Strokovni članki 2.6.2017

Poletje še ni razlog za prodajo delnic

Avtor Slavko Rogan

ALTA razmere na delniških trgih

Čeprav se počasi približujemo poletju, ko trgi zgodovinsko niso razveseljevali vlagateljev, pa tokrat (za enkrat) temu še ni tako. Seveda bi bilo s perspektive vlagateljev izjemno dobrodošlo, če bi bili dopusti nagrajeni z rastmi delniških indeksov ali vsaj ohranjanjem sedanjih nivojev.

Razmere na delniških trgih so še zmeraj dobre, podatki o stanju gospodarstev in podjetij pa opravičujejo sedanje nivoje delniških indeksov. Omeniti velja, da so ameriške borze na rekordnih nivojih (S&P se giba preko meje 2400 točk), blizu rekordnim vrednostim pa so tudi evropski indeksi. Presenetljivo dobro so trgi prenesli tudi »šok« cene nafte, saj se je po sestanku OPEC le-ta pretekli teden močno pocenila. Nekaj pocenitve se je preneslo tudi na delnice naftnih podjetij, a ne v celoti. Še pred sestankom naftnega kartela smo bili namreč priča ravno obratnemu stanju. Cena nafte se je namreč zviševala, vendar pa cene delnic naftnih podjetij temu niso sledile. Sklepamo lahko, da je prisotne precej negotovosti glede cene nafte, zato so reakcije vlagateljev precej bolj previdne in zadržane.

Junij bo tudi mesec sestankov centralnih bankirjev, pričakovan dvig obrestne mere v ZDA pa  vlagateljev (še) ne skrbi oziroma  je dojet kot nadaljevanje procesa normalizacije gospodarskega okolja. Potrebno je namreč vedeti, da se v teh mesecih zelo veliko denarja iz podjetij preko dividend steka k vlagateljem. In prav to je denar, ki išče nove priložnosti za investiranje ter je eno izmed pomembnih gonil kolesja trgov.

Ta teden objavljeni PMI (indeks nakupnih managerjev) za evropsko unijo so po vrednosti spet boljši kot za pretekli mesec, posebno pomembno pa je izpostaviti, da so njihove vrednosti najvišje od aprila 2011. Zelo podobno velja za nova naročila v industriji, ki so bila v maju najvišja po marcu 2011. Oba podatka lahko interpretiramo pozitivno, saj nakazujeta prihodnjo gospodarsko aktivnost, pričakujemo pa lahko izboljšanje okolja tudi v Evropski uniji. To je nekako v sozvočju s  pred kratim izboljšanimi napovedmi evropske komisije glede pričakovane gospodarske rasti v letošnjem in prihodnjem letu ter lepemu trendu upadanje brezposelnosti. Prav zadnja je bila dolgo časa najtrši oreh   vseh akterjev, ki so kreirali ekonomske politike v Evropski uniji.

Politične razmere so se umirile in kot kaže vsaj v Evropi niso več prva tema vlagateljev. Nekoliko drugače je trenutno v ZDA, kjer pa nikakor ne moremo govoriti o nestabilnosti ali krizi, čeprav je nekaj dvomljivih oziroma negativnih signalov iz Bele hiše precej vznemirilo trge. Na epilog bomo morali še počakati, pozitiven razplet pa bi s seboj prinesel rast vrednosti ameriškega dolarja.

Optimizem vlagateljev v pretežni meri še vedno sloni na pričakovanih reformah, v manjši meri pa tudi v rezultatih največjih svetovnih korporacij v prvem letošnjem četrtletju. Če pomembnih napovedanih reform ne bo ali bodo močno zamujale, se lahko zaupanje investitorjev tudi tam poruši. Zaenkrat teh signalov ni videti. Dokaz brezskrbnosti je tudi nizka vrednosti indeksa volatilnosti, ki se nahaja na izredno nizki vrednosti.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe, avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Ostale informacije so dostopne na: http://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti_in_piskotki/Omejitve_odgovornosti_za_ALTA_Skladi_dd

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED