Strokovni članki 18.8.2017

Alibaba v zelje Amazonu

Avtor Andraž Antonič

Nova Evropa nova zgodba o uspehu?

Svetovni delniški trgi so v zadnjih dneh uspeli izničiti upad, ki ga je povzročilo stopnjevanje napetosti na korejskem polotoku. Strah se je nekoliko pomiril, ko je severno-korejski voditelj Kim Jong-un sporočil, da zaenkrat še ne bo izvedel raketnega napada na otok Guam, kot je to sprva napovedoval.

Med vidnejšimi dogodki v preteklih dneh je opazen upad cen nafte, ki je izgubila dva odstotka vrednosti. V sredo smo iz ZDA dobili podatke o strateških zalogah nafte, ki so pokazali na močan upad zalog (-8,9 milijona sodčkov, pričakovano -3 milijone sodčkov), kar bi običajno signaliziralo dvig cene, vendar se to ni zgodilo. Razlog za nekoliko nepričakovan odziv trga je poročilo o porastu ameriške naftne produkcije, ki se je v preteklem tednu dvignila za 79 tisoč sodčkov na 9,5 milijona sodčkov dnevno. Vnovičen upad cen naftnih derivatov že skrbi članice OPEC-a. Naj spomnim, da so se članice naftnega kartela zavezale k zmanjšanju produkcijskih kvot, vendar se v praksi dogovora držijo zgolj 4 članice. Dodatne pritiske na ceno nafte pa izvajajo države kot sta Nigerija in Libija, ki se zaradi lokalnih pretresov ponovno »vračajo« na naftne trge z višjimi produkcijskimi številkami. Analitiki zaradi tega že pričakujejo nove ukrepe OPEC-a, vendar so to najverjetneje ne bo zgodil pred septembrom.

Med podjetniškimi novicami so včeraj pozitivno izstopali poslovni rezultati družbe Alibaba za prvo fiskalno četrtletje. Kitajski trgovinski gigant je objavil 92-odstotno rast dobička na delnico, prihodki pa so se zvišali za 56 odstotkov na 7,4 milijarde dolarjev. Mesečno število mobilnih uporabnikov se je v enakem obdobju povečalo za 24 odstotkov na 529 milijonov. Močno rast so zabeležili prihodki iz naslova »oblačnih IT storitev« (+96% na 359 milijonov dolarjev), glavni pogon rasti pa je bilo povečanje naročnikov na »oblačne IT storitve« za 75 odstotkov na 1,01 milijona uporabnikov. Pohod Alibabe na nova IT področja, kjer je do sedaj kraljevala družba Amazon, je lep pokazatelj poslovne filozofije Daniela Zhanga, da skozi njegovo vodstvo okrepi prisotnost trgovinskega giganta tudi zunaj osnovne dejavnosti. Delnice družbe Alibaba so v zadnjem letu dni pridobile kar 82 odstotkov vrednosti, po objavi podatkov o poslovanju pa so delnice včeraj že v pred-trgovanju pridobile okoli 6 odstotkov.
 

 

Omejitev odgovornosti:
Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje. 
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED