Strokovni članki 13.10.2017

Dropbox v nove pisarne, Amazon v vaš prtljažnik

Avtor Andraž Antonič

Na svetovnih kapitalskih trgih v zadnjem tednu dni še naprej vlada zatišje, saj se večina indeksov giblje v izrazito ozkih območjih, vrednotenja indeksov pa praktično vsak dan (počasi) posegajo po novih rekordih. Nekaj stresa so na trge v torek prinesli Katalonci, vendar je odločitev o »zamrznitvi« procesa ločitve od Španije na trge prinesla novo stabilizacijo na (predvsem evropskih) borznih parketih.

Med vidnejšimi dogodki v preteklih dneh je bil lep 5-odstotni skok cene delnic družbe Walmart. Ameriški trgovec je namreč v sredo objavil 20 milijard dolarjev težko namero o odkupu lastnih delnic. Poleg odkupa so pri družbi napovedali vsaj 3-odstotno rast prihodkov v letu 2018, izredno optimistični pa so tudi glede poslovanja novih spletnih poslovnih enot, saj naj bi le-te v prihodnjem letu povečale poslovanje za okoli 40 odstotkov. Pri družbi so se odločili, da bodo do leta 2019 v ZDA dodali kar tisoč novih spletnih trgovin, kjer bodo kupci lahko fizično prevzeli blago (poudarek na prehranskih izdelkih), na drugi strani pa bodo v verigo dodali zgolj 19 novih »super centrov«.

Družba Dropbox, ki uporabnikom nudi storitve oblačnega shranjevanja podatkov, je v preteklih dneh objavila novico, da so v San Franciscu prevzeli 80.000 kvadratnih metrov veliko poslovno stavbo, ki je do nedavnega predstavljala enega izmed redkih zares velikih praznih poslovnih kompleksov v tem delu Kalifornije. Pri družbi, ki se spogleduje s pričetkom kotacije na borzi (IPO), bodo v novih prostorih namestili kar 1500 zaposlenih. Krepitev prisotnosti daje lep signal, da so pri Dropboxu pripravljeni na naslednji korak (kotacija na borzi – najverjetneje Nasdaq). Borzna kotacija bi bila po mnenju analitikov v tem trenutku zagotovo dobra odločitev, saj smo v zadnjih nekaj mesecih na ameriških borzah priča precejšnjemu upadu novih zanimivih IPO-jev, s tem pa se jasno krepijo apetiti nakupa željnih vlagateljev.

Za zanimivo poslovno potezo so se odločili tudi pri družbi Amazon. Kot odgovor kraji dostavljenih paketov izpred vrat uporabnikov, kjer pošto običajno puščajo ameriški dostavljavci, bodo pri Amazonu poizkusili s pilotnim programom, ki strankam omogoča, da dostavljavca paketov preko posebnega sistema spustijo v svoje domovanje (sodelovanje z izdelovalcev pametnih ključavnic za dom), oziroma dostavljavcu omogočijo enkraten dostop v prtljažnik njihovega vozila preko pametne ključavnice (sodelovanje z družbo Pharme). Nove rešitve in različni prijemi, ki denimo vključujejo dostavo paketov preko robotov ali dronov, kažejo kako močna je »vojna« za prevlado v trgovinskem sektorju. Kdo bo končni zmagovalec pa bo seveda pokazal čas (in kupci).

Za nekoliko burno dogajanje so ob koncu preteklega tedna poskrbeli v ZDA, kjer so sporočili, da prepovedujejo oziroma začasno ustavljajo izdajo viz turškim državljanom za pot v ZDA in ameriškim državljanom za pot v Turčijo. Po objavi novice je turška lira proti evru izgubila skoraj 8 odstotkov vrednosti. V naslednjih dneh se je slika nato nekoliko stabilizirala, v sredo zvečer pa smo nato s strani ameriškega veleposlanika v Turčiji prejeli podatek, da na relaciji ZDA – Turčija že potekajo intenzivni pogovori, kako odpraviti trenutno blokado. Po objavi novice je turška lira pridobila nekaj odstotkov vrednosti.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED