Strokovni članki 4.4.2018

Bikovskega trenda še ni konec

Avtor Sašo Stanovnik

Zadnje dogajanje na trgu je morda na trenutke videti nekoliko nepričakovano, vendar pa je po našem mnenju zgolj del običajne delniške korekcije. Trenutno namreč na trgu prihaja do tipične rotacije vlagateljev v defenzivne panoge in krepitve ameriškega dolarja, zadnji dogodki pa so tudi v skladu z našimi pričakovanji, da bo letošnje leto bolj volatilno od lanskega.

Zaradi korekcije na eni strani in pričakovane rasti dobičkov podjetij na drugi se pravzaprav postopoma vse bolj normalizirajo tudi vrednotenja. Zato na večmesečni rok ostajamo optimistični in trenutno dogajanje vidimo bolj kot priložnost za vstop. Pozitiven bikov trend se po našem mnenju ni prekinil, v naslednjih mesecih pa bodo trgi verjetno dosegli vsaj prejšnje vrhove. Makroekonomske številke so namreč še naprej dobre, pričakuje pa se tudi lepa rast dobičkov podjetij tekom celotnega leta 2018.

Pri vstopanju sicer ne bi hiteli, saj se mora po našem mnenju nekoliko pomiriti strah okoli nekaterih tehnoloških podjetij. Obenem pa zna šele začetek nove sezone dobrih rezultatov v drugi polovici aprila spremeniti trenuten pesimističen sentiment vlagateljev. Zato do takrat svetujemo večjo previdnost in taktično defenzivnost. Postopoma pa bi dodajali v ciklične panoge kot so denimo finance, pri čemer pa še vedno največ priložnosti vidimo v tehnološki panogi, brez katere po našem mnenju ni več nadaljevanja bikovskega trenda.

V TOP IZBORU delnic je prišlo do nekaterih sprememb, čeprav je generalno gledano strategija iz začetka leta nespremenjena. Ker je delnica Amazona od uvrstitve v naš TOP IZBOR pridobila že visokih 37 odstotkov, obenem pa je družba v zadnjem času na udaru Trumpa in posledično vlagateljev, smo se odločili za unovčitev dobičkov. Namesto ameriškega spletnega trgovca smo v TOP IZBOR uvrstili Alibabo (KUPI: BABA US), saj je panoga še vedno perspektivna. Dodali smo tudi delnico proizvajalca električnih sistemov za letalstvo, vesoljsko, pomorsko in obrambno tehnologijo Thalesa (KUPI: HO FP), ki se je lani podal tudi v panogo spletne varnosti.

Še naprej se v izboru nahaja delnica Apple (KUPI: APPL US), ki je zmerno vrednoten, medtem ko je denarni tok podjetja še naprej odličen, ter Microna (KUPI: MU US), ki je ena redkih tehnoloških delnic, pri kateri so vrednotenja zelo nizka. Dodatno se v izboru še vedno nahajajo delnice Googla (KUPI: GOOGL US) ter Raytheona (KUPI: RTN US), kateremu bo prav tako koristilo povečevanje obrambnih proračunov.

Februarska in marčevska korekcija na kapitalskih trgih je nekoliko premešala tudi privlačnost posameznih naložbenih razredov. Ocenjujemo, da je na podlagi aktualne investicijske strategije za večino vlagateljev pravi izbor ALTA DINAMIČNA naložbena kombinacija,  ki je v našem izboru nadomestila Progresivno naložbeno košarico. Jedro Dinamične naložbene košarice sestavljajo vzajemni skladi ALTA GOODS, ALTA PHARMA-TECH in ALTA BOND, kjer je trenutno vstopna točka za vlagatelje z daljšim naložbenim horizontom ustrezna.

 

Za prenos investicijske strategije obiščite: INVESTICIJSKA STRATEGIJA 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED