Strokovni članki 28.3.2018

Ideja, ki je oživila glasbeno industrijo, na borzi

Avtor Sašo Stanovnik

Švedska tehnološka družba Spotify (SPOT US) je verjetno bolj poznana mlajšim generacijam. A  preprosta ideja, ki stoji za družbo, je zagotovo oživila celotno svetovno glasbeno industrijo. Sedaj Spotify po več mesecih pričakovanj naposled prihaja tudi na borzo, svoj borzni debi pa bo družba doživel 3. aprila.

Prvi mož Spotify Daniel Ek, ki se mu je ideja za Spotify porodila leta 2002, ko je svoja vrata zaprl Napster, ima z družbo ambiciozne načrte, zadnja rast števila uporabnikov pa je bila res impresivna. Spotify svojim uporabnikom ponuja dostop do glasbenih vsebin in je tako v bistvu digitalni posrednik med glasbeniki in njihovimi oboževalci.

Čeprav je Spotify oživil glasbeno industrijo in se dejansko z nudenjem boljše storitve postavil v boj s tako imenovanimi piratskimi storitvami, je vprašanje, ali bo družbi ta uspeh uspelo tudi monetizirati. Konkurenca na tem področju je namreč močna, ovire za vstop novih igralcev v panogo pa nizke.

Vstop Spotify na borzo bo sicer malce drugačen, kot smo ga bili  doslej navajeni pri podobnih tehnoloških podjetjih, ki so se odločila za prvo javno prodajo delnic (IPO). Spotify bo namreč na borzo preprosto le uvrstil svoje delnice in tako zaobšel investicijske bankirje.

Prvi borzni dnevi znajo biti tako bolj nepredvidljivi, saj ni znano kakšna bo strategija obstoječih delničarjev družbe in v kakšni meri bodo svoje delnice prodajali. Cena, po kateri se bo začelo trgovanje, je tako še vedno velika neznanka.

Pri investiranju v podjetja z veliko bazo uporabnikov, a tudi precejšnjo izgubo, je potrebno biti previden. Običajno pa v podjetja, kot je Spotify, investirajo predvsem kratkoročni špekulanti, ki upajo na hiter zaslužek, in vlagatelji, ki verjamejo v dolgoročni uspeh poslovnega modela družbe ter v razcvet poslovanja v prihodnosti.

PRENESITE SI ANALIZO SPOTIFY!

 

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije v zvezi z naložbenim priporočilom so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED