Strokovni članki 12.6.2017

Boste v pokoju uživali ali životarili?

Avtor Maja Kralj

ALTA APP in varčevanje

Za začetek nekaj dejstev. Pričakovana življenjska doba tako v Sloveniji kot tudi v svetu se povečuje. Trenutno za moške znaša nekaj več kot 78 in za ženske 84 let. Daljša življenjska doba je seveda izredno dobra novica, saj pomeni, da bomo v pokoju lahko uživali veliko dlje. A le, če bomo do odhoda v pokoj uspeli zbrati dovolj prihrankov. Na žalost so državne pokojnine že danes zelo nizke in nič ni videti, da bi bile v prihodnosti kaj višje. Kvečjemu se bo odstotek le še zniževal. Še pred desetimi leti je za bilo razmerje med zaposlenimi in upokojenci 1,7, trenutno za enega upokojenca dela le še 1,4 zaposlenega, ob nadaljevanju trenutnih trendov pa bo leta 2040 razmerje že 1 proti 1.

In kako lahko za brezskrbno preživljanje let v pokoju poskrbimo sami? Najlažje tako, da se na to začnemo pripravljati čim prej. Idealno bi bilo že takoj ob nastopu prve zaposlitve, čeprav nam je v tistih letih to nemalokrat zadnja skrb. A prav pri varčevanju je čas naš največji zaveznik, saj skozi leta obrestno obrestni izračun pokaže vso svojo moč. Prej začnemo varčevati, manjši znesek moramo mesečno vložiti v varčevalni načrt.

Z ALTA APP IMEJTE VEDNO PREGLED NAD SVOJIMI PRIHRANKI!

ALTA APP ALTA APP

Če bi imeli denimo na voljo še 30 let za pokojninsko varčevanje, bi lahko ob upoštevanju 7-odstotnega povprečnega letnega donosa začetni vložek povečali za več kot sedemkrat. Že z rednim mesečnim vplačilom 50 evrov v ALTA naložbene kombinacije pa bi ob enakih predpostavkah lahko privarčevali dovolj, da bi 20 let prejemali med 350 in 450 evrov dodatne pokojnine.

Najbolj pogost razlog za sklenitev varčevalnega načrta je zagotovo prav pokojnina, ki ji sledita varčevanje za tako imenovano zlato rezervo in otroka. Na četrtem mestu je varčevanje za nakup nepremičnine. Slednje je nekoliko bolj pogosto pri mladih, ki se šele pripravljajo na nakup svojega doma. Vzajemni skladi postopno postajajo sestavni del premoženja vsakega državljana, število varčevalcev pa se že zadnjih nekaj mesecev vztrajno povečuje. Po podatkih Agencije za trg vrednostnih papirjev v domačih vzajemnih skladih varčuje že preko 430 tisoč vlagateljev, ki so doslej privarčevali 2,6 milijarde evrov. Z vsakim letom pa je pričakovati, da se bo številka še dodatno povečala, saj si zagotovo nihče med nami ne želi, da bi bil v svojih zlatih letih prepuščen naključju.

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED