Strokovni članki 28.7.2017

Upanje za nadaljnjo rast tečajev

Avtor Miha Mihalj

Upanje za nadaljno rast tečajev

Čeprav lahko vse okoli nas opazujemo poletno zatišje, svetovne borze vztrajajo na novih rekordnih vrednostih. Sredino zasedanje ameriških centralnih bankirjev ni prineslo pretresljivih sprememb v vodenju denarne politike. Težava, ki jo vidijo, je trenutna »šibka« inflacija, ki se enostavno ne približuje zastavljenemu cilju (2%). Zato tudi niso spremenili obrestne mere. V prihodnje bodo obrestno mero najverjetneje dvigali počasi, a v ozadju ostaja močna želja FED-a, da bi se lotil zmanjševanja bilance. Ta se je namreč od časa krize napihnila do visokih 4.500 milijard ameriških dolarjev. Normalizacijo zmanjševanja naj bi pojasnili na septembrskem zasedanju.

Po drugi strani pa je bil včerajšnji dan eden izmed najbolj delovnih pri objavah poslovnih rezultatov in to v zadnjih 20 letih. Torej podjetja v vrednosti 3.000 milijard dolarjev so objavila svoje rezultate, ki so bili večinoma več kot odlični. Med naftnimi podjetji so se dobro izkazala podjetja kot so Repsol, Royal Duth Shell in Total. Rezultati kažejo, da sta večinoma dobička prispevali kemijska divizija in rafinerijski del. Velik del dobrih rezultatov gre pripisati predvsem odprodaji sredstev in sinergij zaradi nedavnih prevzemov. Hkrati se vodstva teh podjetij zavedajo, da se bo treba počasi navaditi na ceno nafte okrog cene 50 dolarjev za sodček. Tudi izjava direktorja Royal Dutch Shell-a, da bo njegov naslednji avto električni, kaže, da ne gre ignorirati novih tehnologij ter da je potrebno biti pri poslovanju precej fleksibilen in pripravljen na nove spremembe.

Tehnološki gigant Facebook je objavil odlične rezultate in tudi postregel z novim mejnikom. Po novem ima 2 milijardi uporabnikov, med katerimi se je število dnevno aktivnih uporabnikov, zvišalo na osupljivo številko 1,32 milijarde. Prihodke iz oglaševanja je Facebook povečal za 47 odstotkov, rast dobička pa je bila 70 odstotkov višja kot lani. Najavil je tudi, da bi se lahko v prihodnjem mesecu vrgel v televizijske vode. Po številnih zamudah naj bi v sredini avgusta lansiral tudi televizijsko vsebino in bi tako konkuriral Netflixu in HBO. Seveda pa ne gre spregledati, da bo moral Facebook za lansiranjem TV vsebin globoko seči v žep.

Tudi največji pivovar na svetu Anheuser-Busch InBev po lanskem prevzemu SABMiller končno dosega boljše rezultate. Samo v drugem kvartalu je s stroškovno optimizacijo prihranil za 335 milijonov dolarjev stroškov. S 5-odstotno rastjo prodaje je močno presegel pričakovanja trga kot tudi rast v sami panogi. Organsko rast je povečalo za odstotek, večino rasti v poslovanju pa pričakuje v drugi polovici leta.

Razkritje:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d. in upravlja podsklade ALTA GOODS, ALTA GOLD, ALTA ENERGY in ALTA NEW EUROPE.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA SKLADI d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Skladi d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Ostale informacije so dostopne na: http://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti_in_piskotki/Omejitve_odgovornosti_za_ALTA_Skladi_dd

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED