Strokovni članki 8.3.2017

Proizvajalec igrač, ki se želi vrniti v svetovni vrh

Avtor Sašo Stanovnik

Delniški trgi so v zadnjih letih zabeležili izredno lepe rasti in vse težje je uloviti podjetje, katere cena delnice ni na vrhovih. Eno od takih pa je delnica Mattela, ki je po januarski objavi rezultatov doživela pogrom. Ključno vprašanje posledično je, ali se lahko pri delnici poigramo z mislijo, da jo čakajo prijetnejši časi? Mattel je sicer eden izmed največjih svetovnih proizvajalcev igrač, ki ima v lasti številne zelo znane blagovne znamke, kot so Barbie, Fisher-Price, Thomas & Friends in Hot Wheels če naštejemo le najbolj znane. Najpomembnejši trg za njih je seveda ZDA, a prodaja teče v 150 državah po vsem svetu.

Za podjetjem in delničarji Mattela je nedvomno še eno težavno leto. Delnica je tako od začetka lanskega leta do sedaj pravzaprav celo izgubila nekaj odstotkov vrednosti, medtem ko je osrednji delniški indeks S&P500 v istem obdobju zrasel za lepih 16 odstotkov. Delnice Hasbra, njihovega najpomembnejšega konkurenta, pa je v tem obdobju poskočila kar za 45 odstotkov. Še hujši pa je pogled z vidika leta 2013, saj je delnica tedaj dosegla vrh pri 47,8 dolarja kar znaša okoli 80 odstotkov višje od trenutne cene delnice. Ta diskrepanca je bila in je posledica težav v poslovanju. Prvič, Barbie znamka vse bolj izgublja na pomenu in prodaji. V 2013 je prodaja upadla za 6 odstotkov, v 2014 za 16 odstotkov, v 2015 pa za 10 odstotkov, pri čemer je le del teh padcev posledica negativnih valutnih premikov. Drugič, podjetje je tekom leta 2014 izgubilo donosno Disney Princess licenco, ki jo je pridobil prav njihov konkurent Hasbro. In tretjič, več kot očitno je podjetje premalo poudarka dajalo na spletni prodaji in digitalnih rešitvah ter s tem zaostalo s konkurenčnostjo. Številke povedo vse. Če je podjetje dvignilo raven prihodkov od prodaje iz slabih 6 milijard dolarjev v letu 2007 na 6,5 milijarde dolarjev v letu 2013 je lani ustvarilo le 5,5 milijarde dolarjev prihodkov. Podobno je bilo z dobičkom, ki je leta 2007 znašal 600 milijonov dolarjev, se do leta 2013 povzpel na 908 milijonov dolarjev, nato pa je sledil padec na lanskih 369 milijonov dolarjev. Skratka več kot očitno se zadnja leta Mattel sooča s krizo rasti.

Toda vse ima tudi svojo svetlo plat. Na eni strani je v delnico precej pesimizma očitno že vgrajenega. Multiplikator dobička znaša sicer še vedno visokih 25. Toda obenem je že v teku prestrukturiranje podjetja, med drugim pa tudi zamenjava managementa. Tako naj bi se v prihodnosti dalo več poudarka na inovativnosti in rastočim segmentom. Zaradi tega so v Mattelu za 460 milijonov dolarjev tudi prevzeli kanadsko podjetje Mega Brands, ki konkurira nam bolj znanemu Legu. Obenem so z Babytree, eno večjih spletnih strani na Kitajskem, sklenili partnerstvo. V družbi medtem napovedujejo tudi med 140 in 150 milijoni dolarjev letnih prihrankov pri stroških.

Preko večjega poudarka na digitalizaciji in spletni prodaji pa je med drugim cilj zmanjšati odvisnost od največjih trgovcev, ki jih seveda stiskajo pri delitvi marže. Na Bloombergu posledično analitiki v povprečju napovedujejo, da se bo prodaja leta 2018 vrnila na nivoje okoli 6 milijard dolarjev, dobička pa naj bi bilo za slabih 600 milijonov. To bi precej spremenilo tudi vrednotenje delnice.

Naložba v delnico Mattela je torej predvsem špekulacija na uspeh programa okrevanja poslovanja, dejstvo pa je, da so proizvajalci igrač tradicionalno dokaj dobra stava. Otrokom namreč težko odrekamo igrače. Obenem imamo tu še dividendo v višini 0,38 dolarja na četrtletje, kar na letni osnovi implicira visok 5,9-odstotni bruto dividendni donos. Seveda zaradi slabšega poslovanja v zadnjih letih obstaja tveganje, da bodo dividendo zmanjšali, a vseeno zna biti dividendni donos zanimiv dodatek. Konec koncev pa se lahko vlagatelji še naprej poigravajo tudi z idejo, ki bi sicer imela precejšnjo regulativno oviro, da bi se Mattel in Hasbro nekoč združila v boju proti Legu.

RAZKRITJE:
Sašo Stanovnik, Vodja oddelka analiz, ALTA Invest d.d. Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.
Avtor članka ni imetnik omenjenih finančnih instrumentov.
ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko lastnice omenjenih finančnih instrumentov.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije v zvezi z naložbenim priporočilom so dostopne na:
https://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED