Strokovni članki 12.3.2018

»Kamp Trump« zapustil še zadnji »glas razuma«

Avtor Andraž Antonič

V zadnjem času smo bili na eni strani priča številnim političnim »pretresom«, ki pa očitno niso pretirano prestrašili vlagateljev, ki so s svojimi nakupi trge dvignili nekoliko višje. V ZDA je delniški indeks S&P500 pridobil 1,7 odstotka vrednosti, v Evropi pa se je nemški indeks DAX30 okrepil za 1,2 odstotka. Osrednja gospodarsko-politična tema zadnjih dni je bila seveda odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da uvede tarife na uvoz jekla in aluminija. Poseg naj bi zaščitil ameriška podjetja pred (pre)nizkimi cenami surovin, ki prihajajo (zlasti) s Kitajske. Napoved uvedbe tarif je v torek pozno zvečer po našem času posredno potrdil odhod Garyja Cohna iz Trumpove administracije. Cohn je v očeh mnogih predstavljal zadnji »glas razuma« v Trumpovih četah, saj se je od vsega začetka boril proti mnogim »nerazumnim« Trumpovim odločitvam.

Po objavi novice so borzni indeksi odreagirali izrazito negativno, tečaji pa so potrebovali skoraj cel dan, da so prilezli nazaj na vrednosti pred objavo novice o odhodu Cohna. Največji vpliv je novica o tarifah imela na podjetja, ki se v večji meri ukvarjajo z direktno predelavo omenjenih surovin, oziroma jih nujno potrebujejo za opravljanje svoje dejavnosti. Strah pred samimi ameriškimi uvedbami tarif je morda odveč, investitorje po svetu pa mora skrbeti predvsem dejstvo, da bodo na odločitev ZDA odgovorile druge vlade po svetu. To bi lahko prineslo nove tarife oziroma trgovinske vojne, ki lahko v primeru hitrejšega eskaliranja hitro privedejo do opaznejših gospodarskih zapletov. Trenutno svetovno gospodarstvo oziroma stopnja aktivnosti le-tega je močno odvisna od svobodne globalne trgovine. Vsakršne prepreke bodo delovale zaviralno, kar se bo hitro poznalo na svetovni gospodarski aktivnosti in s tem gospodarski rasti. Na kratek rok (beri: predsedniški mandat traja 4 leta) ima lahko protekcionistična politika pozitivne vplive na poslovanje države, na dolgi rok pa, kot uči zgodovina, zagotovo ne.

V poslovnih vodah sta bila tokrat na tapeti v ZDA dva trgovinska velikana. Družba Target je v torek objavila solidne poslovne rezultate. Dobiček se je v zadnjem četrtletju ustavil pri 1,37 dolarja na delnico, medtem ko so prihodki dosegli 22,77 milijarde dolarjev in se tako okrepili za 10 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Boljši prihodki in nekoliko slabši dobiček so posledica obsežnih investicij, ki jih v zadnjih letih izvaja družba kot odgovor na vse večje pritiske s strani družbe Amazon. Trgovinski gigant namreč s vse večjimi koraki vstopa v poslovni prostor družbe Target. V letošnjem letu naj bi Target za revitalizacijo pomembnih delov poslovanja namenil 500 milijonov dolarjev, pri vodstvu pa kot vodilo za prihodnje poslovanje poudarjajo pravilno uravnoteženost med spletno trgovino in fizičnimi prodajalnami.

Druga družba, ki je poročala podatke za drugo letošnje fiskalno četrtletje je Costco Wholesale. Družba, ki svojim članom omogoča nakupe priznanih znamk po znižanih cenah, je zabeležila 1,45 dolarja dobička na delnico in 33 milijard dolarjev prihodkov. Enako kot pri družbi Target je dobiček nekoliko razočaral, medtem ko so prihodki presegli pričakovanja. Navkljub relativno dobrim četrtletnim številkam, dvigu e-poslovanja za 28 odstotkov in rasti članarin, je vlagatelje razočaralo poslovanje družbe v času pomembnejših ameriških praznikov. Zato so po objavi podatkov o poslovanju prodajalci nekoliko stopili na plin in potisnili tečaj delnic 3 odstotke nižje.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED