Strokovni članki 3.7.2017

Riba z imenom Wanda

Avtor Peter Jenčič

Hitrorastoči trgi dobra izbira

Leto se je za hitrorastoče trge začelo zelo obetavno. V začetku leta so se tržni udeleženci navduševali nad predvidenimi projekti, s katerimi naj bi novi ameriški predsednik naredil Ameriko spet izvrstno. V kolikor nam donosnost 10-letnih ameriških državnih obveznic služi kot lakmusov papir stopnje zaupanja investitorjev v uresničitev Trumpovih napovedi, je trg nekje do sredine marca računal na gospodarski preboj. V marcu je Trump doživel prvi resen političen poraz, saj za zdravstveno reformo ni pridobil zadostne podpore. To je načelo zaupanje investitorjev in predstavljalo resen preizkus za dosežene delniške nivoje.

Od začetka marca je proti večini drugih valut na vrednosti začel izgubljati dolar. V začetku marca je bilo za en evro potrebno odšteti 1,06 dolarja, trenutno pa že 1,14. Investitorji v delnice na hitrorastočih trgih so padajočo vrednost sprejeli kot pozitiven dejavnik za globalno likvidnost. Brez dvoma je šibkejši dolar povzročil krepitev kitajske valute. Razmerje med juanom in dolarjem nam lahko služi kot pokazatelj stresa na Kitajskem, pri čemer je močnejši juan dober, saj kaže (med drugim) na manjši odliv kapitala iz Kitajske. Globalni investitorji so tako s šibkejšim dolarjem dobili še en argument, da so delnice iz hitrorastočih trgov dobra izbira. Prva polovica leta je delovala nekako v stilu – če je cifra, zmagam; če je mož, tudi zmagam.

Vendar pa je v okolju brezbrižnosti in brezskrbnosti potrebno imeti še toliko bolj čutila na preži. Oblasti v Pekingu so pod drobnogled vzele nekaj zelo velikih in pomembnih konglomeratov. Zavarovalnica Anbang, Wanda Group, Fosun (pomembna odvisna družba je na primer Fosun Pharma) in HNA. Gre za velike holdinge s številnimi odvisnimi podjetji in nekaterimi naložbenimi trofejami. Wanda Group je na primer 20-odstotna lastnica nogometnega kluba Atletico Madrid, ima ekskluzivne pravice za predvajanje nogometnih dogodkov pod okriljem organizacije FIFA med leti 2015 in 2022. Lasti si luksuznega britanskega proizvajalca jaht, s katerimi se je v filmih ob spremstvu brhkih deklet prevažal James Bond. S prevzemom AMC Theatres leta 2012 za 2,6 milijarde dolarjev je Wanda Group postala največji kinooperater na svetu. Številnih nepremičninskih trofej niti nima smisla naštevati. Aretacija prvega zavarovalniškega nadzornika in navodilo bankam, da naj bodo pri svojem poslovanju z imenovanimi podjetji previdne in naj pozorno ocenjujejo sistemsko tveganje, so znak, da se morda dobri časi bližajo koncu. In da način financiranja številnih akvizicij ni vzdržen.

Vendar pa tudi v primeru večje negotovosti pri dolžniških papirjih nekaterih izdajateljev ne gre pričakovati izrazitejšega povišanja zahtevanih donosnosti kitajskih državnih obveznic. Kitajska centralna banka je namreč 20. junija prvič izvedla avkcijo v okviru MMSM (ang. Market Making Support Mechanism). Na avkciji je centralna banka s ciljem povečanja likvidnosti pri obveznicah ključnih ročnosti in izboljšanja cenovne učinkovitosti kupila za 1,2 milijarde juanov enoletnih državnih obveznic.

Glede na to, da se Kitajska zelo trudi, da so praktično vse ključne gospodarske objave čim bolj zglajene, lahko pričakujemo nekaj podobnega tudi pri teh avkcijah in posledično nižjo volatilnost tudi pri cenah državnih obveznic. Za razpoke v zgodbi hitrorastočih trgov bo (tudi tokrat) potrebno pozornost usmeriti na kakšen drugi trg.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA SKLADI d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic. ALTA Skladi d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Ostale informacije so dostopne na: http://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti_in_piskotki/Omejitve_odgovornosti_za_ALTA_Skladi_dd

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED