Strokovni članki 25.5.2018

ZDA in Kitajska vse bližje trgovinskemu dogovoru

Avtor Rok Petročnik

Vse od inavguracije predsednika Donalda Trumpa so vlagatelji živeli s strahom tarifnih vojn. Strahovi so okrepili marca letos, ko je Trump oznanil uvedbo tarif na uvoz aluminija in jekla. Logično so svetovni trgi odreagirali burno in seveda negativno. Vsi so se namreč zavedali, da je to potencialni začetek tarifnih vojn s Kitajsko. Od marca naprej so bile določene eskalacije s tarifami, vendar sta se velesili na koncu le usedli za skupno mizo. Proti koncu zadnjega vikenda pa so si investitorji končno lahko oddahnili od tarifnega strahu. Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je zadnjo nedeljo izjavil, da se je »tarifna vojna začasno ustavila, pogajanja s Kitajsko pa še naprej potekajo«. S to izjavo je Mnuchin pomiril svetovne delniške trge, kar se je takoj odrazilo tudi na gibanju tečajev.

V ZDA smo z začetkom tedna opazovali Wall Street, ki je bil v polnem zagonu. Podjetniški giganti so med sabo sklepali milijardne dogovore in korporativne odkupe lastnih delnic. General Electric se tako združuje z transportnim podjetjem Wabtec, ki se osredotoča na sistem železniške varnosti. Vrednost dogovora se je ocenila na 11,1 milijarde dolarjev. V finančnem sektorju smo bili priča združitvi bank Fifth Third Bancorp in MB Financial. Vrednost združitve se je ocenila na 4,7 milijarde dolarjev. Glede korporativnih odkupov lastnih delnic je podjetje Micron Tehnology zmagovalec zadnjega tedna. Tehnološki gigant je v ponedeljek zvečer objavil korporativni odkup lastnih delnic v vrednosti 10 milijard dolarjev.

 V sredo zvečer so bile oči mnogih vlagateljev v delniške trge uprte v objavo majskega zapisnika s sestanka ameriškega odbora za prosti trg (FOMC). Iz zapisnika se je razbralo, da se bo junijski dvig obrestne mere zagotovo zgodil. Toda iz zapisnika je bilo tudi razbrati, da ameriških centralnih bankirjev ne skrbi rast inflacije v državi. To je zelo razveselilo vlagatelje, kar se je odrazilo tudi v rasti tečajev.

Najbolje se je v zadnjem tednu sicer odrezal indeks tehnoloških delnic Nasdaq, ki je pridobil 1,4 odstotka. V Evropi in Aziji je bila slika malo drugačna, saj sta nemški DAX in japonski Nikkei vlagateljem pridelala 0,5- oziroma 1,1-odstotno izgubo. Na valutnih trgih že od začetka marca lahko vidimo krepitev ameriškega dolarja, ki se je v šestih tednih okrepil že za skoraj pet odstotkov. Močan dolar je zelo negativno vplival na ceno zlata, ki je izgubila 3,8 odstotka, medtem ko se je na drugi strani cena nafte v zadnjih šestih tednih podražila že za dobrih pet odstotkov.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED