med posameznimi regijami za zdaj bolj priporočamo razvite trge, kot trge v razvoju. To je deloma zaradi močnega ameriškega dolarja, ki se bo po naših ocenah letos gibal med 1,0 in 1,1 dolarja za evro. Glavni razlog za naš začetni optimizem glede razvitih trgov pa leži v fiskalnih in davčnih spodbudah, ki jih vlagatelji pričakujejo od Trumpove administracije. Ti ukrepi bi lahko namreč spodbudili rast delnic ameriških podjetij in s tem morda tudi tečajev na drugih razvitih trgih. Seveda pa bodo ravno ta visoka pričakovanja lahko razlog za razočaranja v drugi polovici leta 2017. Na trgih v razvoju več možnosti za rast vidimo v drugi polovici leta, med posameznimi trgi v razvoju pa smo najbolj optimistični za Rusijo, ki je pomemben izvozni trg tudi za nekatera slovenska podjetja. Cilj za S&P500 smo nastavili na 2.320, za DAX pa 12.500. Vendar pa je pri tem potrebno omeniti, da so trgi novembra in decembra že močno zrasli, še zdaleč pa ni gotovo, ali se bo sploh pojavila zdrava inflacija, ali pa bo ta ušla iz vajeti centralnih bank, ali pa se bo vse ponovno končalo z deflacijo. Zato nas čaka turbulentno leto 2017,« ocenjuje Stanovnik.

»Na domačem trgu je za nami morda na prvi pogled neprepričljivo leto z 2-odstotnim donosom indeksa SBI TOP. Toda pogled v drobovje osrednjega indeksa Ljubljanske borze pokaže bistveno boljšo sliko. Dividendni donosi so bili namreč tudi v lanskem letu nadpovprečni, skupni donos indeksa pa je pomembneje znižala predvsem delnica Krke, ki ima v indeksu tudi največjo utež. Zaenkrat podane napovedi glede rasti dobičkov tudi v letu 2017 so spodbudne in celo rahlo nad našimi pričakovanji, obenem pa še naprej podpirajo dividendno zgodbo. V tej luči in ob upoštevanju relativnih kazalcev vrednotenja vidimo, da je pred nami še eno pozitivno leto za SBI TOP z lepimi dividendnimi donosi. Med top 3 delnice uvrščamo Luko KoperPetrol in Cinkarno Celje, ki so za letošnje leto objavile smele napovedi,« še dodaja Stanovnik.

V analitskem kotičku so predstavljena priporočila KUPI, DRŽI, PRODAJ največjih slovenskih borznih družb. Analitski oddelek izdela investicijske raziskave ključnih slovenskih podjetij s ciljnimi cenami ob vsaki objavi poslovnih rezultatov. Le-te so na voljo strankam družbe ALTA Invest preko spletne aplikacije e-Trading.

Podjetje Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Cinkarna Celje DRŽI / KUPI 205,0 17.03.2017
Gorenje DRŽI 6,8 10.03.2017
Intereuropa DRŽI 1,40 10.03.2017
Krka DRŽI 58,0 02.03.2017
Luka Koper KUPI 37,0 02.03.2017
Petrol KUPI 386,0 21.02.2017
Pozavarovalnica Sava KUPI 16,8 18.11.2016
Telekom Slovenije KUPI 98,0 28.02.2017
Zavarovalnica Triglav DRŽI 25,6 18.11.2016

Pregled slovenskih delnic pošiljamo kvartalno tudi po elektronski pošti vsem strankam, naročenim na Mesečni Navigator. Le-ta je del ALTA Navigatorja, ki vsebuje celovito trgovalno podporo za stranke ALTE. Več o trgovalni podpori in priporočilih si preberite TUKAJ.

Naši analitiki in upravljavci redno pišejo tudi komentarje o dogajanju na Ljubljanski borzi in svetovnih finančnih trgih. Njihovi komentarji so brezplačno dostopni v rubriki Strokovni vpogled.

Sodelujemo tudi z najvidnejšimi slovenskimi izdajatelji in organiziramo spletne predstavitve (ang. webcast), kjer lahko vlagatelji in zainteresirana javnost neposredno preko svojih računalnikov spremljajo predstavitve ob objavah poslovnih rezultatov ali drugih priložnostih.

 

Morda vas zanima tudi

Celovit nabor finančnih storitev za varčevanje v vzajemnih skladih, aktivno trgovanje in plemenitenje premoženja.

Vzajemni skladiUpravljanje premoženjaTrgovalne rešitve

Investicijska strategija 2017

Prenesite investicijsko strategijo 2017!

Brezplačno prenesite

Strokovni vpogled

Članki, analize in multimedijske vsebine naših strokovnjakov.

Več