Novice 12.2.2018

V treh korakih do mirnejšega spanca

V trenutnih razmerah na borzi se verjetno marsikdo vpraša, kaj je najbolje storiti. Je sedaj, ko cene niso več na rekordnih nivojih, pravi čas za vstop na trg? Je smiselno povečati vložek ali še počakati?

Če bomo čakali in upali, da bomo na trg vstopili na najnižji možni točki, bomo verjetno le-to zamudili. Lahko pa verjetnost, da bomo ujeli primerno priložnost, izboljšamo, če se nakupe razdelimo na tretjine oziroma uporabimo metodo tretjin. Takšen način investiranja je izjemno preprost, v praksi pa precej učinkovit. Razmere, ko svetovna gospodarstva beležijo rast, prihodki in dobički podjetij rastejo, inflacija pa je na nizkih ravneh, nudijo dobro osnovo za nadaljnjo rast tečajev na borzah. A tudi v takšnih spodbudnih razmerah korekcije, kot je bila tokratna, niso nič nenavadnega.

Kako metoda tretjin deluje…

Namesto, da v naložbo vstopimo naenkrat in v celoti, nakup razdelimo na tri dele. V prvem koraku investiramo prvo tretjino in nato nekoliko počakamo. Prav v časih, ko je kratkoročna nihajnost tečajev povečana, bo z enim poskusom težko zadeti pravi trenutek. A ker imamo tri možnosti, se nam lahko že čez nekaj dni odpre boljša priložnost, ko bi po nekoliko boljših pogojih investirali drugo tretjino ter si znižali povprečno nakupno ceno. Zadnji korak, ko bomo investirali še tretji del, izpeljemo šele, ko se razmere na borzah umirijo, nihajnost pa zniža.
 

ČAS ZA NALOŽBO JE ZDAJ!

Izkoristite priložnost in do konca februarja vplačajte v vzajemne sklade ALTA brezplačno.*

 

… in zakaj bi se za njo odločili?

Kupovanje po tretjinah se lahko za posameznika izkaže za izjemno učinkovito, saj zmanjšuje možnost, da bi celoten znesek investiral ravno v napačnem trenutku. Z razdelitvijo nakupov si lahko zniža tudi povprečno nakupno ceno, kar bi na daljši rok prineslo pozitivne koristi. Metoda tretjin torej poveča možnost, da bi iz časov, v katerih so nekateri prestrašeni, izšel kot zmagovalec.

 

* Vsi vlagatelji, ki bodo do vključno 28.2.2018, vplačali sredstva na posebni račun posameznega ALTA vzajemnega sklada ali preko ALTA naložbenih kombinacij, kot enkratno vplačilo, bodo oproščeni plačila vstopnih stroškov. Kot vplačila, ki so prispela pravočasno, se bodo štela vsa enkratna vplačila, ki bodo pripela do vključno dne 28.2.2018.

NAZAJ NA AKTUALNE OBJAVE