Strokovni članki 24.7.2017

Ko navduši tudi Kitajska

Avtor Miha Mihalj

Ko navduši tudi Kitajska

Optimizem na delniških trgih ne pojenja, pa čeprav so dopusti že v polnem razmahu. Ameriški delniški indeksi S&P je letos pridobil že preko 10 odstotkov, čeprav je zaradi šibkega dolarja donos za evropske vlagatelje na ničelni ravni.

Na ameriških tleh se sicer odvija mini drama, saj se republikanci v kongresu nikakor ne morejo združiti in izglasovati nove zdravstvene reforme. Drugi neuspeli poskus ukinitve Obamacare je težava za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da uspešno nadaljuje z zastavljenimi reformami. Če ne bodo izglasovali nove zdravstvene reforme, bo pod vprašanjem tudi davčna reforma, od katere si delniški trgi največ obetajo. Vendar pa so vlagatelji izid glasovanja zaenkrat dobro sprejeli in ni bilo velikih pretresov v negativno smer.

Pozitivno pa je presenetila tudi Kitajska. Četrtletni bruto domači proizvod Kitajske se je namreč na letni ravni zvišal za 6,9 odstotka in tako presegel pričakovanja trga. Tudi podatek o mesečni industrijski proizvodnji je bil mnogo boljši od pričakovanja trga. S to objavo je Kitajska zopet nekoliko povzdignila trge v razvoju in potrdila, da bo letošnja gospodarska rast vseeno boljša od pričakovanj. Letos so po donosih v ospredju ravno razvijajoči se trgi in dobri podatki iz Kitajske bodo še naprej dobra popotnica za rast tečajev.

Delniški trgi še vedno ostajajo zanimiva izbira, saj se začenja objava poslovnih rezultatov za drugo četrtletje. Prvi rezultati večjih ameriških bank so bili dobri. Od tehnologov je dobre rezultate objavil Microsoft, ki vse močneje posega v storitve v oblaku. Njihova platforma za poslovanje v oblaku Azure je imela 97-odstotno rast, bleščeče rezultate pa so zabeležili tudi v preteklem kvartalu. Torej tržni delež se povečuje, a vseeno Microsoft močno zaostaja za največjim konkurentom pri storitvah v oblaku Amazonu, ki naj bi imel več kot 30-odstotni tržni delež.

Največ nelagodja med investitorji ostaja še zmeraj sektor energija, ki je letos upadel v povprečju za več kot 20 odstotkov (ameriška podjetja). Nekoliko bolje so se odnesla evropska naftna podjetja, ki so v povprečju izgubila le 9,8 odstotka. Torej investitorji vztrajno čakajo na preobrat. Scenarij uresničitve preobrata in višje cene nafte bi bil, če bi začele zaloge malo hitreje kopneti. Obstaja pa seveda tudi možnost presenečenja proti koncu leta, saj bi lahko OPEC in Rusije še dodatno znižala svojo proizvodnjo. Na svetovni ravni zaloge nafte sicer kopnijo, a ostaja glavna težava predvsem ZDA, kjer produkcija nafte zaradi napredne tehnologije vrtanja in izkoriščanja vrtin vztrajno raste ter nadomešča znižanje produkcijskih kvot Rusije in naftnega kartela OPEC.

Razkritje:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d. in upravlja podsklade ALTA ENERGY, ALTA GOODS, ALTA GOLD, ALTA NEW EUROPE.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe, avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
ALTA Skladi d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Ostale informacije so dostopne na: http://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti_in_piskotki/Omejitve_odgovornosti_za_ALTA_Skladi_dd

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED