Strokovni članki 4.9.2017

Kako je Harvey udaril po nafti

Avtor Miha Mihalj

Kako je Harvey udaril po nafti

Cene nafte so ponovno na udaru. Tokrat zaradi naravne nesreče, ki divja v ZDA. Orkan Harvey in spremljajoča tropska nevihta je zaradi poplav v ameriški teksaški državi Texas že pripeljal do podražitev bencina in destilatov. Prav na tem območju se namreč nahaja veliko rafinerijskih zmogljivosti.

Večji del rafinerij je trenutno zaprtih, tiste, ki obratujejo, pa delajo z nižjo zmogljivostjo. Problem se kaže v infrastrukturi, saj rafinerije zaradi poplav ne morejo dobiti nafte preko naftovodov. Po nekaterih ocenah naj bi bila skoraj petina ameriških rafinerijskih kapacitet nedelujočih. To pomeni, da približno 3 do 3,5 milijona sodčkov surove nafte v ZDA ne gre v uporabo v rafinerije.

A nedelujoče rafinerije niso edina težava. Trenutno so namreč zaprti tudi terminali za izvoz surove nafte. ZDA dnevno izvozijo približno milijon sodčkov surove nafte, nekajdnevno zaprtje pristanišč, pa bi lahko še dodatno zategnilo svetovne zaloge in podražilo severnomorsko nafto Brent. Pri produkciji nafte in plina v ZDA naj bi bil trenutno ogrožen milijon sodčkov dnevne produkcije, kar predstavlja 11 odstotkov celotne produkcije nafte in 3 odstotke produkcije plina.

Če se bodo ti izpadi nadaljevali še nekaj dni ali tednov, bi na eni strani v ospredje prišla večja ponudba surove nafte, medtem ko se bodo zaloge bencina in preostalih destilatov občutno znižale. Zaradi tega je pričakovati, da se bo cena nafte WTI zaradi kopičenja zalog še znižala, razmik med ceno nafte WTI in Brent pa povečal.

Cene bencina se bodo na podlagi močnega zvišanja terminskih pogodb bencina v ZDA (od 21. avgusta so porasle za 26,4%) zvišale, medtem ko se je povprečna cena bencina v ZDA na galono povečala do sedaj za slabih 5 odstotkov (4,8%). Trenutno večji razmik med nafto WTI in Brent, ki znaša 5 dolarjev na sodček, zagotovo ugaja rafinerijskim podjetjem. Tem se namreč močno zvišujejo rafinerijske marže, pa čeprav je del njihovih kapacitet zaprtih.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe, avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Ostale informacije so dostopne na: http://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti_in_piskotki/Omejitve_odgovornosti_za_ALTA_Skladi_dd

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED