Strokovni članki 6.4.2018

Spremembe, ki jih kroji tehnologija

Avtor Gorazd Grof

Brez tehnologije si že danes ne moremo predstavljati življenja, največ tem, ki bodo krojile spremembe v prihodnjih letih, pa se nahaja prav v tehnološki panogi. Čeprav so zaradi afere Facebook tehnološke delnice v zadnjem času nekoliko na udaru, pa je pretekla rast tehnološkega sektorja resnično impresivna. Obetavna pa so tudi pričakovanja za prihodnost.

Tehnologija že dolgo ni več zgolj “proizvodnja” naprav, temveč podjetjem in posameznikom pomaga pri hitrejšem in bolj učinkovitem reševanju vsakodnevnih težav. Tako ne preseneča, da je vedno več pozornosti usmerjenih v blockchain tehnologijo, prenos na oblačne storitve, shranjevanje podatkov, povečanje zmogljivosti mobilnih naprav, internet stvari, analitiko, in nenazadnje tudi v umetno inteligenco. Naprave, ki jih danes uporabljamo samostojno, se vedno bolj povezujejo in delujejo usklajeno s preostalimi napravami, že danes pa si lahko omislimo tudi “pametne domove” kjer praktično vse elektronske naprave delujejo skupaj.

In kako velike so nekatere veje tehnološke panoge, ki dejansko šele sedaj stopajo v ospredje? Področje IoT (internet stvari) se že danes ocenjuje na preko 90 milijard dolarjev, do leta 2020 pa naj bi bilo na svetu instaliranih že več kot 21 milijard senzorjev, povezanih v lokalne računalniške sisteme. Po nekaterih ocenah bi lahko trg interneta stvari še vsaj nekaj let rasel po okoli 16-odstotkov letno, proizvajalci senzorjev pa si v naslednjih letih lahko obetajo več kot 20-odstotno letno rast prodaje.

Dela pa očitno še ne bo zmanjkalo niti podjetjem, ki poslujejo v segmentu storitev v oblaku. Ta tehnološka veja naj bi se namreč po napovedih iz lanskih 30 milijard do leta 2022 povečal na okoli 80 milijard dolarjev. Velikanski računalniški centri, ki jih gradijo Amazon, Google, Microsoft in drugi tehnološki giganti, pa so seveda voda na mlin izdelovalcem shranjevalnih sistemov in komunikacijskih naprav.

Vedno bolj pa so v tehnološko panogo vpeti tudi avtomobilski koncerni. Količina elektronike v avtomobilih se namreč nezadržno povečuje in tudi če bi v prihodnjih letih prišlo do stagnacije rasti prodaje avtomobilov, bi utegnili proizvajalci polprevodnikov še vedno beležiti lepe stopnje rasti in solidne marže. Že danes je v avtomobil srednjega cenovnega razreda vgrajenih za okoli 400 dolarjev polprevodnikov, pri električnih in hibridnih vozilih in vozilih višjega cenovnega razreda pa še veliko več.

Način, kako dojemamo in komuniciramo z digitalnim in realnim svetom pa na glavo postavljata virtualna VR in argumentirana resničnost (AR). Na številnih področjih VR in AR že zdaj omogočata boljšo uporabniško izkušnjo, hitrejše implementacije rešitev, prihranke podjetjem in lažje vzdrževanje sistemov. Z večanjem zmogljivosti mobilnih platform pa bodo ti sistemi zagotovo postali vedno bolj razširjeni tudi v domači uporabi. Že sedaj pa je vedno več naprav zmožnih komunicirati med seboj, čeprav verjetno še ne moremo govoriti o pravi umetni inteligenci. A tudi razvoj na področju umetne inteligence prispeva k rasti nekaterih ostalih tehnoloških panog. Med drugim namreč terja vedno večjo uporabo zmogljivih računalniških sistemov, s katerimi se bo tudi pospešilo odločitvene in druge procese v poslovnih modelih družb.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA SKLADI d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Skladi d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Ostale informacije so dostopne na: http://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti_in_piskotki/Omejitve_odgovornosti_za_ALTA_Skladi_dd

Ključne besede

Tehnologija tuje delnice
NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED