Strokovni članki 18.4.2018

Štirje novinci v dividendni košarici

Avtor Sašo Stanovnik

ALTA dividendna košarica je doživela eno od večjih prevetritev. Iz Dividendne košarice smo z dobičkom umaknili dve družbi in v njo na novo uvrstili štiri uspešne družbe, ki bodo letos z visokimi dividendami ponovno razveselile svoje delničarje. Iz dividendnega seznama smo s pozitivnim donosom umaknili IBM in Target. Za to smo se odločili, ker je dividendni donos pri obeh upadel pod štiri odstotke, na trgu pa smo našli boljše dividendne ideje. Obe družbi sta bili v naši dividendni košarici slabiš šest mesecev, a še zlasti Target je svojo uvrstitev več kot upravičil. V tem času je namreč delnica trgovca pridobila skoraj 17 odstotkov.

V dividendno košarico smo ponovno uvrstili delnico Petrola, ki je med drugim tudi na samem vrhu našega TOP IZBORA slovenskih delnic. Poleg Petrola so v dividendni košarici sedaj tudi delnice  avtomobilskega koncerna Daimler, ki je med drugim tudi lastnik Mercedes-Benz, dolgoročni cilj podjetja pa je izplačilo 40 odstotkov čistega dobička delničarjem.

Tudi delničarji ameriškega telekomunikacijskega velikana AT&T so lahko z dividendami zadovoljni, saj že zadnjih 34 let neprekinjeno prejemajo vedno večje dividende. AT&T si sicer prizadeva prevzeti tudi Time Warner in s tem v svoj portfelj dodati znane blagovne znamke, kot so HBO, Warner Bros in CNN, vendar bo končno besedo imelo ameriško pravosodno ministrstvo, ki bo za ta podvig moralo prižgati zeleno luč.

Že zadnjih devet let pa se neprekinjeno zvišujejo tudi dividende družbe Altria, enega izmed največjih proizvajalcev tobačnih izdelkov, ki večino prihodkov ustvari v ZDA, v svojem prodajnem arsenalu pa ima poleg številnih znanih znamk tudi elektronske cigarete, brezdimni tobak…

NAROČITE SE NA DIVIDENDO KOŠARICO in naj denar dela za vas!

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED