Strokovni članki 3.7.2017

Bodo AC Milan, Waldorf Astoria in ostale trofeje kmalu na prodaj?

Avtor Peter Jenčič

Trofeje na prodaj

Waldorf Astoria hotel v New Yorku. Legendarni hotel na Manhattnu, kjer so bivali in živeli vsi ljudje, ki so v bližnji preteklosti kaj pomenili. Hkrati je to tudi hotel, ki je oktobra 2014 postal najdražji hotel, ki je bil kadarkoli prodan. Kitajska zavarovalnica Anbang je za hotel s 1413 sobami plačala astronomskih 1,95 milijard dolarjev. Prevzemno zelo aktivna zavarovalnica naj bi imela močno politično zaslombo.

Temelji za vratolomno hitrost, s katero je Anbang iz male zavarovalnice s pretežno ponudbo avtomobilskih zavarovanj v letu 2004 postal globalni prevzemni mastodont, še naprej ostajajo neznanka. Nekoliko več je znanega o načinu financiranja širitvenih aktivnosti. Anbang je bil zelo aktiven pri črpanju virov financiranja tako na kapitalskih trgih (z izdajo obveznic), še večji delež virov pa je pridobil s prodajo naložbenih produktov za male investitorje.

Podobne prakse se poslužujejo tudi kitajske banke, ki so do nedavna za to početje imele tudi privoljenje kitajske centralne banke. Naj na tem mestu omenim, da tak način (občasno) zabilančnega financiranja finančnih institucij ustvarja veliko sistemsko tveganje, saj je ročnost virov zelo kratka, ročnost naložb izjemno dolga, likvidnost pa vprašljiva. Hkrati investitorji predpostavljajo, da bo država v primeru težav intervenirala, kar ustvarja moralni hazard.

Kot kažejo dogodki zadnjih dni, se tudi kitajske oblasti zavedajo tveganj, saj so zavarovalnici prepovedali prodajo naložbenih produktov. Predsednik zavarovalnice je »umaknjen« z oči javnosti, kar na Kitajskem običajno pomeni, da je posameznikova usoda zapečatena. Prejšnji prvi zavarovalniški nadzornik z obtožbo korupcije preverja trdoto žimnic v kitajskih zaporih. Kitajski bančni regulator je bankam naročil, naj preverijo sistemsko tveganje nekaterih velikih finančnih holdingov. Poleg Anbang še Fosun, HNA in Wanda Group (med drugim preko podjetja Zhejiang Rossoneri Investment lastnik Milana).

Sistemsko čiščenje, sicer še eno več v nizu povleci-potegni ukrepov kitajskih oblasti, utegne imeti posledice na sposobnost kitajskih podjetij prevzemati trofejne naložbe na razvitih trgih. Hkrati utegne zmanjšati likvidnost finančnega sistema in razgaliti razkorak pri ročnosti virov in naložb bank in zavarovalnic. Ravno zaradi nevarnosti, da bi doživeli implozijo pri 1 trilijonu RMB (približno 130 milijard evrov), ki bi brez dvoma predstavljal sistemski šok, je bolj verjetna teorija, da gre v tem primeru za nadaljevanje protikorupcijskega boja predsednika Xija, s katerim želi pred začetkom drugega mandata učvrstiti svojo oblast in pri tem obračunati z nekaterimi »partijskimi prestolonasledniki« (ang. princeling – potomci vplivnih predstavnikov Komunistične partije). V tem primeru so zadnji pretresti zgolj šum okoli dolgoročnega gospodarsko-političnega trenda Kitajske.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA SKLADI d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Skladi d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Ostale informacije so dostopne na: http://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti_in_piskotki/Omejitve_odgovornosti_za_ALTA_Skladi_dd

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED