Strokovni članki 9.2.2018

Začetek 2018 vse prej kot dolgočasen

Avtor Andraž Antonič

Pri investicijski banki UBS so v začetku leta izdali klasični letni pregled trga, v katerem ponudijo tudi svoj pogled na gibanje kapitalskih trgov za nekaj let naprej. V oči je zbodla napoved opaznejše korekcije na finančnih trgih v prvem letošnjem četrtletju, ki naj bi nato ponudila odskočno desko za polet indeksov na nove rekordne nivoje proti koncu leta 2018. Marsikateri analitik je ob napovedi 20-25 odstotne korekcije samo odkimal z glavo. Indeksi so namreč skozi celo leto 2017 izkazovali izredno moč tako v mirnih kot tudi v bolj razburkanih obdobjih. Rast tečajev se je iz leta 2017 prevesila tudi v januar, nato pa je sledilo presenečenje.

Prve namige, da je trg zrel za popravek, je bilo moč zaslediti že mesec dni prej, ko smo spremljali začetek opaznejše korekcije na trgu »kriptovalut«, kjer je celotna kapitalizacija v mesecu dni izgubila okoli 50 odstotkov vrednosti. Udeležence trga sta zmotila predvsem počasno a opazno višanje zahtevanih donosnosti 10-letnih ameriških državnih obveznic in pa nekoliko višja inflacija. Oba podatka ameriški centralni banki namreč dajeta zeleno luč za ostrejše dvige temeljnih obrestnih mer, kar posledično gospodarstvu prinaša dražje financiranje. Konec politike »zastonj denarja«, ki jo vodijo praktično vse pomembnejše svetovne centralne banke, se očitno počasi izteka, zato so se nekateri vlagatelji odločili za izstop iz »pregretih« segmentov kapitalskih trgov. Posledica je bil relativno hiter 10-odstotni upad ameriških delniških indeksov v slabih dveh tednih. Poleg trgov v ZDA so podobne upade beležili tudi drugod po svetu.

Upadi delniških trgov so nato še dodatno pospešili upad kripto valut. Cena kriptovalute Bitcoin je na borzi Bitstamp v torek upadla celo pod nivo 6000 ameriških dolarjev, vendar se je nato na trg vrnilo nekaj več optimizma, kupci pa so v naslednjih 24 urah ceno ponovno višali nad 8000 dolarjev.

Strah na trgu je v višave pognal vrednost indeksa VIX. T.i. indeks »strahu«, ki meri volatilnost trga, je poskočil z rekordno nizkih vrednosti med 12-13 na vrednost čez 50, kar nakazuje na ekstremno prestrašenost tržnih udeležencev pred močnejšimi padci. Nenaden dvig indeksa je močno zagodel izdajateljem skladov, ki posnemajo gibanje indeksa. Na udaru so bili predvsem izdajatelji skladov, ki omogočajo zaslužek ob upadanju VIX indeksa – t.i. prodaje na kratko. Nekaj izdajateljev je medtem že napovedalo likvidacijo teh skladov. Izmed vidnejših izdajateljev je zagotovo investicijska banka Credit Suisse z njihovim skladom XIV, ki je v torek izgubil neverjetnih 94 odstotkov, z borze pa bo predvidoma umaknjen 20. februarja. Ali bo imelo nepredvidljivo gibanje indeksa VIX večje posledice za finančni sektor bomo izvedeli v prihodnjih tednih.

Po ocenah analitikov je šlo tokrat zgolj za tehnični popravek, saj trgi še naprej izkazujejo moč, poslovni rezultati so še naprej dobri, nova davčna politika v ZDA pa slika pozitivno sliko še za nadaljnjih nekaj let. Kaj bo »črni labod« tokrat in kdaj bo priletel, pa bo seveda povedal čas.

 

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d.
Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje. Nadzorni organ družbe ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED