Strokovni članki 5.5.2017

Luksuzne dobrine v razcvetu

Avtor Miha Mihalj

luksuzne dobrine Cristian Dior

Dvodnevno zasedanje ameriške centralne banke ni prineslo sprememb v vodenju denarne politike in tako je ključna obrestna mera ostala nespremenjena. Je pa FED dal jasno vedeti, da bo do naslednjega dviga prišlo na junijskemu zasedanju. Ob objavi solidnih makro podatkov so zato nadaljnji dvigi obrestne mere neizogibni. Zaradi padajočih cen surovin in posledično ohlajanja svetovnega gospodarstva pa se poraja vprašanje inflacije in inflacijskih pričakovanj.

Če smo bili že v začetku leta precej optimisti za surovine in velikopotezne načrte z infrastrukturnimi projekti, ki jih obljublja Trump, bi morali videti pravi preporod surovin. Del tega trenda je bil zaznan proti koncu lanskega leta in v začetku letošnjega, a so se stvari precej ohladile. To je bilo vidno še predvsem pri ceni železove rude, ki je od februarskega vrha padla za več kot 25 odstotkov. Očitno je strah pred ohlajanjem kitajskega gospodarstva večji, v največji meri pa je krivec prihodnja ogromna ponudba železove rude. Samo Brazilija naj bi v prihodnjem letu na trg dodala 100 milijonov ton nove železove rude. Čeprav je makroekonomska slika svetovnih gospodarstev še vedno odlična, ostaja kratkoročna previdnost pri rudarjih.

Podobno je s ceno nafte, ki zaradi rastoče produkcije v ZDA ne najde pozitivnega momenta. V ZDA produkcija iz naftnih skrilavcev vedno znova preseneča. Od lanskega oktobra se je okrepila za več kot 800.000 sodčkov, kar postavlja članice OPEC-a v neugoden položaj. Potrebno je razumeti, da gre pri nafti tudi za sezonski efekt in da je velik del rafinerij na vzdrževalnih delih (obnove in popravila), ki so delno ali v celoti zaprte. Večje povpraševanje po končnih produktih in posledično po nafti se začne s »summer driving« sezono in počasi bi morali videti znižanje zalog in višje cene nafte. Na zasedanju OPEC-a proti koncu maja bo obstoječi dogovor podaljšan še za pol leta. Vendar pa bi bilo veliko bolje, če bi naftni kartel zopet presenetil in še dodatno zmanjšal proizvodnjo, s čimer bi pričele kopneti tudi svetovne zaloge.

Luksuzne dobrine so letos v močnem trendu. Začelo se je z objavo luksuznega koncerna LVMH, ki je zabeležil odlično, kar 15 odstotkov višjo, prodajo v prvem letošnjem kvartalu. Dobre rezultate sta zabeležila tudi Christian Dior s 15-odstotno rastjo prodaje ter Kering, ki je z uspešnimi blagovnimi znamkami kot sta Gucci in Puma zabeležil 31-odstotno rast prodaje. Dodaten zagon podsektorju je bila poteza LVMH-a, ki je napovedal, da bo za 12 milijard evrov prevzel še preostalih 26 odstotkov Christian Dior-ja. Poteza je jasno pokazala, da LVMH stavi na obetavne razmere v podsektorju, ki bi lahko še trajale.

Razkritje:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d. in upravlja podsklade ALTA GOODS, ALTA GOLD, ALTA ENERGY in ALTA NEW EUROPE.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA SKLADI d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Skladi d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Ostale informacije so dostopne na: https://www.alta.si/sl-si/omejitev-odgovornosti/alta-skladi

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED