Strokovni članki 21.12.2017

Kripto vojna in električna prihodnost

Avtor Andraž Antonič

Ameriški predsednik Donald Trump je pred iztekom letošnjega leta slavil eno od svojih prvih večjih zmag, potrditev nove ameriške davčne zakonodaje pa je dala veter v jadra novim rastem delniških indeksov po vsem svetu. Torkovi potrditvi v domu predstavnikov je sledila še zelena luč v senatu. Ker so nekatere spremembe zakona kršile določbe ameriškega senata so morali popravljeno verzijo zakonodaje poslati v novo glasovanje v predstavniškem domu, kjer pa so svojo preteklo odločitev le ponovili. Preden nova zakonodaja stopi v veljavo mora svoj podpis sedaj dodati le še Trump. Nov zakon obljublja kar 1500 milijard dolarjev davčnih olajšav, po številu sprememb pa zakon predstavlja največji premik v davčni zakonodaji ZDA v zadnjih nekaj desetletjih. Glavna sprememba, ki jo uvaja zakon, je znižanje davčne stopnje za podjetja s 35 na 21 odstotkov, kar naj bi doprineslo k opazni okrepitvi BDP-ja ZDA. Na drugi strani skeptiki svarijo, da lahko nov zakon potencialno doprinese h kar 1000 milijardam dolarjev dolarjev dodatnega primanjkljaja v proračunu ZDA.

Zanimivo dogajanje smo v zadnjih dneh lahko spremljali tudi v »kripto« svetu, kjer se trenutno odvija spopad med zagovorniki valut bitcoin in bitcoin cash. Med vidnejšimi zagovorniki slednje valute je soustanovitelj spletišča bitcoin.com Emil Oldenburg. V izjavi za javnost je Oldenburg povedal, da je odprodal prav vse bitcoin pozicije, saj ne verjame v svetlo prihodnost te valute. Med razlogi je naštel staro tehnologijo, na kateri temelji trenutna bitcoin mreža, in visoke transakcijske stroške, ki so povezani s potrjevanjem transakcij na bitcoin mreži. Kot primerno alternativo bitcoinu Emil zagovarja valutno bitcoin cash, ki se je preko t.i. »hard forka« razvila ravno iz valute bitcoin z namenom osvežitve obstoječe tehnologije s primarnim namenom pohitritve izvajanja transakcij. Spopad se je nato preselil na socialna omrežja, kjer se je vnel močan besedni spopad med obema taboroma, rezultat spora pa je opazen upad cene bitcoina, ki je od vrha pri slabih 20.000 dolarjih (Bitstamp) upadel na 16.700 dolarjev. Na drugi strani pa se je v nekaj dneh cena bitcoin casha okrepila s 1.700 na 3.500 dolarjev (Bitstamp). Kdo bo zmagovalec »kripto vojne«, pa bo seveda povedal zgolj čas. 


Zanimiv podatek smo v torek dobili iz BMW, ki je letos dosegel svoj cilj prodaje 100.000 električnih vozil po celem svetu. Gre za 60-odstotno rast prodaje v primerjavi z letom 2016, ko so pri BMW prodali 62.255 električnih vozil. Nemški proizvajalec načrtuje, da bo imel do leta 2025 v naboru kar 12 popolnoma električnih modelov z dosegom do 700 kilometrov na polnjenje. S krepitvijo produkcije električnih vozil evropskih in azijskih proizvajalcev avtomobilov, Tesla Motors dobiva vse resnejšo konkurenco. Prihodnje dogajanje v tem segmentu bo tako še zanimivo, vsekakor pa zaradi ostre konkurence prijaznejše za denarnice kupcev. 
 


Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje. 
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED