Strokovni članki 23.2.2018

Krepitev gospodarstva odpira pot dvigu obresti

Avtor Andraž Antonič

Po preplahu na delniških trgih, ki smo ga spremljali ob koncu januarja in v začetku meseca februarja, so se trgi v zadnjem tednu dni gibali v stran. Nemški borzni indeks je v tednu dni pridobil nekaj več kot desetinko odstotka, medtem ko je ameriški osrednji indeks S&P500 odstotek vrednosti izgubil. Razloge za razliko v gibanju med evropskim in ameriškim trgom gre iskati v relativno močnem ameriškem dolarju, ki je v zadnjem tednu dni proti košarici valut pridobil 1,7 odstotka vrednosti.Močnejši dolar je vplival tudi na cene žlahtnih kovin, saj sta zlato in srebro zdrsnila za 1,9 oziroma 2,4 odstotka. H krepitvi dolarja so prispevali dobri ekonomski podatki. Večina zadnjih ekonomskih pokazateljev namreč kaže na lepo okrevanje ameriškega gospodarstva, podobno svetlo ekonomsko sliko pa spremljamo tudi drugod po svetu. Dobro stanje ameriškega gospodarstva so opazili tudi pri ameriški centralni banki FED. V objavi zapisnika z zadnjega zasedanja odbora za zadeve na prostem trgu (FOMC) je bilo moč razbrati veliko mero zaupanja v domače gospodarstvo. S tem se višajo tudi možnosti za počasno zategovanje ugodnih kreditnih pogojev, ki jih z nizkimi obrestnimi merami podpira ameriška centralna banka. Še nedolgo nazaj so ameriški predsednik Trump in člani njegove administracije s svojimi izjavami uspeli znižati vrednost dolarja ter posredno izboljšati tudi pogoje poslovanja za ameriška izvozna podjetja. S povišanimi možnostmi za hitrejše dvige ključne obrestne mere, pa se je vrednost dolarja znova okrepila.

V kolikor so pred padci delniških trgov po svetu v začetku leta svarili zgolj pri investicijski banki UBS, so se temu mnenju sedaj pridružili še pri bankah Goldman Sachs, JP Morgan in danski banki Saxo Bank, ki nudi trgovalne storitve strankam po vsem svetu. Osrednja tema vseh analitskih pogledov je, da nas v 2018 čaka nova rast na višje nivoje, ki pa se bo nato še znotraj leta prevesila v občutnejšo korekcijo. Hkrati se nam lahko v nekaterih pomembnejših svetovnih gospodarstvih obeta pojav plitve recesije. Na tapeti je predvsem gospodarstvo ZDA, kjer še ni jasno kakšni bodo dolgoročni vplivi nove davčne zakonodaje na gospodarsko rast. Analitiki opozarjajo predvsem na visoko vrednotene trge in hkratno dviganje obrestnih mer, kar podjetjem viša stroške financiranja.

Ob potencialno večjem umiku vlagateljev v varnejše naložbe bi do najvišjih padcev najverjetneje prišlo v najbolj tveganih segmentih trga. Torej pri družbah, ki že več let ne izkazujejo dobičkov, ampak gradijo »dolgoročni« poslovni model, kjer trenutno ni v ospredju dobiček temveč rast in širitev poslovanja. Zaradi dolge »horizontale« vlaganja v take poslovne modele je izpostavljenost gospodarsko-borznim ciklom (13-15 let) lahko velika težava. Vprašanje pa je, ali lahko družba, ki ne ustvarja dobička, preživi obdobje nekaj let, ko na trgu ni zaupanja vlagateljev.

Kako učinkovito upravljati tveganje v portfelju, da se zavarujemo pred pretiranimi padci, smo v ekipi TradePort-a predstavili na enem izmed naših brezplačnih spletnih seminarjev, do katerih lahko preko registracije dostopate v obliki posnetkov, v kolikor ste predavanja v živo zamudili.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d.
Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo
družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Nadzorni organ družbe ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: https://www.alta.si/sl-si/omejitev-odgovornosti

Ključne besede

Razviti trgi obresti
NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED