Strokovni članki 22.6.2017

Tehnologija in kriptologija navzgor

Avtor Andraž Antonič

Rast delnic tehnoloških podjetij

Svetovni delniški trgi v zadnjem tednu dni nadaljujejo stransko gibanje v relativno ozkem trgovalnem območju. Med pozitivnimi novicami gre omeniti nekaj objav dobrih četrtletnih fiskalnih rezultatov. Med njimi je analitike pozitivno presenetila družba RedHat, ki je navkljub vse večjim pritiskom s strani konkurence in njihovih oblačnih storitev, uspela zabeležiti novo rast poslovanja. Cena delnic se je po objavi podatkov zvišala za kar 10 odstotkov. Rast v tehnološkem sektorju prožijo tudi nova izboljšana priporočila analitskih hiš. Novo pozitivno oceno je pridobila družba Nvidia. Po močni rasti cene delnic je analitike tokrat prepričal podatek o povečanem povpraševanju po Nvidiinih grafičnih karticah s strani novega hitro rastočega trga rudarjenja kripto valut. Po oceni Nvidie so zgolj v zadnjih 11-ih dneh zaradi močno povečanega povpraševanja povečali tržni obseg za dodatnih 100 milijonov dolarjev. Na drugi strani je izboljšano ciljno oceno dobil tudi konkurent AMD. Družba je v preteklih dneh splavila nove strežniške čipe, ki so presenetili javnost tako s procesorsko močjo kot tudi s ceno. Glavni konkurent Intel se je že odzval z objavo, da bo njihov naslednji strežniški čip močnejši, a hkrati občutno dražji.

Na drugi strani trge nižje drži padajoča cena nafte, ki zadnje pol leta vztrajno niža cene delnic ameriških energetskih gigantov. Borzni sklad (ETF), ki sledi ceni indeksa največjih ameriških energetskih podjetij, je od začetka letošnjega leta izgubil že kar 16 odstotkov vrednosti. V istem obdobju je ameriška lahka nafta (WTI) izgubila dobrih 21 odstotkov vrednosti, padci pa se v zadnjih mesecih samo stopnjujejo. V sredo pozno popoldan smo iz ZDA prejeli nove podatke o strateških zalogah nafte, ki so sicer nakazali na upad zalog, vendar to ni prepričalo trgovalcev. Nove informacije o povečani aktivnosti ameriških naftnih vrtin in pričakovanem upadu povpraševanja so namreč znova znižale ceno črnega zlata.

Podobno padanje vrednosti opazujemo pri cenah žlahtnih kovin. Glavni razlog za upadanje vrednosti zlata so rastoči delniški trgi in tudi zadnji val mesečnih podatkov o upadu cen dobrin širom sveta, kar je za sabo povleklo tudi zlato. Svoje so zadnje čase naredile tudi naložbe v t.i. »kripto valute«, ki jih mnogi udeleženci na trgu vidijo kot neke vrste digitalno zlato, saj ima večina kripto valut omejeno izdano količino, podobno kot je omejena količina zlata. S tem nudi zaščito pred morebitno povišano inflacijo, hkrati pa deluje mnogo bolj »moderno«, kot staromodno zlato. Cena žlahtne kovine je od vrha v začetku junija izgubila dobre 3 odstotke vrednosti in se trenutni nahaja pri okoli 1252 dolarjih za unčo.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED