Strokovni članki 21.7.2017

Nas tudi na borzi čaka pasje poletje?

Avtor Uroš Ožbolt, CFA

Pasje poletje na borzah

Medtem, ko se temperature dvigujejo in se bolj ali manj vsi že pripravljamo na dolgo pasje poletje, tudi na borzi v teh dneh ni velikih znakov nervoze. Po obdobju rasti bi morda prav prišel kak hladen tuš za vlagatelje, ki bi malce pomešal karte in prinesel boljše vstopne točke za delniške nakupe. Ali bo tovrstno vzdušje vladalo tekom celotnega poletja, je zato težko napovedati.

Zadnjih nekaj poletij je kar prevečkrat postreglo z velikimi presenečenji, ki so vlagatelje ujela povsem nepripravljene. Če se samo spomnimo let evropske dolžniške krize, devalvacije kitajskega yuana, BREXIT-a… Pretežno pozitivno vzdušje vlada predvsem na ameriškem trgu in pa trgih v razvoju. Prihaja sezona objav poslovnih rezultatov, ki bo zelo verjetno spet postregla s precej dobrimi podatki. Nekoliko manj so zadnje mesece zadovoljni evropski vlagatelji, ki jim jo je poleg manjše korekcije na evropskih borzah zagodel tudi močan evro, ki je letos odnesel že okrog 10 odstotkov pridelanih donosov izven Evrope.

V zadnjem času smo se že navadili, da kaj hitro lahko presenetijo centralni bankirji. Na njihove besede je osredotočen ves svet. Kljub šibki inflaciji so določene centralne banke že pričele z nekoliko bolj restriktivno politiko, trenutno pa se čaka predvsem odziv ECB-ja, ki bi lahko kakšen namig o prihodnji politiki podal že konec tega tedna. Če bodo izjave razumljene napačno, lahko kaj hitro sledi nadaljnja rast evra in padec evropskih delnic. Nihče si namreč ne želi prehitre restriktivne politike, ki bi lahko ogrozila svetovno gospodarsko rast.

Svetovna ekonomija sicer v tem trenutku deluje precej solidno, posledično pa tudi na borzi vladajo podobne razmere. A spomnimo se, da predvsem v takem času lahko hitro pride do nenadnih sprememb. Praktično vsi veliki premiki na različnih segmentih finančnih trgov v zadnjih dveh letih so se zgodili kot posledica napačnih pričakovanj in pozicioniranja vlagateljev, na sicer pričakovane dogodke, a nepričakovane razplete teh. Velike prilagoditve cen, ki so sledile, so bile posledice potreb po hitri prilagoditvi napačnih stav in ne toliko prepričanja o nakupu ali prodaji posamezne naložbe. Stave pa se posledično gibajo med dvema ekstremoma. To je lepo razvidno tako na valutnem trgu, kot je denimo tudi na trgu ameriških državnih obveznic. Poletno vodilo naj torej bo, naj vlagatelji ne podležejo poletni evforiji in tudi v pasji vročini vsake toliko časa pogledajo svoje naložbe, da jih ne preseneti kaj nepredvidljivega.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d.
Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Nadzorni organ družbe ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED