Strokovni članki 2.2.2018

Ko kripto iz pepela dvigne tudi pozabljene

Avtor Andraž Antonič

Na svetovnih delniških trgih v začetku letošnjega leta opazujemo nadaljevanje močnega pozitivnega trenda. Nemški DAX30 je pridobil še skoraj štiri, ameriški S&P500 se je okrepil za dobrih 7 odstotkov, podobno močno rast pa opazujemo tudi v Aziji. Vidnejše presenečenje letošnjega leta je močna rast evra proti košarici svetovnih valut. V primerjavi z ameriških dolarjem je evro v mesecu dni pridobil 3,4 odstotke. Med glavnimi razlogi za upad dolarja pa so komentarji ameriške administracije, da šibak dolar kratkoročno ustreza ameriškemu gospodarstvu. Na kritike o načrtnem rušenju domače valute in posledično netenju novih valutnih vojn, v Trumpovi administraciji odgovarjajo, da bo močno ameriško gospodarstvo na dolgi rok prineslo tudi močan ameriški dolar.

Šibkost dolarja se je hitro razširila na surovinske trge, kjer smo januarja opazovali lepe rasti. Zlato se je od začetka leta okrepilo za dobre 3 odstotke, opazne rasti pa smo videli tudi pri nafti, ki se je podražila za deset odstotkov, ter pri drugih energentih. Medtem ko je bil januar v Sloveniji nadpovprečno topel, pa je ostra zima na drugi strani Atlantika katalpultirala ceno ameriškega zemeljskega plina. Po manjšem padcu v prvih januarskih dneh se je namreč cena v vsega treh tednih zvišala za kar 27 odstotkov.

Vlagatelji tudi v letu 2018 še naprej obilico pozornosti namenjajo svetu kriptovalut. Po evforiji v decembru so kriptovalute in kriptožetoni zabeležili opaznejši zdrs vrednosti. Cena bitcoina je v mesecu dni izgubila skoraj 30 odstotkov vrednosti, medtem ko se je na drugi strani kriptovaluti ether uspelo obdržati na zeleni veji, od začetka leta pa je njena vrednost poskočila za skoraj polovico.

Na »kripto-ekspresni« vlak ob več kot zanimivem dogajanju še naprej skače vse več in več podjetij. Med bolj znanimi družbami, kot so Nvidia, AMD in Intel, ki so v kriptosvet vezana zaradi že obstoječih tehnoloških izdelkov, se je na »kripto pot« v začetku januarja precej nepričakovano podal Kodak. Proizvajalec fotoaparatov in fotografskega filma je na svetovnem tehnološkem sejmu CES predstavil lastno tehnološko rešitev za rudarjenje kriptovalute bitcoin poimenovano KashMiner, hkrati pa so naznanili lansiranje lastnega kriptožetona KodakCoin in blockchain platforme KodakOne. Slednja bo omogočala lažje nadziranje avtorskih pravic za fotografe. Po objavi pohoda v kriptosvet so delnice družbe Kodak v prvih dveh dneh trgovanja poskočile za kar 300 odstotkov, mesečna rast pa se je ustavila pri »zgolj« 200 odstotkih.

Obilne rasti na številnih področjih že postavljajo vprašanja, kako daleč lahko trgi še rastejo, preden bo prišlo do »prepotrebne« korekcije, oziroma bolj pomembno kaj bo tako imenovani »black swan« faktor, ki bo tokrat prevesil smer rasti v upad. Žal oblike, v kateri bo tokrat prispel »črni labod« ni moč napovedati, skoraj zagotovo pa se bo razlikovala od vseh preteklih.

 

 

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

 

 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED