Naložbeno zlato

Zlato je v razvoju civilizacije zagotovo odigralo zelo pomembno vlogo, okoli nobene druge plemenite kovine pa ni mogoče najti tako velikega števila legend in zgodb o poželenju. Od rudnikov zlata v času kralja Salomona, do zlate posmrtne maske faraona Tutankamona in zlate mrzlice, povezane z odkritjem Amerike.

Zlato se je po nekaterih podatkih v Evropi uporabljalo že 4000 let pred našim štetjem in je bistveno olajšalo plačilni promet, saj je bilo praktično po celem svetu sprejeto kot plačilno sredstvo. A danes je vloga zlata bistveno drugačna. Ko odidemo po dnevnih nakupih, si z naložbenim zlatom ne moremo veliko pomagati, saj ga moramo pred tem zamenjati za evre, dolarje ali katero od preostalih svetovnih valut. Še vedno pa se zlata drži sloves »hranilec vrednosti«, čeprav je cena zlata v zadnjih desetih letih zelo močno nihala. V zadnjih desetih letih se je unča zlata zvišala iz slabih 600 dolarjev, na skoraj 1900 dolarjev v letu 2011, nato pa se je cena zlata skoraj prepolovila. Trenutno ceno unče zlata lahko vlagatelji spremljajo na svetovne spletu, denimo na portalu Bloomberg.

V kakšnem primeru se posamezniku splača kupiti naložbeno zlato?

»Naložbeno zlato se splača kupiti posamezniku, ki ga bo držal več let in s tem vsaj ohranjal vrednost premoženja. Morda bi se takšna naložba splačala tudi posamezniku, ki špekulira pri ceni zlata, saj so nihanja v zadnjih letih zelo visoka, verjetnost večjih zaslužkov in seveda na drugi strani tudi izgub, pa je prav tako visoka,« ocenjuje Miha Mihalj, upravljavec v družbi ALTA Skladi. A kot opozarja Mihalj, se posamezniku tovrstna naložba trenutno ne izplača, saj so razmere na trgu zlata precej negativne. »Ameriška centralna banka je pričela z dvigom obrestne mere in s tem bo nadaljevala tudi v 2016. To pomeni, da se bodo realne obrestne mere zvišale in takrat naložbeno zlato ni privlačna naložba,« še ocenjuje Mihalj.

Prednosti in slabosti

»Ena od prednosti nakupa naložbenega zlata je, da so morebitni ustvarjeni dobički neobdavčeni. A na drugi strani so slabosti nakupa naložbenega zlata visoki stroški hranjenja, torej nakupa sefa ali najema sefa pri banki. Upoštevati je potrebno tudi stroške provizij pri nakupih in prodajah naložbenega zlata, obenem pa naložba v zlato ne prinaša nobenih dividend,« našteva Miha Mihalj. Naložb v zlato se izogiba tudi Warren Buffett, najbolj znan svetovni vlagatelj. »Ne dela ničesar (zlato op.p.), razen da sedi tam in te gleda,« je Buffet že pred leti pojasnil, zakaj se mu naložba v zlato ne zdi smiselna. »Lahko bi vzeli vso zlato, ki je bilo kadarkoli izkopano in bi ga stlačili v kocko s stranico približno 20 metrov. Kolikor je vredno, bi lahko ob trenutnih cenah zlata vse kmetije v Združenih državah Amerike. Poleg tega bi lahko kupil še deset podjetij Exxon Mobile, imel pa bi tudi milijardo dolarjev denarja za sproti. Ali pa bi lahko imel veliko kocko kovine. Kaj bi vzeli? Kaj bi ustvarilo več vrednosti,” je že leta 2010 svoje mnenje o zlatu ponazoril Buffett.