Strokovni članki 17.5.2018

Borze se počasi spet krepijo

Avtor Slavko Rogan

Ameriški borzni trg se je navkljub zaostreni situaciji s Severno Korejo ta teden odel v pomladno zeleno. Skupaj  z delnicami pa raste tudi zahtevan donos za ameriške obveznice, ki so ta teden presegle štiriletni vrh oziroma dosegle najvišji nivo od leta 2011. Optimistične napovedi s strani predstavnikov ameriške centralne banke (FED) in dobri podatki o prodaji na drobno so okrepili pričakovanja o štirikratnem zvišanju ključne obrestne mere. To je dvignilo ceno zadolževanja in tudi okrepilo vrednost ameriškega dolarja.

V Evropi je bila nekoliko bolj v nemilosti vlagateljev Italija, kjer so se soočali s pocenitvijo delnic, obenem pa so se zvišali tudi donosi na njihove obveznice. K temu so prispevale novice, da bi lahko dve populistični stranki sestavili novo italijansko vlado. Zavzemali bi se naj za odpis 250 milijard evrov dolga do Evropske centralne banke ter za uvedbo mehanizma za izstop iz evra.  Posledično je tudi evro v primerjavi z dolarjem upadel in dosegel najnižjo vrednost v letošnjem letu. Ne glede na razmere v Italiji so se evropski delniški trgi na splošno nekoliko podražili.

Glede na pestrost dogajanja na Ljubljanski borzi, si tudi slovenski trg zasluži nekaj prostora. Od najave kitajske skupine Hisense za prevzem velenjskega Gorenja je na domačem trgu opaziti povečano likvidnost in rast tečajev domala vseh pomembnejših slovenskih borznih podjetij. Dodaten motor rasti je tudi napoved in potrditev dividend na zadnjih skupščinah delničarjev. Presenečenje je bilo pri delnici Telekom Slovenije, kjer je država kot največji lastnik krepko dvignila dividendo, in sicer iz prvotno predvidenih 6,3 ba kar 14,3 evra bruto za delnico. Ta teden so vlagateljem dali dodaten optimizem tudi objavljeni rezultati poslovanja za prvo četrtletje Zavarovalnice Triglav In Cinkarne Celje. Rezultati slednje so bili rekordni, kar je privedlo tudi do rasti delnice na borzi.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA SKLADI d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Skladi d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Ostale informacije so dostopne na: http://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti_in_piskotki/Omejitve_odgovornosti_za_ALTA_Skladi_dd

 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED