Strokovni članki 2.3.2018

Kaj počne Warren Buffett?

Avtor Sašo Stanovnik

Svetovne borze so bile v lanskem letu malodane zanemarjene v medijih. Imeli nismo praktično nobenih dramatičnih dnevnih skokov ali padcev, poleg tega pa so soj žarometov stopile kriptovalute. Letošnje leto se je začelo s pozitivno rastjo v januarju, konec minulega meseca pa je sledila korekcija, tako da so danes trgi praktično na enaki točki kot v začetku leta.

In zakaj bi nas skrbelo dnevno gibanje tečajev? Če odmislimo profesionalne dnevne trgovalce in velike institucionalne vlagatelje, bi večina preostalih vlagateljev morala delnice in sklade kupovati za vsaj nekaj let, skratka dolgoročno. Dokler investicijska zgodba, ki jih je prepričala v nakup, ni ogrožena ali pa se zunanji dejavniki bistveno ne spremenijo, dnevno gibanje ne bi smelo imeti prevelikega pomena, lovljenje t.i. lokalnih vrhov in dnov pa se na koncu pogosto izkaže le za uničevanje ne plemenitenje donosov. Vsaj nekako tako deluje tudi Warren Buffett, verjetno najbolj znan svetovni vlagatelj in eden najbogatejših Zemljanov.

In kaj počne Buffett? »Kupi samo nekaj, s čimer boš zadovoljen tudi, če se borze za naslednjih deset let zaprejo.« Ta njegov citat kar dobro opiše njegovo miselnost. Kupuje predvsem delnice podjetij iz panog, ki jih razume. Poleg tega pa morajo imeti podjetja tudi močan položaj v panogi, kazati morajo konsistentnost v ustvarjanju dobička, imeti morajo kakovostno vodstvo in pa dobro dobičkonosnost kapitala kljub nizkemu finančnemu vzvodu.

Ko so izpolnjeni te kriteriji Buffett vstopi v naložbo in se drži načela »kupi in drži«. Katere naložbe kupuje in katere prodaja je tudi javno objavljeno, čeprav z nekajmesečno zamudo. V zadnjem lanskem četrtletju je tako Buffett oziroma njegov Berkshire Hathaway stavil predvsem na dve družbi. Ameriško tehnološko družbo Apple, ki smo jo v ALTI vključili tudi v našo investicijsko strategijo za 2018, ter največjo proizvajalko generičnih zdravil na svetu, Teva Pharmaceuticals. Izraelski generični velikan je v preteklosti prevzel številne konkurente, zaradi poteka patentne zaščite svojega najbolje prodajanega zdravila pa se je znašel v težkem položaju. Okoli tretjino milijarde težak nakup Tevinih delnic kaže, da Berkshire Hathaway stavi na uspešen preobrat v poslovanju družbe.

V zadnjih mesecih lanskega leta je ameriški naložbeni guru nadaljeval tudi z nakupi delnic ameriškega proizvajalca semen in herbicidov Monsanto, ki si ga prizadeva prevzeti nemški Bayer. Nekoliko pa je zmanjšal izpostavljenost do njegove druge največje naložbe, banke Wells Fargo, in povečal naložbi v Bank of NY Mellon ter US Bancorp. Del kupnine za nakupe je zbral tudi z zmanjševanjem naložbe v IBM, nekoč dominantni sili sveta računalništva, General Motors in American Airlines Group.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED