Strokovni članki 31.5.2018

Italija na tapeti

Avtor: Jan Kastelec,  ALTA Skladi

Še pred začetkom poletja je Italija znova na tapeti, pozornost medijev pa usmerjena v Apeninski polotok. Medtem ko se v Sloveniji šele pripravljamo na parlamentarne volitve, v naši zahodni sosedi že nekaj časa lahko spremljamo napeto politično situacijo.

Po marčevskih volitvah strankama Liga in Gibanje petih zvezd ni uspelo sestaviti vlade, saj je italijanski predsednik Mattarella zavrnil predlaganega finančnega ministra Savona, sicer izrazitega euro skeptika. Mattarello je nato za mandatarja tehnične vlade predlagal nekdanjega ekonomista MDS Cottarellija, ki pa nima podpore Lige in Gibanja petih zvezd. Glavno oviro pri formiranju nove vlade je ta teden predstavljal vodja Lige Matteo Salvini, ki se ni zlahka pripravljen odreči svojemu kandidatu za finančnega ministra in si morda celo želi novih volitev. Če bi do teh prišlo, se Italijani verjetno na volišča ne bi odpravili pred koncem julija, Italija pa bi preživela še nekaj mesecev brez vlade.

Investitorji so na zaostreno politično situacijo odgovorili s prodajo italijanskih obveznic. Zahtevan donos na 10-letno obveznico se je v začetku tedna povzpel do 3,4 odstotka, kar je največ v zadnjih štirih letih. Kupci italijanskih obveznic so tako zahtevali 3,1-odstotno premijo nad nemškimi obveznicami iste ročnosti. Še slabše so se odzvale 2-letne obveznice, katerih zahtevan donos je zabeležil najvišjo dnevno rast od leta 1992. Zahtevan donos teh obveznic je še na začetku leta znašal negativnih 0,2 odstotka, sedaj pa se je povzpel celo nad 2,8 odstotka. Med vlagatelji je bilo včeraj sicer nekoliko upanja, da se bodo razmere naposled le uredile in ob večjem zanimanju so se zahtevani donosi za italijanske obveznice znova nekoliko znižali. Če bi zahtevane donosnosti obveznic močno zrasle, bi lahko vlagatelje pomirila kar ECB s svojim programom OMT, ki ji omogoča neomejene nakupe državnih obveznic.

Dogajanje v Italiji se ni odrazilo zgolj na obvezniškem trgu, temveč tudi na globalnih delniških trgih. Italijanski delniški indeks FTSE MIB je od začetka meseca izgubil že skoraj deset odstotkov. Zgolj v torek je zabeležil skoraj triodstotni padec, čemur so sledile tudi večje borze v Evropi in ZDA. K padcu so pomemben delež prispevale predvsem delnice finančnega sektorja, vendar pa se je po prvotnem padcu trend obrnil, sredin optimizem pa je v dobršnem delu izničil te izgube. Za to se lahko vsaj deloma zahvalimo delnicam energetskih družb, kjer so se višje cene energentov prelile tudi v višje dobičke.

Čeprav je videti, da je najhujše mimo, še vedno obstajajo možnosti za nove politične zaplete v Italiji in tudi Španiji. Pogumni vlagatelji lahko vsako negotovost na trgih seveda izkoristijo tudi kot nakupno priložnost. Še posebno zanimive se trenutno zdijo delnice večjih italijanskih bank, izmed katerih so številne v zadnjih nekaj tednih izgubile tudi več kot dvajset odstotkov vrednosti.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe, avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Ostale informacije so dostopne na: https://www.alta.si/sl-si/omejitev-odgovornosti/alta-skladi

Ključne besede

Razviti Trgi Politika
NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED