Strokovni članki 17.5.2018

Kaj je kupoval Buffett: Apple, Tevo in Monsanto!

Avtor Sašo Stanovnik

Warren Buffet je očitno izkoristil korekcijo iz začetka leta, glede na njegove zadnje nakupe pa očitno še vedno zaupa v trdnost svetovnega gospodarstva.

Najnovejše poročilo Berkshire Hathaway še dodatno potrjuje predhodne objave in informacije, da Buffet vse bolj stavi na Apple. Po zadnjih podatkih je Berkshire že drugi največji delničar tehnološkega giganta, samo v prvem četrtletju pa je naložbo povečal za kar 45 odstotkov. Samo v delnicah Appla je imel tako Berkshire Hathaway konec marca za več kot 40 milijard dolarjev premoženja.

To pa niso bili edini letošnji nakupi Berkshire Hathaway. Buffett vedno bolj gradi tudi svojo pozicijo v največjem svetovnem generičnem farmacevtu, ki jo je v prvem letošnjem četrtletju več kot podvojil.  V izraelski Tevi trenutno poteka prestrukturiranje, Buffett pa sodeč po njegovih nakupil stavi na uspešen preobrat v poslovanju. 

V prvih treh mesecih letošnjega leta je Berkshire močno je povečal tudi naložbo v Monsanto, kjer stavi, da bodo regulatorji nemškemu koncernu Bayer odobrili prevzem ameriškega Monsanta. Prevzem zaenkrat poteka po načrtih in bi moral biti predvidoma končan v prihodnjem mesecu. V kolikor do prevzema ne pride, bo moral Bayer Monsantu plačati dve milijardi dolarjev, čeprav lahko v tem primeru pričakujemo padec cene delnice ameriške družbe. Ob tem pa je eden najbogatejših Zemljanov rahlo povečal tudi naložbe v posameznih ameriških bankah in ostaja optimističen glede robustnosti gospodarstva. 

Med najpomembnejše nakupe v zadnjem četrtletju se po vrednosti uvrščajo:
 
1. Apple (APPL US): Tehnološki gigant, ki prihodnost vidi tudi v razvoju umetne inteligence, in ki smo ga v ALTI vključili tudi v našo Investicijsko strategijo za leto 2018.
 
2. Teva Pharmaceuticals (TEVA US): Največji svetovni generični proizvajalec zdravil, ki je v preteklosti prevzel številne konkurente in pri katerem Berkshire najbrž stavi na uspešen preobrat v poslovanju.
 
3. Monsanto (MON US): Ameriška kmetijska korporacija, ki s prodajo svojih semen in herbicidov za pridelavo poljščin ustvari okoli 15 milijard dolarjev letnih prihodkov, in ki si jo prizadeva prevzeti nemški kemijski koncern Bayer.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED