Novice 24.4.2017

Kaj si varčevalci lahko obetajo od francoskih volitev

Za Evropo že lep čas velja, da politični dogodki močno vplivajo na dogajanje na finančnih trgih. V zadnjem času sicer trgi to poskušajo na vsak način minimalizirati, saj postavljajo v ospredje uspešno okrevanje evropskega gospodarstva, za kar ima veliko zaslug Evropska centralna banka z njeno ohlapno monetarno politiko. Politična situacija v Evropi je bistveno bolj heterogena kot denarna, zato so posamezni dogodki, ko gre v državah članicah Evropske unije za izbiro obstoječih ali drugačnih politik, izredno pomembni.

V nedeljo so bile volitve v Franciji, eni najpomembnejših držav unije.  V ta dogodek je bilo v zadnjem času usmerjeno veliko pozornosti finančnih trgov, saj smo se v predvolilnem obdobju soočali z različnimi pogledi na prihodnjo vlogo Francije v Evropski uniji. Res, da je bil šele prvi krog, vendar je že v prvem krogu zmaga Macrona na  finančne trge prinesla izjemno olajšanje in veliko optimizma. Izmed petih kandidatov je Macron prejel 23,9% glasov francoskih volivcev, njegova protikandidatka v drugem krogu, Le Pen-ova,  pa 21,5%. Takoj po rezultatih prvega kroga volitev sta dva kandidata (Fillon in Hamon) pozvala svoje volivce naj v drugem krogu volijo za Macrona, kar po nekaterih projekcijah nakazuje, da bi lahko Macron prejel okrog 60% glasov in tako zmagal. To bi pomenilo, da Francija ostaja na poti Evropske unije, brez drastičnih sprememb. 

Tak scenarij je  idealen za finančne trge, kar se je pokazalo že takoj v ponedeljek , na prvi trgovalni dan, takoj po rezultatih prvega kroga volitev in po vzpodbudnih projekcijah za drugi krog. Vsi evropski delniški trgi so dobesedno poleteli v nebo, pomembno pa je v rasti izstopal francoski delniški trg, za katerega bi neugoden izid volitev predstavljal največje tveganje. V primeru zmage Macrona v drugem krogu lahko pričakujemo nadaljnjo krepitev evropskih delnic, predvsem pa zmanjšanje moči skrajno desnih/levih strank v ostalih evropskih državah (Italija, Španija), kjer sta obe skrajni politični opciji vse bolj pridobivali na moči. Politično stabilna Evropa z močno podporo Evropske centralne banke je smer, ki daje upanje, da se bo gospodarsko okrevanje nadaljevalo z nekoliko intenzivnejšo dinamiko. Močno gospodarstvo ima za posledico tako nizko brezposelnost kot tudi višjo potrošnjo, kar sta cilja, ki si ju Evropejci želimo.

NAZAJ NA AKTUALNE OBJAVE