Strokovni članki 30.3.2017

Glavna zgodba letošnje pomladi bodo … dividende

Avtor Sašo Stanovnik

ALTA dividende pomlad borza

Okrevanje največjega svetovnega gospodarstva je ameriški centralni banki olajšalo pot do novega dviga ključne obrestne mere, do konca leta pa se pričakuje še dva dviga. Pri tem pa sami dvigi obrestnih mer še ne pomenijo konca bikovskega trenda. Pretekli nizi dvigov obrestnih mer v prvi fazi namreč ponavadi še niso pomenili tudi konca bikovskega trenda, kar smo nakazali tudi v naši investicijski strategiji v začetku letošnjega leta.

Tudi analiza francoskega bančnega giganta Societe Generale kaže, da borzni vrh v povprečju sledi 43 mesecev po začetku zategovanja monetarne politike. A to je seveda le povprečje, nekateri cikli so krajši, drugi daljši. Posledično lahko na podlagi dolgoletne statistike rečemo le, da smo z začetkom zategovanja monetarne politike bližje korekciji, ne pa, da bo do nje prišlo že v letošnjem letu. Vsekakor moramo biti zato pozornejši pri vlaganju. Na drugi strani tudi velja, da dokler se pričakuje okrevanje gospodarstev in lepo rast dobičkov podjetij težko govorimo o koncu bikovskega trenda. Pri tem so vrednotenja svetovnih korporacij sicer res nadpovprečna, vendar ne ekscesna.

Tudi politična tveganja, kot sta bila Brexit referendum in izvolitev Donalda Trumpa za novega predsednika ZDA so za zdaj bolj kot ne le medijsko preplašila vlagatelje, kot pa da bi imela dejanski vpliv na smer gibanja delniških indeksov. Lahko bi trdili ravno obratno, da so ravno ti dogodki na koncu pospešili rast delniških indeksov. Da bi se razmere bistveno poslabšale, bi torej moralo priti bodisi do pojava novega sistemskega tveganja bodisi do velikih razočaranj vlagateljev zaradi gospodarskih podatkov in s tem dobičkov podjetij. Prvo opozorilo smo tu sicer dobili, saj Trump spremembo zdravstvene reforme ni mogel uveljaviti. Ključno vprašanje za delnice torej je: ali bo drugače z močno pričakovano davčno reformo?

Skratka zaenkrat kaže, da se bo bikov trend nadaljeval, pač z normalnimi in običajnimi korekcijami. Je pa treba ves čas ostati buden.

Kako pa kaže na domačem borznem parketu? Čeprav so se cene delnic številnih slovenskih borznih podjetij v zadnjem letu približale ali dosegle naše ciljne cene, še vedno ostaja nekaj prostora za rast. So pa potencialni prihodnji donosi do naših ciljnih cen posledično seveda nižji kot pred leti. Na drugi strani pa na domačem kapitalskem trgu zagotovo ne smemo zanemariti dividend, ki so že nekaj let nadpovprečne in opazneje višje kot na razvitih zahodnih trgih. Dividendni donos za osrednji indeks SBI TOP namreč znaša visokih 4,6 odstotka bruto, in kar nekaj delnic obeta dividende donose nad 3 odstotki. Zato utegnejo biti dividende ponovno ena glavnih zgodb letošnje pomladi na Ljubljanski borzi.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d.
Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Nadzorni organ družbe ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED