Strokovni članki 26.1.2018

Na vidiku nova valutno-trgovinsko vojna?

Avtor Andraž Antonič

V preteklem tednu so svetovne delniške borze večinoma stopile korak nazaj. Za premor v sicer močnem pozitivnem trendu je poskrbel ameriški finančni minister Steven Mnuchin. Na letnem ekonomskem forumu svetovnih finančnikov v švicarskem Davosu je Mnuchin za zbrane novinarje povedal, da je šibek dolar pozitiven za ZDA. S tem je podal jasen signal, da se ZDA več kot očitno ne bojijo novih valutnih vojn, ki smo jih nazadnje spremljali nekaj let nazaj. Po izjavi je dolarski indeks, ki meri gibanje ameriškega zelenca proti košarici svetovnih valut, izgubil dober odstotek vrednosti in se trenutno nahaja pod nivojem 89, kjer se je indeks nazadnje nahajal leta 2014. 

Izjava Mnuchina zanimivo prihaja zgolj dan po tem, ko so evropski voditelji glasno opozorili na vnovično pojavljanje nacionalizma in protekcionizma v svetovni ekonomiji, seveda brez direktne omembe ZDA. Komentar Mnuchina seveda ni bil edini »prijem« ameriške vlade, saj se je le-ta že v začetku tedna odločila za uvedbo tarif na nekatere kitajske produkte. Med njimi z najvišjimi tarifami izstopajo solarni paneli in prali stroji. Pri prvih bodo tarife v veljavi nadaljnja 4 leta. V prvem letu bodo le-te dosegle 40 odstotkov, v nadaljnjih letih pa se bo nivo tarif spustil na 15 odstotkov. Poleg solarnih panelov in pralnih strojev v ZDA razmišljajo tudi o uvedbi tarif na vrsto drugih pomembnih kitajskih izvoznih dobrin, kot so jeklo, aluminij in intelektualna lastnina. Vse skupaj Trumpov tabor zagovarja kot branjenje ameriških gospodarskih interesov, na čelu pa seveda domače službe.  Več kot očitno je tudi, da so se vodilni možje v ZDA nekoliko ustrašili zadnjih kitajskih gospodarskih načrtov. 

Nova kitajska 7-letna gospodarska strategija poimenovana »2025«, namreč izkazuje ogromne kitajske apetite po širitvi predvsem tržnih deležev v industrijah, kjer je do sedaj dominirala praktično zgolj Amerika. Tako želijo Kitajci v naslednjih 7-ih letih preko ogromnih finančnih stimulacij okrepiti predvsem segment visoke tehnologije, cilj pa je svetovna prevlada Kitajske v tehnološkem sektorju. V zadnjem govoru za javnost je Kitajsko močno okrcal ameriški sekretar za trgovino Wilbur L. Ross, ki je poudaril, da Kitajska svoje apetite po rasti tehnološkega sektorja zadnje desetletje izvaja predvsem preko ignoriranja intelektualne lastnine, vohunjenja in podobnih nedovoljenih praks. Te v zadnjih letih postajajo vse bolj prefinjene in se počasi odmikajo od preproste strategije »prevelike« produkcije in zasičenja trgov s poceni izdelki, kot to Kitajska počne v drugih, proizvodno usmerjenih segmentih in s tem duši svetovno konkurenco.
Prvi komentarji so vmes prišli tudi s kitajske smeri, kjer poizkušajo nekoliko umiriti retoriko. Predvsem pa so opozorili, da je Kitajska v preteklih nekam mesecih že storila prve korake v odpiranju domačega finančnega trga za tuje investitorje. Glavne reforme so se zgodile v finančnem sektorju, kjer je Kitajska najmočneje branila 100-odstotno domače lastništvo. Po novih pravilih bodo v prihodnjih letih tuji investitorji vse lažje in predvsem z opaznejšimi lastniškimi deleži vstopali v večja kitajska finančna podjetja, kar je nenazadnje velik cilj ameriških kapitalskih apetitov. 

 

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d.
Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek
ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Nadzorni organ družbe ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: https://www.alta.si/sl-si/omejitev-odgovornosti

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED